Το 79 μ.Χ. η έκρηξη του Βεζούβιου καταστρέφει την Πομπηία, το Ερκουλάνουμ και τις Σταβίες. Ο Βεζούβιος είναι ένα βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Μέχρι το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν σαν ένα απλό βουνό. Η πρώτη έκρηξη του Βεζούβιου σύμφωνα με τους ιστορικούς, που κατάστρεψε ολοκληρωτικά και εξαφάνισε μέσα στις λάβες της τρεις μεγάλες πόλεις, την Πομπηία, το Ηράκλειο και τις Σταβίες, έγινε το 79 μ.Χ.
Η Πομπηία ήταν πόλη της νότιας Ιταλίας στην πλευρά της Τυρρηνικής Θάλασσας, κοντά στη σημερινή Νάπολη. Χτίστηκε τον 8ο αιώνα, στις ακτές της Καμπανίας, στους πρόποδες του Βεζούβιου. Η Πομπηία άνηκε στους Ρωμαίους και επηρεάστηκε αρκετά από τον πολιτισμό τους. Το κλίμα, καθώς και η τοποθεσία της ήταν εξαιρετικά κι αυτό, την καθιστούσε το πιο εντυπωσιακό θέρετρο της Αρχαίας Ρώμης. Οι λόγοι της ήταν γεμάτοι αμπέλια και εξοχικές επαύλεις τις οποίες οι πλούσιο Ρωμαίοι, στόλιζαν με πολλά έργα τέχνης. Ήταν πόλη ανθηρή, με 20.000-30.000 κατοίκους. Το 62 μ.Χ. έγινε ένας τεράστιος σεισμός που ταρακούνησε την πόλη. Ήταν μάλλον, μια προειδοποίηση για το τι θα ακολουθούσε αργότερα. Έτσι, τον Αύγουστο το 79 μ.Χ., μετά από μια φοβερή έκρηξη του Βεζούβιο, ένα τεράστιο κύμα από στάχτη έθαψε τα πάντα, μέσα σε λίγες ώρες. Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της Πομπηίας ότι θα καταστρεφόταν εντελώς η πόλη τους, άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι, παίρνοντας ο καθένας ό,τι μπορούσε να προφτάσει τις τραγικές εκείνες στιγμές.
Μετά λοιπόν, από τις στάχτες που σκορπίστηκαν παντού, την πόλη κατέκλυσε καταιγίδα από ηφαιστειακά αναβλήματα και ελαφρόπετρα που την σκέπασαν σε ύψος 3 μέτρα και πάνω. Η σημερινή επίχωση φτάνει τα 7 μέτρα και εκτιμάται πως θάφτηκαν ζωντανά παραπάνω από 2000 άτομα, τα οποία πέθαναν από ασφυξία και υπέκυψαν στα τραύματα τους.
Με την πάροδο του χρόνου η πόλη ξεχάστηκε εντελώς. Το 1592, ανακαλύφτηκε τυχαία τμήμα της Πομπηίας, κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή ενός υπόγειου υδραγωγείου της διπλανής πόλης Τόρε Ανουντσιάτα. Κάπως έτσι ξεθάφτηκε η Πομπηία, μέσα από την εύρεση σημαντικών αντικειμένων που άνηκαν στους κατοίκους. Πλούσιες επαύλεις, η αγορά, οι ναοί, το θέατρο, οι κρήνες, οι αψίδες, οι τοιχογραφίες, τα σπίτια κλπ.
Τόσο απότομα και απροσδόκητα, κόπηκε η ζωή σε αυτή την πόλη! Αυτό το προδίδουν οι εικόνες με τους ανθρώπους που έτρωγαν ξαπλωμένοι στα ανάκλιντρα, μαζί με αυτούς που πνίγηκαν από τις αναθυμιάσεις. Ακόμα, σε ένα δωμάτιο βρέθηκαν τα σώματα εφτά παιδιών που τα είχε προλάβει ο θάνατος καθώς έπαιζαν ανέμελα και ξέγνοιαστα.
Το γεγονός αυτό με το «Θάνατο» της Πομπηίας, έδωσε έναυσμα σε διάφορους ποιητές, πεζογράφους και καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν, καθώς ο θαυμασμός και η ιστορία της πόλης ήταν υψίστης σημασίας. Μυθιστορήματα και ποιήματα μας περιγράφουν τη ζωή και το θάνατο της.
Μεταξύ σοβαρού κι αστείου, όταν θυμώνουμε πολλές φορές λέμε:
Θα κάνει έκρηξη ο Βεζούβιος. Αντιλαμβανόμαστε έτσι, πόσο διαδεδομένο έγινε, εφόσον χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία, σίγουρα από κάπου έχουμε ξανακούσει το όνομα του ηφαιστείου. Μεγάλο ποσοστό της καταστροφής που προκάλεσε, εφόσον έθαψε μια ολόκληρη πόλη με τους ανθρώπους της μέσα.
Όταν ο Βεζούβιος, έθαψε την Πομπηία λοιπόν:
Βίντεο τα οποία μας φέρνουν όσο πιο κοντά μπορούν στην αναπαράσταση και την καταστροφή της συγκεκριμένης πόλης στην τότε εποχή:

nationalgeographic.com

amphimedia.com

discoverychannel.com

nationalgeographic.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: raveriktravel.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment