Loading

Οι «θύελλες» στον πλανήτη Δία.

Η NASA μπόρεσε να απαθανατίσει τον πλανήτη Δία και τις ιδιομορφίες του με τρομακτική λεπτομέρεια όταν αυτός βρέθηκε στην κοντινότερη απόσταση από την Γη. Και φυσικά, όταν λέμε κοντινή απόσταση στα δεδομένα της αστρονομίας, εννοούμε κάπου στα 668 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.

Τη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία, Ήλιος, Γη και Δίας ήταν απολύτως ευθυγραμμισμένοι, με την Γη να είναι ανάμεσα από τους άλλους δύο πλανήτες.

iefimerida.gr

Ξεκινώντας όμως από τα βασικά, ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, τόσο σε διαστάσεις όσο και σε μάζα.  Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο. Η διάμετρός του είναι τόσο μεγάλη, ώστε κατά μήκος της θα χωρούσαν 11 πλανήτες σαν την Γη (!!!). Η μάζα του μάλιστα είναι δυόμιση φορές μεγαλύτερη απ’ όλες τις μάζες των υπόλοιπων πλανητών αθροιστικά!

facebook.com

Στις 25 Αυγούστου 2020, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της Nasa αποτύπωσε μία νέα εικόνα του πλανήτη Δία, παρέχοντας στους επιστήμονες ένα νέο «δελτίο καιρού» για την ταραχώδη ατμόσφαιρα του γιγάντιου αυτού πλανήτη.

Τα νέα δεδομένα  περιλαμβάνουν τη διαφαινόμενη «γένεση» μιας νέας εκτεταμένης θύελλας που ταξιδεύει ανά τον πλανήτη σε ταχύτητα 560 χλμ/ώρα και η οποία συναντάται κυρίως σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη.

Το ίχνος αυτό εμφανίστηκε στις 18 Αυγούστου, και ανακαλύφθηκαν άλλα δύο που εμφανίστηκαν αργότερα στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος.

Αν και είναι κοινό να εμφανίζονται θύελλες στην περιοχή αυτή κάθε έξι περίπου χρόνια, συχνά με πολλαπλές καταιγίδες ταυτόχρονα, η χρονική αυτή συγκυρία των παρατηρήσεων του Hubble είναι ιδανική για να φανούν οι δομές στο πέρασμα της αναταραχής, κατά τα αρχικά στάδια της εξέλιξής της.

Ένα βασικό εργαλείο της αστρονομίας, το οποίο αποτελεί βασικό τρόπο μελέτης φαινομένων, είναι οι δείκτες χρώματος. Μέσα από αυτούς, οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν σε τι στάδιο εξέλιξης βρίσκεται το υπό μελέτη φαινόμενο, αλλά και να προβλέψουν τη μελλοντική συμπεριφορά του.

iefimerida.gr

Πίσω από το ίχνος υπάρχουν μικρά στρογγυλά χαρακτηριστικά με πολύπλοκα κόκκινα, λευκά και μπλε χρώματα. Τέτοια χαρακτηριστικά χάνονται κατά κανόνα στον Δία, αφήνοντας πίσω μόνο αλλαγές στα χρώματα των νεφών και στις ταχύτητες των ανέμων, ωστόσο μια παρόμοια θύελλα στον Κρόνο άφησε μια μεγάλης διάρκειας δίνη (περιστροφική κίνηση νερού ή ανέμου). Οι διαφορές βέβαια ανάμεσα στις επιπτώσεις των θυελλών σε Δία και Κρόνο ίσως σχετίζονται με τις διαφορετικές περιεκτικότητες νερού στις ατμόσφαιρές τους.

Επιπλέον Βίντεο:

Πηγές:
https://www.iefimerida.gr/news/330376/i-nasa-apathanatizei-me-exairetiki-leptomereia-ton-planiti-dia-eikona-vinteo
https://m.naftemporiki.gr/story/1637698/oi-nees-thuelles-tou-dia
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%AF%CE%B1%CF%82_(%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82)


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: facebook.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οι «θύελλες» στον πλανήτη Δία.