Loading

Όλη η αλήθεια για τη θεραπεία του Καρκίνου…

Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας ο καρκίνος αποτελεί δυστυχώς την δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου.

Δεδομένου ότι έχουν κυκλοφορήσει τόσα πολλά ψεύτικα άρθρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα λεγόμενα κίτρινα sites του στυλ “Σοκαριστικό!! Βρέθηκε επιτέλους το φάρμακο για τον καρκίνο!!”, ο κόσμος έχει την εντύπωση ότι η επιστήμη έχει ανακαλύψει την θεραπεία και απλά το κρύβει για οικονομικούς λόγους. Όχι δεν είναι έτσι!

Σταματήστε να πιστεύετε sites που χρησιμοποιούν την ανθρώπινη περιέργεια ως δόλωμα μόνο και μόνο για να πάρουν τα clicks που αποζητούν και έχουν ως στόχο να τραβήξουν την προσοχή σας με κακής ποιότητας δημοσιεύματα. Ως χημικός επέλεξα η πτυχιακή μου εργασία να έχει ως αντικείμενο τις φαρμακολογικές επιδράσεις χημικών ενώσεων πάνω σε καρκινικά κύτταρα, οπότε σήμερα θα σας δώσω μερικές απαντήσεις σε απλά ερωτήματα που μπορούν να σας βασανίζουν γύρω από τη θανατηφόρα αυτή ασθένεια.

Τι είναι ο καρκίνος;

Ο καρκίνος με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες δεν μπορεί να ορισθεί 100%. Ο λόγος είναι ότι ανά 5 περίπου χρόνια τα δεδομένα αλλάζουν από ερευνητικής άποψης. Η πιο απλή απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί στο ερώτημα αυτό είναι ότι πρόκειται για μια ασθένεια όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Αυτό όμως δεν αποτελεί τον ολοκληρωμένο ορισμό αλλά μόλις το 1/8 αυτού. Από τη δεκαετία του ‘80 μέχρι σήμερα οι έρευνες έχουν προχωρήσει τόσο πολύ που πλέον οι αιτίες του καρκίνου κρίνονται σε λεπτομέρειες μοριακού βιολογικού επιπέδου. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του καρκίνου είναι η “αγγειογένεση” που αναφέρεται στον σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων που έχουν ως ιδιότητα να συντηρούν ζωντανό τον όγκο. Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι η αποφυγή του ανοίκειου και προγραμματισμένου θανάτου, χαρακτηριστικό για το οποίο δεν έχουμε ακόμα διευκρινιστικές πληροφορίες.

Ποιο θεωρείται το πιο θανατηφόρο είδος καρκίνου;

Το κακοήθες μελάνωμα που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα – κοινώς καρκίνος του δέρματος – καθώς και ο καρκίνος στο πάγκρεας αποτελούν τις πιο επικίνδυνες και ταυτόχρονα θανατηφόρες μορφές καρκίνου, αφού με το που διαγνωσθούν οι ασθενείς το προσδόκιμο ζωής τους περιορίζεται σε μήνες και όχι χρόνια. Ευτυχώς οι παραπάνω καρκίνοι δεν είναι τόσο συχνοί όσο είναι οι καρκίνοι στο παχύ έντερο, στους πνεύμονες, στον μαστό και στις ωοθήκες μιας γυναίκας, οι οποίοι τουλάχιστον δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους προηγούμενους που ανέφερα.

Μπορεί να θεραπευτεί εντελώς ο καρκίνος;

Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα. Καταρχάς εξαρτάται από το είδος του καρκίνου, σε ποιο στάδιο ανιχνεύεται, σε ποιο σημείο βρίσκεται κλπ. Αν πχ ένας καρκίνος ανιχνευθεί στο αρχικό στάδιο τότε ναι, μπορεί με τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους να θεραπευτεί πλήρως. Όπως προανέφερα εξαρτάται και από τον τύπο καρκίνου, αν δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ένα καρκίνο στον προστάτη, τότε τα νέα είναι σίγουρα καλά για τον ασθενή, αν όμως ο καρκίνος βρίσκεται στο πάγκρεας ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο ανιχνεύεται, η διάρκεια ζωής του ασθενή δυστυχώς δεν ξεπερνά τους 6 μήνες.

Υπάρχει η αντίληψη ότι οι κακοήθεις όγκοι είναι πιο επικίνδυνοι από τους καλοήθεις. Εν μέρει αυτό είναι αλήθεια όμως δεν αποτελεί τον κανόνα. Ας πούμε ότι ένας ασθενής έχει ένα ραβδομύωμα (καλοήθης όγκος) στον δεξιό κόλπο της καρδιάς. Λόγω της “κακής” τοποθέτησης του όγκου το πιο πιθανό είναι να προκαλέσει καρδιακό επιπωματισμό, που θα οδηγήσει τον ασθενή σε ακαριαίο θάνατο. Από την άλλη όμως μπορεί ένας ασθενής με χειρουργική επέμβαση να αφαιρέσει έναν προχωρημένο κακοήθη όγκο στο στομάχι και μετά την χειρουργική επέμβαση να ζήσει για αρκετά χρόνια.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για τη θεραπεία; Τελικά έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο για την καταπολέμηση του καρκίνου;

Και φτάσαμε αισίως στο κεντρικό θέμα του σημερινού άρθρου. Ένα ακόμη μεγάλο ψέμα που έχει αναπαραχθεί από τα μέσα είναι ότι η χημειοθεραπεία αντί να βοηθήσει τον ασθενή τον επιβαρύνει. Είναι γεγονός ότι η χημειοθεραπεία παρουσιάζει παρενέργειες μια εξ’ αυτών η μετάσταση όγκου. Μέσω αυτής, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται πιο επιθετικά και επιταχύνουν τη μετάσταση του όγκου. Ωστόσο ένας ασθενής κάνοντας χημειοθεραπείες, διπλασιάζει το προσδόκιμο ζωής που ενδεχομένως θα είχε αν δεν δοκίμαζε τη θεραπεία, επομένως οι χημειοθεραπείες μόνο οφέλη προκαλούν στον ασθενή.

Οι επιστημονικές έρευνες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο σύμφωνα με τις δηλώσεις κορυφαίων ογκολόγων, αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα θα αργήσουν πολύ να έρθουν. Οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν στρέψει την προσοχή τους σε ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που ονομάζεται rebastinib. Με απλά λόγια το rebastinib είναι ένας αναστολέας καρκινικών πρωτεϊνών που φαίνεται μέχρι στιγμής να δρα ενάντια στη μετάσταση των όγκων. Ουσιαστικά εμποδίζει την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων πράγμα που σημαίνει ότι αν συνδυαστεί με την χημειοθεραπεία, ίσως η επιστήμη να πετύχει και το ακατόρθωτο.

Αναμένεται ότι το 2040 θα μπορούμε πλέον να μιλάμε με σιγουριά για την οριστική εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων. Οι κύριοι λόγοι της καθυστέρησης αυτής είναι η ακρίβεια, η προσοχή στη λεπτομέρεια και ο χρόνος δοκιμασίας του αναστολέα. Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο στην αγορά, αν πρώτα δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία. Και πιστέψτε με οι φαρμακευτικές εταιρείες μόνο ζημιωμένες βγαίνουν όλα αυτά τα χρόνια. Ξοδεύουν εκατομμύρια για να γίνουν όλες αυτές οι μακροχρόνιες έρευνες και σχεδόν ποτέ δεν κάνουν απόσβεση αυτών των χρημάτων. Υπομονή λοιπόν, αν θέλουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. 

Κλείνοντας θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας παρακαλέσω να έχετε εμπιστοσύνη μόνο στην επιστήμη και στα πορίσματά της, κι όχι στον κάθε άσχετο που γράφει ότι του κατέβει στο κεφάλι για να παίξει με τη νοημοσύνη, τους φόβους, τις ανησυχίες και την υγεία σας. Εύχομαι τα αποτελέσματα να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο και η ανθρωπότητα πλέον να βλέπει τον καρκίνο σαν μια ανοιξιάτικη ίωση και τίποτα παραπάνω. Δύναμη, υπομονή, κουράγιο και θάρρος σε όσους αντιμετωπίζουν αυτή την καταραμένη ασθένεια και να σκέφτεστε ότι τίποτα σ’ αυτή τη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο. Θαύματα γίνονται αρκεί να τα πιστέψεις….

Mary Bee

xx

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Όλη η αλήθεια για τη θεραπεία του Καρκίνου…