Φέτος η φοιτητική σου ζωή έχει έρθει πάνω κάτω, και έχοντας κάπως χάσει την επαφή σου με την σχολή, καθηγητές και συμφοιτητές, αλλά και επηρεαζόμενος από την κατάσταση είναι λογικό η όρεξη σου και η ποιότητα του διαβάσματος σου να έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Τα ψέματα όμως έχουν τελειώσει, η εξεταστική άρχισε απειλητικά, παράλληλα όμως η σειρά στο Netflix, το κρεβατάκι σου και το σκρολαρισμα στο Instagram σε φλερτάρουν επικίνδυνα. Εδώ θα βρεις μερικές συμβουλές που -ελπίζω- πως θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την ποιότητα του διαβάσματος σου.
Υπενθύμισε στον εαυτό σου πως τους λογούς που θέλεις να πάρεις καλούς βαθμούς.
Γράψε μία λίστα με όλους τους τρόπους που μπορείς να επωφεληθείς από την ακαδημαϊκή σου επιτυχία. Μπορεί να είναι η δουλειά ή το μεταπτυχιακό των ονείρων σου, μπορεί να θέλεις να νιώσεις πως αξιοποιείς όλες τις ευκαιρίες που σου προσφέρονται, ή ακόμα να κάνεις τον εαυτό σου και τα αγαπημένα σου πρόσωπα περήφανα, όχι μόνο για τον βαθμό αλλά και για την προσπάθεια που θα καταβάλεις. Αφού γράψεις αυτή τη λίστα, τοποθέτησε την σε ένα σημείο που έχεις καθημερινή πρόσβαση. Το ψυγείο , το γραφείο ή το κομοδίνο σου. Βλέποντας τη λίστα αυτή κάθε μέρα θα σε υπενθυμίζει και θα σου δίνει ώθηση να δουλέψεις.
Πρόγραμμα, Πρόγραμμα, Πρόγραμμα.
Οργάνωσε από νωρίς το χρόνο και, και δημιούργησε ένα εφικτό πρόγραμμα, που εκτός από διάβασμα θα περιλαμβάνει και μερικές από τις αγαπημένες σου ασχολίες. Σπάσε το διάβασμα σου σε 50-λεπτες περιόδους, στις οποίες να έχεις ξεκάθαρη εικόνα της ύλης που πρέπει να καλυφτεί/ της δουλειάς που πρέπει να γίνει. Κάθε μέρα μπορείς να προγραμματίσεις 4-5 τέτοια sessions, κάνοντας δουλειά για διάφορα μαθήματα και υποχρεώσεις που έχεις. Μετα από κάθε session θα νιώθεις αισθητά την πρόοδο σου, και χωρίς να πιεστείς ή να κουραστείς τόσο. Υλοποιώντας καθημερινά τέτοιους μικρούς στόχους θα σε κάνει να νιώσεις παραγωγικός και θα σου δώσει ώθηση να συνεχίσεις την δουλειά. Με μικρά συστηματικά βήματα και σωστό προγραμματισμό είναι εφικτό να κάνεις ποιοτική δουλειά χωρίς να νιώσεις ιδιαίτερη πίεση!
unsplash.com
Απομάκρυνε τον εαυτό σου από αντιπερισπασμούς.
Είναι λογικό να μην έχεις όρεξη για διάβασμα όταν είσαι περικυκλωμένος από αντιπερισπασμούς, το κινητό σου με δεκάδες εφαρμογές, την τηλεόραση, φασαρία στο σπίτι, και άτομα που είναι κακές επιρροές για σενα -στο διάβασμα-. Απομάκρυνε λοιπόν ότι μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή, κλείσε το Wi-Fi και βάλε το κινητό στο αθόρυβο, φόρεσε ωτοασπίδες και βρες σε ένα δωμάτιο όπου θα είσαι μόνος και απόλυτα συγκεντρωμένος. *extra bonus: διαμόρφωσε ένα χώρο στο σπίτι σου που θα είναι αποκλειστικά ο χώρος που θα διαβάζεις και θα απέχει από ότι μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή. Προσπάθησε να τον διατηρείς συγκριμένο και καθαρό, και όταν πηγαίνεις σε εκείνον τον χρόνο πάντα να ξέρεις πως πρέπει να κάνεις δουλειά.
Βρες ένα study–buddy.
Βρες άτομα με τα οποία να μπορείτε ή να διαβάζετε μαζί ή να μοιράζεστε την πρόοδο σας. Η πίεση που θα νιώθετε θα σας δώσει μια επιπρόσθετη ώθηση για να είστε πιο τυπικοί με το πρόγραμμα σας, και πιο παραγωγικοί. Εάν είστε συμφοιτητές με τον study-buddy σου τότε μπορείτε να κάνετε και μαθήματα ή και μικρά quiz ο ένας στον άλλον, για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε καλά την ύλη, αλλά για να αλλάζετε λίγο τη ροή του διαβάσματος σας σε κάτι ποιο fun και ανάλαφρο.
unsplash.com
Πειραματίσου με διάφορες τακτικές διαβάσματος.
Στο διαδίκτυο υπάρχει απίστευτο υλικό με αρκετές τακτικές διαβάσματος, και κάνοντας μια έρευνα και λίγο πειραματισμό μπορείς να βρεις τον τρόπο που σου ταιριάζει καλύτερα. Αν είσαι οπτικός τύπος τότε μπορεί να σου φανεί βοηθητικό να διαβάζεις με εικόνες/ σχεδιαγράμματα, ή μπορεί να σου φανεί χρήσιμο να μάθεις να χρησιμοποιείς ακρώνυμα για να θυμάσαι συγκεκριμένα πράγματα. Εάν βρεις τους τρόπους και τις τεχνικές που λειτουργούν καλυτέρα για εσένα, τότε όχι μόνο το διάβασμα σου θα είναι πιο παραγωγικό, αλλά και πιο ευχάριστο, και θα δεις και εσύ ο ίδιος ότι θα έχεις περισσότερη όρεξη για δουλειά.
Να θυμάσαι ότι η εξεταστική δεν θα είναι για πάντα. Το διάβασμα μπορεί να φαντάζει σαν ένας ατελείωτος μαραθώνιος, και να νιώθεις πίεση και άγχος , σύντομα όμως θα μπορείς να απολαύσεις τις διακοπές σου αργότερα. Δώσε λοιπόν τώρα τον καλύτερο σου εαυτό.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: unsplash.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment