Loading

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ηπατίτιδα!

svg14 Σεπτεμβρίου, 2020HealthybeezΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΥ

Η ενημέρωση που μας προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το καλύτερο μέσο, μετά την πρόληψη, που μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα μίας ύπουλης ασθένειας, όσο πιο σύντομα γίνεται. Γι’ αυτό λοιπόν αγαπητοί μου αναγνώστες σήμερα, θα μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ηπατίτιδα!

Με τον όρο ηπατίτιδα″ εννοούμε κάθε βλάβη του ήπατος (δηλαδή του συκωτιού), οξεία ή χρόνια, ανεξαρτήτως αιτιολογίας. Πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος, που δημιουργείται, αφού πρώτα διάφοροι ζημιογόνοι παράγοντες επιδράσουν στο συκώτι, το οποίο αργότερα ενεργοποιεί τους αντίστοιχους αντιδραστικούς μηχανισμούς.

Το συκώτι αποτελεί ένα από τα ζωτικότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού μιας και εκτελεί σημαντικές λειτουργίες του σώματος όπως η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή βιοχημικών ουσιών απαραίτητων για την πέψη των τροφών και η αποθήκευση γλυκογόνου. Επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία του μεταβολισμού. Οπότε σκεφτείτε τι μπορεί να προκαλέσει μία βλάβη στο συκώτι στον οργανισμό μας.

ygeiawatch.com.cy

Μορφές – Πρόληψη – Θεραπεία

Ιογενείς ηπατίτιδες

Οι ιοί που προσβάλουν το συκώτι προκαλώντας φλεγμονές και βλάβες, είναι οι ιοί της ηπατίτιδας Α, Β, C, και Ε. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι ιοί που είναι δυνατόν να προκαλέσουν λοίμωξη όπως ο μεγαλοκυτταροϊός (CMV) και ο ιός της λοιμώδους μονοπυρήνωσης (EBV). Ο ιός της ηπατίτιδας Α που είναι ο πλέον ευρέως διαδεδομένος, μεταφέρεται από τρόφιμα, φαγητά ή νερό, που έχουν επιμολυνθεί από κόπρανα ανθρώπου που έχουν τον ιό, ενώ ο ιός της ηπατίτιδας Β (δεύτερος πιο διαδεδομένος), μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα, το σπέρμα ή άλλα σωματικά υγρά ατόμου που έχει μολυνθεί και έχει τον ιό. Οι ιοί της ηπατίτιδας C και D μεταδίδονται μετά από επαφή με αίμα ατόμου που είναι μολυσμένο. Για τις ηπατίτιδες Α και Β υπάρχει εμβόλιο, κάτι το οποίο επεκτείνει την πρόληψη. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης αντιικών φαρμάκων. Η διατήρηση των κανόνων υγιεινής και η σεξουαλική προστασία είναι εξίσου σημαντικά.

www.findatopdoc.com

Τοξική ηπατίτιδα

Αυτό το είδος ηπατίτιδας οφείλεται στην είσοδο τοξινών και φαρμακευτικών ουσιών στο σώμα. Κάθε φορά που ο άνθρωπος καταναλώνει μια ουσία, είτε είναι φάρμακο, είτε ναρκωτικά, το συκώτι τροποποιεί τοξικές ουσίες, δηλαδή φιλτράρει, για να κρατήσει τις αναγκαίες ουσίες για τον οργανισμό. Εάν όμως αυτή η διαδικασία γίνεται συχνά και η συγκέντρωση αυτών των ουσιών αυξάνεται, τότε το συκώτι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον μεγάλο φόρτο εργασίας. Γι’ αυτό τον λόγο, οι γιατροί συστήνουν να μην καταναλώνονται συχνά φάρμακα (ακόμα και παρακεταμόλη), πάρα μόνο και όταν είναι απαραίτητο.

media.sciencephoto.com

Αλκοολική ηπατίτιδα

Η μακροχρόνια κατάχρηση οινοπνευματούχων ποτών έχει μεγάλο και σοβαρό αντίκτυπο στην φυσιολογική λειτουργία του ήπατος. Σε αυτή την περίπτωση ο/η ασθενής πρέπει να παραιτηθεί εντελώς από το αλκοόλ. Αν συνεχιστεί η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η ζημιά στο συκώτι θα προχωρήσει και μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση, μια απειλητική και ίσως θανατηφόρα κατάσταση, στην οποία ο ουλώδης ιστός αντικαθιστά φυσιολογικό ιστό στο ήπαρ. 

micro2tele.files.wordpress.com

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα

Αυτή η μορφή αποτελεί συνηθισμένη αιτία χρόνιας ηπατίτιδας και σχετίζεται με άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν διαβήτη, αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης ή πάθηση του θυρεοειδή. Μπορεί ακόμη να εκδηλωθεί και σε άτομα που παίρνουν στεροειδή ή υποσιτίζονται.

Τα πιο συχνά και κοινά συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας, που εμφανίζονται σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή μηνών είναι: έντονη αδυναμία, ανορεξία, ναυτία, εμετοί, διάρροιες, μυαλγίες-αρθαλγίες-πονοκέφαλος, αποστροφή στο κάπνισμα, αίσθημα βάρους και ενοχλήσεις στο δεξιό πάνω τμήμα της κοιλιάς. Επιπλέον ένα μεγάλο ποσοστό εμφανίζει ίκτερο(κιτρινίζουν),εμφανίζουν σκούρα ούρα (σαν κονιάκ) και αποχρωματισμό των κοπράνων.

Από την άλλη, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα δεν εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά συμπτώματα, εκτός από μια γενική κόπωση και αδιαθεσία που την αποδίδουν σε άλλα αίτια. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ασθένεια ανακαλύπτεται τυχαία μετά από μία γενική εξέταση αίματος. Όταν ένας ασθενής με χρόνια ηπατίτιδα παρουσιάσει ίκτερο, αυτό μάλλον σημαίνει ότι η βλάβη στο συκώτι του έχει προχωρήσει σημαντικά.

Η ηπατίτιδα είναι μία ασθένεια που ναι μεν είναι γνωστή, αλλά υποβόσκει. Το συκώτι έχει δυνατότητες ανάκαμψης, επούλωσης και αυτοδιόρθωσης. Παρ’ όλα αυτά, εάν οι βλάβες είναι επαναλαμβανόμενες, συνεχείς και εκτεταμένες, το συκώτι δεν μπορεί να λειτουργήσει φυσιολογικά. Χωρίς ένα υγιές συκώτι δεν υπάρχει ούτε υγιής οργανισμός!

Γι’ αυτό bee aware!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: e-cdn.iekpraxis.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την ηπατίτιδα!