Loading

Οι πιο επικίνδυνοι δεινόσαυροι που υπήρξαν ποτέ.

Παρά το μεγάλο τους μέγεθος και την τρομακτική τους εμφάνιση, δεν ήταν όλοι τους τόσο θανατηφόροι όσο τους φανταζόμαστε. Κάποιοι από αυτούς ήταν μάλιστα φυτοφάγοι! Άλλοι όμως… πολύ ευχαρίστως θα απολάμβαναν εμάς τους ανθρώπους σαν ένα ωραιότατο γεύμα… Όπως αναφέρει και ο τίτλος, μιλάμε για τους δεινόσαυρους και παρακάτω θα δούμε τους πιο επικίνδυνους που υπήρξαν ποτέ!

Τυραννόσαυρος ρεξ (Tyrannosaurus rex)

howitworksdaily.com

Ξεκινάμε με τον τρομακτικότατο τυραννόσαυρο ρεξ, ο οποίος περίτρανα κατατάσσεται στα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ζώα που πέρασαν από τη Γη και επάξια αποκαλείται «δολοφονική μηχανή»! Ζύγιζε 7 τόνους και το μήκος του έφτανε τα 13 μέτρα. Το όνομά του μάλιστα σημαίνει «τύραννος βασιλιάς σαύρα» στην κυριολεξία. Δεν ήταν ο μεγαλύτερος, ούτε ο γρηγορότερος, ούτε και ο εξυπνότερος δεινόσαυρος, τιμούσε όμως τη φήμη του χάρη στην εξαιρετική αίσθηση όσφρησης που κατείχε και φυσικά την δύναμη του δαγκώματός του η οποία ισοζυγούσε με 6000 κιλά! Δηλαδή, ενώ άλλοι δεινόσαυροι δάγκωναν αρκετές φορές το θήραμά τους μέχρι να το ισοπεδώσουν, αρκούσε ένα και μόνο δάγκωμα για τον τυραννόσαυρο ρεξ για να το σκοτώσει.

Σπινόσαυρος (Spinosaurus)

howitworksdaily.com

Ο σπινόσαυρος ήταν ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους σαρκοφάγους δεινόσαυρους, αν και δεν ήταν και κατά πολύ μεγαλύτερος από τον τυραννόσαυρο.  Είχε μήκος 16 μέτρα και ζύγιζε περίπου 10 τόνους – ίσα δηλαδή με 3 μεγάλα λεωφορεία! Ήταν προικισμένος με ένα επιπλέον χαρακτηριστικό από τους άλλους, το ότι ήξερε να κολυμπάει. Γι’ αυτό και τρεφόταν κυρίως με ψάρια τα οποία άρπαζε με τα τεράστια δόντια του, αν και σε άλλες περιπτώσεις, ανέβαινε στην επιφάνεια του νερού για να χορτάσει με μικρότερους δεινόσαυρους που βρίσκονταν στις όχθες των ποταμών. Με άλλα λόγια, ακολουθούσε την τεχνική των κροκόδειλων!

Γιουταράπτορας (Utahraptor)

wp.com

Αν και ο βελοσυράπτορας είναι ο διασημότερος τους είδους τους, ο γιουταράπτορας ήταν ο πιο θανατηφόρος ράπτορας από όλους. Ήταν πολύ μικρότερος από τους δεινόσαυρους που αναφέραμε πιο πάνω, αφού ζύγιζε μόνο 500 κιλά και είχε μήκος 7 μέτρα – παρόμοιο μέγεθος σε μια σημερινή πολική αρκούδα. Παρ’ όλα αυτά, κατείχε ένα πακέτο από προσόντα τα οποία τον έκαναν τόσο επικίνδυνο: ήταν πολύ έξυπνος και ευέλικτος, εξαιρετικά γρήγορος σε ταχύτητα σπριντ, είχε αιχμηρά δόντια και πάρα πολύ μακριά νύχια τα οποία έφταναν τα 24 εκατοστά σε μήκος και τα οποία χρησιμοποιούσε για να καρφώνει το θήραμά του.


Αγκυλόσαυρος (Ankylosaurus)

sch.gr

Το ισχυρότερο όπλο του αγκυλόσαυρου ήταν η ουρά του, η οποία έφτανε τα 50 κιλά σε βάρος λόγω του ογκώδες εξογκώματος το οποίο υπήρχε στην άκρη της. Χρησιμοποιούσε την ουρά του σαν ένα τεράστιο ρόπαλο για να αμύνεται από τα αρπακτικά που τον πλησίαζαν, αφού πολύ εύκολα τους έσπαζε το ένα πόδι ή τα δόντια τους. Πιστέψτε με εκείνη η ουρά ήταν ικανή να κάνει μεγάλη ζημιά ακόμα και σε έναν επιθετικό τυραννόσαυρο! Η ουρά του έμοιαζε και με κεφάλι, οπότε αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι την χρησιμοποιούσε και σαν δόλωμα για να επιτεθεί στα αρπακτικά που την μπέρδευαν για κεφάλι.

Αλλόσαυρος (Allosaurus)

pinimg.com

Τεράστιος, σαρκοφάγος, επιθετικός. Συνήθως κυνηγούσε σε ομάδες και κατασπάραζε θηράματα σε διπλάσιο μέγεθος από αυτό του τυραννόσαυρου ρεξ. Τα δυνατά του σημεία ήταν το κρανίο του το οποίο χρησιμοποιούσε σαν τσεκούρι εναντίον του θύματος, καθώς επίσης και τα αιχμηρά του δόντια με τα οποία έκοβε σάρκα και προκαλούσε ακατάσχετη αιμορραγία στο θήραμά του. Εντούτοις, ο αλλόσαυρος ήταν πολύ χαζός, αφού λέγεται ότι μια ομάδα τέτοιων ενήλικων δεινοσαύρων έπεσαν στην ίδια τρύπα για να φάνε το θήραμά τους και πέθαναν.

Εννοείται υπάρχουν άλλοι τόσοι επικίνδυνοι δεινόσαυροι τους οποίους δεν καταγράφει αυτό το άρθρο, αλλά ας αναφέρουμε ότι στη λίστα με τους top 10 συγκαταλέγονται οι: τροόδον, στεγόσαυρος, γιγανοτόσαυρος, majungasaurus και διπλόδοκος ο οποίος ήταν φυτοφάγος!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: skai.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οι πιο επικίνδυνοι δεινόσαυροι που υπήρξαν ποτέ.