Loading

Όλοι μαζί στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου! Τι πρέπει να γνωρίζεις

svg4 Φεβρουαρίου, 2021HealthybeezΔΗΜΗΤΡΑ ΖΑΝΝΟΥΠΑ

Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου που οφείλεται σε παθήσεις στην παιδική και εφηβική ηλικία. Είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα. Κάθε τρία λεπτά που περνούν ένα παιδί πεθαίνει από καρκίνο παγκοσμίως!

https://curesearch.org/wp-content/uploads/childhood-deaths-curesearch-mobile.jpg

curesearch.org

Περισσότερα από 300 000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0-19 ετών διαγιγνώσκονται και ζουν με κάποια μορφή καρκίνου ετησίως σε όλο τον κόσμο. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος 80% των παιδιών αυτών θα θεραπευτεί, ενώ στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος δυστυχώς ισχύει το αντίθετο και μόνο το 20% των παιδιών καταφέρνει να νικήσει τον καρκίνο, λόγω ελλιπούς πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή μη έγκαιρη διάγνωση. 8 στα 10 παιδιά που νοσούν καταφέρνουν να νικήσουν τον καρκίνο.

https://www.alphanews.live/sites/default/files/styles/teaser_media_big/public/2020-02/pediatric-cancer.jpg?itok=9IT7Ps4E

alphanews.live

Η αιτία πρόκλησης του καρκίνου στην παιδική ηλικία δεν έχει ακόμη διευκρινησθεί. Δεν μπορεί να εμποδιστεί, ούτε να προβλεφθεί, μπορεί να προκύψει ξαφνικά χωρίς κάποια προηγούμενα συμπτώματα μπορεί όμως στις περισσότερες περιπτώσεις να θεραπευθεί. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στα παιδιά είναι πολύ μικρότερη από τους ενήλικες. Κάθε 120 ενήλικες που εμφανίζουν καρκίνο αναλογούν σε 1 παιδί.

Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία είναι η λευχαιμία, που αποτελεί το 1/3 των περιπτώσεων. Άλλοι τύποι καρκίνου είναι του εγκεφάλου, λεμφώματα, νευροβλάστωμα, και το νεφροβλάστωμα (Wilms tumor). 

Ο Σεπτέμβρης έχει ονομασθεί «Χρυσός Σεπτέμβρης» (Gold 9), ξεκινώντας από τις ΗΠΑ το 1992 και έχει καθοριστεί ως ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον παιδικό καρκίνο. Επίσης η 15η Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Το 2016 περισσότερα από 900 000 παιδιά από όλο τον κόσμο αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους εναντίον του παιδικού καρκίνου με την εκστρατεία child4child τραγουδώντας το τραγούδι “We are one”

Μπορείς και εσύ να βοηθήσεις στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου:

  1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις και να ενημερωθείς για τον καρκίνο, να καταλάβεις τι είναι, πως προκαλείται, πως θεραπεύεται.
  2. Γίνε εθελοντής, δώρισε τον χρόνο σου. Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που μάχονται κατά του καρκίνου πάντα χρειάζονται ένα επιπλέον χέρι βοήθειας
  3. Κάνε μια εισφορά σε κάποιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό.
  4. Γίνε αιμοδότης και δότης μυελού των οστών, με αυτό τον τρόπο μπορείς να βοηθήσεις να σωθεί μια ζωή.
  5. Μίλησε, διάδωσε, ενημέρωσε, ευαισθητοποίησε κι άλλους συνανθρώπους μας να ενταχθούν και αυτοί στον αγώνα.

Κάθε βοήθεια έστω και μικρή είναι τεράστια για αυτά τα παιδιά που παλεύουν καθημερινά για την ζωή τους και χρειάζονται την στήριξη όλων μας για να καταφέρουν να νικήσουν τη μάχη.

https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2015n/11/11e54a495251be6b13aa6d8cd10d2dde-1200x985.jpg

iatropedia.gr

Πιο κάτω θα βρεις τους οργανισμούς που βοηθούν αυτά τα παιδιά:

Δείτε επίσης το βίντεο που δημιουργήθηκε για τον παιδικό καρκίνο:

https://www.youtube.com/watch?v=zBc7eqXv6sU&feature=emb_title&ab_channel=IAMAG

Πηγές:

cclg.org.uk, who.int, news247.gr, isk.gr, childhoodcancerinternational.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: mothers.bbend.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Όλοι μαζί στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου! Τι πρέπει να γνωρίζεις