Loading

Όταν το σώμα υποφέρει από κακές σκέψεις.

Η δύναμη του μυαλού μας είναι πολλές φορές πολλαπλάσια από αυτή που φανταζόμαστε. Είναι πολλές τόσο οι λειτουργίες όσο και πτυχές του ανθρώπινου εγκεφάλου που δεν είμαστε ικανοί ακόμα να ερμηνεύσουμε. Και όπως κάθε δυνατό εργαλείο ο εγκέφαλός μας μπορεί να είναι για κάποιους η σωτηρία μας και για άλλους ο γκρεμός μας.

Θα ξεκινήσω περιγράφοντας σας μια ευρέως γνωστή ιστορία, αυτή του Sam Shoeman. Ο κύριος αυτός διαγνώστηκε την δεκαετία του 70, με καρκίνο στο ήπαρ. Όταν οι γιατροί είπαν τα νέα στον Σαμ, αυτός έπεσε σε βαριά θλίψη και λίγο μετά την διάγνωση απεβίωσε. Όταν το προσωπικό του νοσοκομείου ερεύνησε τα αίτια του θανάτου και προ εκπλήξεως όλων, ανακάλυψαν ότι ο Σαμ δεν πέθανε από το τον καρκίνο καθώς αυτός ήταν πολύ μικρός και περιορισμένος. Όταν έψαξαν το θέμα σε βάθος, κατέληξαν ότι μάλλον ο Σαμ κατέληξε λόγο της πεποίθησης ότι θα πεθάνει! Αυτό το φαινόμενο το οποίο ονομάστηκε και nocebo, αναφέρει ότι όταν έχουμε μια βαθιά πεποίθηση ότι θα πάθουμε κάτι κακό, σωματοποιούμε αυτό το άγχος με αποτέλεσμα τελικά να το παθαίνουμε.

Με βάση την ιστορία πιο πάνω πρέπει όλοι να καταλάβουμε, και να ενστερνιστούμε ότι πρέπει να έχουμε μια σωστή αντιμετώπιση στις αντίξοες συνθήκες που θα μας προσφέρει η ζωή. Δεν υπάρχει περίπτωση πάντα τα πράγματα να πηγαίνουν κατ’ ευχή, αυτό υπάρχει μόνο στα παραμύθια. Στα εύκολα περπατάμε, στα δύσκολα τρέχουμε. Αυτό να σκέφτεστε κάθε φορά. Και αν ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και φυσάει απέναντι μας, κάποτε θα κοπάσει και το σημείο που θέλουμε να φτάσουμε θα υπάρχει. Είτε στο ίδιο σημείο, είτε όπου το πέταξε αυτός ο καταραμένος αέρας.

therapia.gr

Και με βάση τα παραπάνω ίσως να καταλάβαμε, σε ένα μικρό βαθμό, την τεράστια δύναμη του μυαλού. Φανταστείτε αν αυτή την δύναμη την διοχετεύαμε κάπου θετικά. Το λεγόμενο wishful thinking που αναφέρουν και οι αγγλόφωνοι φίλοι μας. Σκεφτείτε που θα μπορούσαμε να φτάσουμε. Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω ακράδαντα, ότι την μιζέρια την δημιουργούμε εμείς και όχι οι συνθήκες δίπλα μας. Αν δεν θέλουμε τα πράγματα να είναι καλά, υποσυνείδητα θα παλεύουμε για αυτό και το ανάποδο. Το ίδιο πιστεύω πως αν διοχετεύεις την ενέργεια σου θετικά σε κάτι που θέλεις, θα σου δώσει θετική ενέργεια πίσω και αυτό. Που στο κάτω κάτω και στάσιμο να μένει, στο καλό του, κάποια στιγμή αναγκαστικά θα προχωρήσει και αυτό! Μην μιζεριάζετε και μην μπαίνετέ στην λούπα του «όλα μου πάνε σκατά». Μαζέψτε τα σκατά και ξαναξεκινάτε αλλιώς μείνετε μέσα σε αυτά και πνιγείτε!

Κλείνοντας θα αρκεστώ σε μια φράση του Αϊνστάιν «Στη μέση κάθε δυσκολίας, βρίσκεται μια ευκαιρία». Δεν ξέρω πως μπορείς να βρεις αυτή την ευκαιρία. Ξέρω όμως σίγουρα πως αν δεν ψάξεις για αυτή, θα χαθεί. Γι’ αυτό μην κάθεσαι με σταυρωμένα πόδια παρά μόνο όταν είναι η ώρα του καφέ.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: awakengr.com

ΦΩΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Είμαι ο Φώτης Κυριάκου, εργάζομαι στον τομέα της υγείας. Είμαι overthinker μέχρι αηδίας, τελειομανής, κάποιοι με λένε και αστείο. Τον ελεύθερο μου χρόνο σκέφτομαι και αναλύω διάφορες φιλοσοφικές σαχλαμάρες. Κάποτε τις γράφω και κάτω.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Όταν το σώμα υποφέρει από κακές σκέψεις.