Loading

Όσα θα ήθελα να ξέρω στο 1ο έτος του Πανεπιστημίου

Έφτασε, λοιπόν, ξανά ο Σεπτέμβρης και είναι οι μέρες που κάθε χρόνο με πιάνει μια συγκεκριμένη νοσταλγία, από αυτές τις γλυκόπικρες. Από τη μία πλευρά, με γλυκαίνει πολύ το γεγονός ότι το σχολείο και τα 12 του χρόνια αποτελούν για μένα πια μακρινό παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα με πικραίνει ότι είναι για μένα παρελθόν και ό,τι όμορφο περιελάμβαναν. Η μυρωδιά των σχολικών όταν έφτανα στο κατάστημα να τα αγοράσω με τους γονείς μου έχοντας τη λίστα στο χέρι, οι σχολικές εκδρομές, η ανεμελιά που τότε δεν αντιλαμβανόμουν πως είχα και την εκτιμώ εκ των υστέρων. Τότε που οι ευθύνες, τα άγχη και οι προβληματισμοί περιορίζονταν μόνο στις σχολικές υποχρεώσεις, στους πρώτους έρωτες, στην ώρα που θα πρέπει να γυρίσεις στο σπίτι. Με νιώθεις;

Στο πλαίσιο αυτής της αναδρομής, λοιπόν, αναπόφευκτα κάνω και τους απολογισμούς μου. Τώρα που δειλά-δειλά προσπαθώ να βρω τα πατήματά μου, να καταλάβω λίγο καλύτερα ποιά είμαι, τι θέλω και προς τα πού θα περπατήσω, είναι η στιγμή που κάνω και τον απολογισμό μου για τα χρόνια μου στο Πανεπιστήμιο, γιατί ήταν εκείνα που σε μένα, αλλά και στον καθένα που τα ζει, χάραξαν μια διαδρομή. Τη διαδρομή αυτή στην πορεία καλούμαστε είτε να την ακολουθήσουμε είτε να την εγκαταλείψουμε και να τραβήξουμε άλλη, πολλές φορές με εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Για σένα, όμως, που ακόμα είσαι στο στάδιο που αναρωτιέσαι πώς θα είναι αυτό το ταξίδι και αγχώνεσαι, γιατί σε λίγο καιρό θα το κάνεις, έχω μερικά πράγματα που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου. Πράγματα που θα ήθελα κι εγώ η ίδια να είχα κατά νου αν ξαναγυρνούσα το χρόνο πίσω και ήταν τώρα η στιγμή μου να βάλω γερά θεμέλια και δρόμους καλοστρωμένους για τη μετέπειτα διαδρομή. Πάμε, λοιπόν:

 • Την πρώτη μέρα πήγαινε ανοιχτός σε καινούργιες γνωριμίες και μη ντρέπεσαι. Είστε όλοι στην ίδια φάση και ψάχνετε έναν άνθρωπο να σπάσει ο πάγος, να μιλήσετε και να συναντήσετε την επόμενη μέρα.

redbubble.com

 • Μπες στη σχολή δυναμικά, παρακολουθώντας τα μαθήματα. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το περιεχόμενο των μαθημάτων, που στα πρώτα εξάμηνα, είναι και η βάση για τα πιο εξειδικευμένα μαθήματα που αφορούν στο αντικείμενο της σχολής σου. Έχε στο νου σου ότι πλέον ο στόχος έχει αλλάξει και δε βασίζεται στη διεκπεραίωση μιας στείρας ύλης, αλλά στο να πιάσεις το νόημα των όσων διδάσκονται και στην πορεία να το εξελίξεις. Όσο πιο τυπικός είσαι, τόσο θα αρχίσεις να δημιουργείς το προσωπικό σου πλάνο για τα επόμενα βήματα και την αναγνώριση των ενδιαφερόντων σου. Οι απουσίες και ειδικά αυτές με το εισιτήριο χωρίς επιστροφή, δημιουργούν χάος και η έλλειψη επαφής με τα μαθήματα δε σε βοηθά να καταλάβεις αν όντως δε σε ενδιαφέρει το αντικείμενο ή στην πραγματικότητα δεν έχεις ιδέα σε τι αφορά.
 • Μην ξεχνάς να ελέγχεις τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του τμήματος σου και μην περιμένεις από άλλους να το κάνουν για σένα. Έτσι, θα γνωρίζεις πάντοτε τι συμβαίνει και θα αποφύγεις να βρεθείς προ εκπλήξεως με ληγμένες προθεσμίες και δηλώσεις μαθημάτων που δεν έκανες ποτέ για την εξεταστική που πλησιάζει αμείλικτη.

redbubble.com

 • Αν είσαι σε μία σχολή που είναι σε μέτριο βαθμό απαιτητική -όπως ήταν και η δική μου- διάβαζε μέσα στην εβδομάδα τόσο, ώστε να έχεις την επαφή που χρειάζεται και να μην πελαγώσεις στην εξεταστική.
 • Τα πρώτα χρόνια κυνήγησε τις εργασίες, για να καταλάβεις πώς γίνονται σωστά. Όσο κουραστικό και αν ακούγεται, αν μάθεις από νωρίς τα στάδια και τον τρόπο συγγραφής μιας εργασίας, ώστε να θεωρείται ολοκληρωμένη και έγκυρη, κρύβεις τεράστιο άσσο στο μανίκι σου τόσο για την πτυχιακή εργασία σου, όσο και για τις μετέπειτα σπουδές σου.
 • Αναζήτησε τη βιβλιογραφία σου σε φυσικό περιβάλλον και επισκέψου βιβλιοθήκες! Αναζήτησε τις Πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες που αφορούν την κατεύθυνση του αντικειμένου σου και μπες στη διαδικασία να μελετήσεις εκεί. Είναι μία εμπειρία που θα συμβάλλει θετικά στα φοιτητικά σου χρόνια και πού ξέρεις, μπορεί να σου γίνει και μια αγαπημένη συνήθεια.
 • Ξεκίνα εθελοντισμό! Ειδικά αν είσαι σε σχολή με αντικείμενο ανθρωπιστικής/κοινωνικής κατεύθυνσης, θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις πώς περίπου λειτουργούν οι επαγγελματίες στην πράξη, θα εκπαιδευτείς, θα κάνεις γνωριμίες, θα κερδίσεις εμπειρίες και σίγουρα είναι χρόνος απασχόλησης που θα συνυπολογιστεί θετικά στο βιογραφικό σου.
 • Να παρακολουθείς όσα περισσότερα σεμινάρια μπορείς! Θα σε βοηθήσουν να καταρτιστείς, να πάρεις πρόσθετες γνώσεις και οι βεβαιώσεις παρακολούθησής τους, θα αποτελέσουν άλλο ένα συν στο βιογραφικό σου.
 • Είναι μια καλή περίοδος χρονικά, ώστε να εκπληρώσεις εκκρεμότητες που τα προηγούμενα χρόνια είχες αφήσει για οποιονδήποτε λόγο ανοιχτές (ξένες γλώσσες, πιστοποιήσεις κλπ).
 • Φύγε για Erasmus! Εδώ δε χρειάζεται επεξήγηση, ξέρεις πολύ καλά γιατί. Απλώς, αν έχεις τη δυνατότητα, κάντο!

enkiquotes.com

 • Μόλις νιώσεις ότι πλέον έχουν μπει οι υποχρεώσεις σου στη σχολή σε μία καλή διαδρομή, ξεκίνα δουλειά. Υπάρχουν αρκετές δουλειές εκεί έξω που μπορούν να συνυπάρξουν με τις απαιτήσεις που έχει μία σχολή και η αμειβόμενη εργασία είναι κάτι που θα σου δώσει κίνητρο να είσαι όσο πιο εντάξει γίνεται με τις υποχρεώσεις σου και θα σε αποθαρρύνει από το να μη βλέπεις τέλος στις σπουδές σου. Η ανεξαρτησία που θα νιώσεις και οι ευθύνες που θα αναλάβεις, θα σε κάνουν να νιώσεις πιο παραγωγικός και σίγουρος για τον εαυτό σου και αυτά τα αισθήματα το πιθανότερο είναι να σε κάνουν να θες όλο και πιο πολύ να έρθει η στιγμή που θα συγκεντρωθείς απερίσπαστα στην αληθινή δική σου σταδιοδρομία.

Κοίταξε να τα ευχαριστηθείς και να τα απολαύσεις αυτά τα χρόνια. Να δημιουργήσεις, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου και να χτίσεις ό, τι εσύ νιώθεις πως θα σε ικανοποιήσει μετά από καιρό, γυρνώντας το βλέμμα σου πίσω. Καλή αρχή!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: pinterest.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  Όσα θα ήθελα να ξέρω στο 1ο έτος του Πανεπιστημίου