Loading

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ΠΑΠ τεστ.

svg8 Ιανουαρίου, 2021HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Γύρω στο 1923, ο διάσημος Έλληνας ιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου, έγραψε ιστορία στην επιστήμη της ιατρικής, ανακαλύπτοντας μία νέα μέθοδο για τη διερεύνηση της κατάστασης του τραχήλου της μήτρας. Το γνωστό σε όλους μας σήμερα «Παπ-τεστ». Ο Παπανικολάου ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της εποχής του και συγκεκριμένα στον κλάδο της κυτταροπαθολογίας, αφού με την νέα κυτταροδιαγνωστική μέθοδο που είχε ανακαλύψει, σώζει γενιές και γενιές γυναικών.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2018/12/kentriki.final_.png

in.gr

Τι είναι και πώς γίνεται το τεστ Παπ;

Πρόκειται για μία προληπτική εργαστηριακή μέθοδο, που σκοπό έχει, την ανίχνευση καρκινικών ή προκαρκινικών κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. Η εξέταση αυτών των κυττάρων και τυχών ανωμαλίες τους, εξετάζονται με την βοήθεια ενός μικροσκοπίου.

Αρχικά ο θεράπων ιατρός λαμβάνει δείγμα από τον τράχηλο της ασθενούς. Η ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένη σε τραπέζι εξέτασης και στη συνέχεια ο γιατρός εισάγει ένα εργαλείο για να διατηρηθούν για λίγο τα τοιχώματα του κολπικού καναλιού ανοιχτά. Ακολούθως ο γιατρός παίρνει με συγκεκριμένο βουρτσάκι, ένα μικρό δείγμα κυττάρων από το εξωτερικό άνοιγμα του τραχήλου. Η συλλογή κυττάρων τίθεται εργαστηριακής επεξεργασίας, ούτως ώστε να μπορεί να μεταφερθεί σε μικρές πλάκες, οι οποίες παρατηρούνται κάτω από μικροσκόπιο.

Η γυναικολογική εξέταση διαρκεί μερικά λεπτά , είναι ανώδυνη και ακίνδυνη, αν και μπορεί για αρκετές γυναίκες να είναι άβολο. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται ελαφρά ώθηση και ερεθισμό κατά τη διάρκεια της σύντομης απόξεσης. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας φοβίζει, αν σκεφτείτε πως έχει να κάνει με εξέταση υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας.

https://pergialiotis.gr/wp-content/uploads/2019/10/1.jpg

pergialiotis.gr

Ποιες χρειάζονται το τεστ-Παπ;

Κάθε γυναίκα από την ηλικία των 21 μέχρι 60 ετών, συνίσταται να αρχίσει να κάνει την εξέταση τακτικά. Δηλαδή είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε 3 με 5 χρόνια αν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά. Αυτό όμως δεν ισχύει για γυναίκες άνω των 65 με φυσιολογικό ιστορικό και για γυναίκες με ολική υστεροκτομή. Επίσης κάθε νεαρή γυναίκα πρέπει να περιμένει λίγα χρόνια (ποτέ όμως πριν τα 21) μετά την πρώτη της σεξουαλική επαφή, για να αρχίσει να εξετάζεται.

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του τεστ-Παπ;

Τα αποτελέσματα είναι συνήθως έτοιμα μερικές μέρες ή εβδομάδες μετά την εξέταση και εάν υπάρχουν ενδείξεις για ανωμαλίες, η ασθενής ειδοποιείται εγκαίρως. Όπως εξήγησα και πιο πάνω, το τεστ-Παπ δίνει την δυνατότητα στους γιατρούς, να έχουν μία ολική εικόνα για την κυτταρική κατάσταση του τραχήλου της μήτρας. Οι κακοήθεις και προκακοήθεις αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου (κατά 99% οφείλεται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV ). Παράλληλα είναι δυνατή και η ανίχνευση ιογενών λοιμώξεων, όπως ο απλός έρπης και τα κονδυλώματα, οι μύκητες και άλλα κολπικά μικρόβια.

Οι διάφορες ανωμαλίες κυττάρων που μπορούν να εντοπιστούν, συγκρίνονται με τα στοιχεία υγειών κυττάρων και μετά κατατάσσονται αναλόγως σε κατηγορίες, σύμφωνα με ένα προκαθορισμένο σύστημα. Το τεστ θεωρείται θετικό μόνο και όταν υπάρχουν διαφοροποιημένα κύτταρα, που υποδεικνύουν την ύπαρξη καρκίνου του τραχήλου. Και σε μία τέτοια περίπτωση χρειάζεται να παρθεί δείγμα και να γίνει βιοψία.

Στην πιο κάτω εικόνα μπορείτε να δείτε πώς αλλάζει σταδιακά η μορφή και η σύσταση των κυττάρων, που έχουν ήδη μεταλλαχτεί λόγω του καρκίνου. Μπορεί να μην είστε ειδικοί στο θέμα, αλλά παρατηρώντας καλά την εικόνα, μπορείτε να διακρίνετε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά μεταξύ της πρώιμης και τελικής φάσης. Άρα αυτό σημαίνει ότι, εφόσον εντοπιστούν τα μεταλλαγμένα κύτταρα έγκαιρα, η πιθανότητα εξάλειψης τους, μέσω θεραπείας, είναι μεγάλη!

https://www.netterimages.com/images/vpv/000/000/060/60684-0550x0475.jpg

netterimages.com

Η υγεία μας δεν είναι απλά μια κατάσταση, αλλά μια εξελισσόμενη διαδικασία που πολλές φορές μας επιφυλάσσει εκπλήξεις. Οπότε το μήνυμα είναι σαφές! Όπως έχω τονίσει και σε άλλα άρθρα μου, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

https://www.cancer.nsw.gov.au/getattachment/f8315ff0-c390-48c0-ae5f-6f95a30c11b3/cervical-96.jpg

cancer.nsw.gov.au

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lh3.googleusercontent.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το ΠΑΠ τεστ.