Loading

Οι πιο «πράσινες» χώρες του κόσμου!

Τα ταξίδια μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε διαφορετικές κουλτούρες, να αναπτύξουν το πνεύμα μας και να προσφέρουν αξέχαστες αναμνήσεις, γεμίζοντας με περιεχόμενο το Instagram. Όλα αυτά όμως δεν μπορούν (ακόμη) να γίνουν χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά στον πλανήτη. Green travel και responsible travel είναι δύο από τους σημαντικά ανερχόμενους όρους στον κόσμο των ταξιδιών τα τελευταία χρόνια (περισσότερο μπορείς να διαβάσεις σε προηγούμενο μου άρθρο: Γίνε και εσύ ένας ‘Green-foot Traveller’). Υπάρχουν όμως χώρες οι οποίες σου προσφέρουν  τις υποδομές για ένα πιο ‘υπεύθυνο’ ταξίδι.

https://healthyvoyager.com/wp-content/uploads/2017/03/green-spring-break.jpg

healthyvoyager.com

Μιλώντας για «πράσινες» χώρες δεν εννοούμε για τις χώρες με τη μεγαλύτερη έκταση σε δάση, αλλά αυτές που παρουσιάζουν τους καλύτερους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς δείκτες. Ο Environmental Performance Index (EPI), έχει αναπτυχθεί ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό. Περιλαμβάνει 32 δείκτες απόδοσης χωρισμένους σε δύο κύριες κατηγορίες: Υγεία περιβάλλοντος και Βιωσιμότητα οικοσυστήματος. Μερικοί από τους κύριους δείκτες περιλαμβάνουν την ποιότητα νερού και αέρα, διαχείριση αποβλήτων, κλιματική αλλαγή και γεωργία.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως στην λίστα με τις 10 πιο «πράσινες» χώρες στον κόσμο φιγουράρουν μόνο χώρες της Ευρώπης. Αποδεικνύεται λοιπόν πως οι αυστηρές νομοθεσίες, έλεγχοι, νοοτροπία και συνεργασία εντός της ΕΕ την τελευταία δεκαετία έχουν επιφέρει αποτέλεσμα.

1. Δανία (82.5)

Η «πράσινη» μετάβαση θεωρείται θεμέλια αρχή για την ανάπτυξη της οικονομίας στο μέλλον. Για πολλούς δικαιολογημένα θεωρείται η χώρα πρότυπο όσον αφορά μια πράσινη κοινωνία. Η μέχρι τώρα πορεία της χώρας έδειξε πως μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη χωρίς περεταίρω χρήση ενέργειας ή επιπλέον πόρων.

2. Λουξεμβούργο (82.3)

Πρόσφατα η χώρα έκανε δωρεάν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για όλους με σκοπό να περιορίσει την χρήση αυτοκινήτου. Μια από τις μικρότερες χώρες της Ευρώπης, όμως με το μεγαλύτερο ΑΕΠ ανά κάτοικο. Σίγουρα δεν είναι ένας φθηνός προορισμός, όμως μπορείς να ταξιδέψεις εντός budget αν γνωρίζεις μερικά κόλπα.

3. Ελβετία (81.5)

Οι πρωταθλητές στην ανακύκλωση όπως τους αποκαλούν, με το 94% γυαλιού και 83% ΡΕΤ να καταλήγει σε ειδικά σημεία συλλογής. Το 30% της χώρας αποτελείται από δάση, τα οποία λειτουργούν ως μηχανισμός απορρόφησης και αποθήκευσης CO2.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "+ Switzerland. OUR FUTURE BEGINS TODAY RECYCLING The Swissare world leaders. 94% 92% glass 86% cans 83% steel 67% bottles 122,800 felectronic appliances fbatteries 53,690 textiles COMPOST 0% 0%0 municipal recycled About 7million bogic ducedannually Almost separa- recycled fermentation. 148kgof wastepaper collected person stored landfills, 52%i converted intoenergy incinerators. PRS2019"

facebook.com

4. Ηνωμένο Βασίλειο (81.3)

Τρανό παράδειγμα για την χώρα είναι το Λονδίνο. Το 40% της πόλης καλύπτεται από πράσινο και οι πολίτες έχουν την ευχέρεια χρησιμοποιούν ένα από τα πιο αειφόρα συστήματα μεταφοράς στον κόσμο. Υπάρχει επίσης το C-charge zone και το ULEZ για να ενθαρρύνει την χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

5. Γαλλία (80)

Ένας από τους στόχους είναι η επιβολή «ecotax» για σχεδόν όλες τις αεροπορικές πτήσεις. Τα έσοδα θα διατίθενται για υποστήριξη μεταφορικών μέσων τα οποία ρυπαίνουν λιγότερο.

Sustainable travel

blog.eurail.com

6. Αυστρία (79.6)

Φιλόδοξος στόχος η μηδενική εκπομπή καυσαερίων μέχρι το 2040, δηλαδή 10 χρόνια νωρίτερα από τον στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

7. Φιλανδία (78.9)

Καταφέρνοντας να λύσει το διαχρονικό πρόβλημα εκπομπής NO2, σκόραρε 100αρια στους δείκτες για τη ρύπανση του αέρα. Η χώρα ξεκίνησε την μετάβαση στην αιολική ενέργεια και επαναφορά του περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση.

https://content.presspage.com/uploads/1376/1920_sustainabletravel1.jpg?10000

content.presspage.com

8. Σουηδία (78.7)

Παρά το γεγονός ότι 55% της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, εξακολουθεί να βρίσκεται εντός της λίστας με τις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην ΕΕ.

9. Νορβηγία (77.7)

Με την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση (λόγο της πανδημίας), η κυβέρνηση λάνσαρε πακέτο χορηγίας για την ανάπτυξη κυρίως της τεχνολογίας «πράσινων» βιομηχανιών. Το 73% της χώρας τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

10. Γερμανία (77.2)

Πρωτοπόρος στην ανάπτυξη πράσινης τεχνολογίας. Καλύπτεται από μεγάλα παραμυθένια δάση τα οποία διασχίζουν ποδηλατοδρόμοι. Πολυάριθμα κάστρα και χωριουδάκια σε περιμένουν να τα εξερευνήσεις.

Πηγές:
epi.yale.edu
conserve-energy-future.com
lifeinnorway.net

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: blog.ballard.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οι πιο «πράσινες» χώρες του κόσμου!