Loading

Όλη η αλήθεια για τον κορωνοϊό.

Και τι δεν έχουμε ακούσει για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί με κύριο πρωταγωνιστή τον κορωνοϊό [όπως τον ετυμολόγησε ο Μπαμπινιώτης]. Πολλοί ανησυχούν ότι είναι κάτι το τρομερό, άλλοι πάλι λένε ότι είναι ένα παιχνίδι των ΜΜΕ για να πανικοβάλουν τον κόσμο. Άλλοι λένε ότι προήλθε από μια αγορά στο Γουχάν της Κίνας όπου υπήρχαν τρωκτικά προς πώληση τα οποία μετάδωσαν τον ιό. Άλλοι λένε ότι αυτό γινόταν ανέκαθεν άρα από την στιγμή που ο συγκεκριμένος ιός είναι παραλλαγμένος, τον άφησαν επίτηδες να εξαπλωθεί προς τα έξω άρα να μην παραξενευτούμε αν ξαφνικά εμφανιστεί το εμβόλιο που θα χρυσώσει την φαρμακευτική εταιρεία που το ανακάλυψε σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα.

Ας πάρουμε τα πράγματα ένα προς ένα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του κορονοϊού;

Μπορούν να ποικίλουν από ήπια, τύπου κρυολογήματος, έως και σοβαρά. Τα ήπια συμπτώματα, όπως και σε άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, αποτελούνται από καταρροή,  πονόλαιμο, πυρετό και βήχα.  Ευπαθείς ομάδες που προσβάλλονται από τον ιό μπορεί να έχουν σοβαρού τύπου συμπτώματα όπως πνευμονία και δυσκολία στην αναπνοή, με σπάνιες περιπτώσεις να οδηγούν στον θάνατο.

Ναι είναι σπάνιες οι περιπτώσεις θανάτου. Αν αναλογιστεί κανείς τους θανάτους από την γρίπη οι οποίοι ανέρχονται, σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στους 60.000 τον χρόνο, οι θάνατοι από τον κορωναϊό είναι εμφανώς λιγότεροι.

Δεν διαφωνεί κανείς ότι έχει αρκετή εξάπλωση, αλλά δεν είναι τόσο τραγικό όσο το παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ήταν κατά πλειοψηφία σε ευπαθείς ομάδες που έπασχαν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις ή άλλες παθήσεις, ή σε ηλικιωμένους.

Επίσης, ΜΗΝ ΦΟΡΑΤΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Δεν υπάρχει λόγος να σπέρνετε τον πανικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την χρήση μάσκας μόνο σε άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά συμπτώματα ή σε ύποπτους ασθενείς.

Μέχρι στιγμής που γράφεται το άρθρο έχουν επιβεβαιωθεί 101,601 κρούσματα εκ των οποίων οι 80,573 είναι στην Κίνα. Στην κοντινή Ευρώπη υπάρχουν 4,636 κρούσματα στην Ιταλία και 45 στην Ελλάδα. Οι συνολικοί θάνατοι από τον ιό είναι μέχρι στιγμής 3,460 εκ των οποίων οι σχεδόν 3000 είναι στην Κίνα.  55,863 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν αναρρώσει πλήρως από τον κορωνοϊό.

Με απλά λόγια αν είσαι κάτω των 50 ετών και δεν ζεις στην Κίνα έχει 0,2% πιθανότητα να «κολλήσεις» τον ιό. Το ποσοστό θανάτου ατόμων που προσβλήθηκαν από τον ιό είναι μόλις στο 3,4%, σε αντίθεση με άλλες επιδημίες όπως το SARS το ποσοστού του οποίου αγγίζει το 9,6% και του MERS όπου είναι 34%.

Σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ η πλειοψηφία των θανάτων με κύριο γνώμονα την ηλικία, είναι άτομα άνω των 80 ετών ενώ όσο μικραίνει η ηλικία τόσο πιο μικρό είναι και το ποσοστό θανάτων που προήλθαν από αυτόν τον ιό.

Κλείνοντας! Μην πανικοβάλλεστε. Αντιλαμβανόμενη η ανησυχία μεν, αλλά ο πανικός και η υπερβολική φασαρία δεν ωφελεί. Όχι δεν χρειάζεται να πας στο σουπερμάρκετ να πάρεις τρόφιμα για να επιβιώσεις λες και θα ζήσουμε ξανά κατοχή. Όχι δεν χρειάζεται να φοράς μάσκα αν δεν έχεις αναπνευστικά προβλήματα. Να πλένεις συχνά τα χέρια και να χρησιμοποιείς αντισηπτικό. Να αποφεύγεις να αγγίζεις το πρόσωπο σου συχνά, κάτι που αν φοράς την μάσκα άσκοπα θα το κάνεις συνεχώς.

Δεν το λέμε εμείς. Το λέει η επιστήμη.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Όλη η αλήθεια για τον κορωνοϊό.