Loading

Οι μέλισσες βρίσκονται υπό κίνδυνο εξαφάνισης. Μήπως απειλείται και ο άνθρωπος;

Σύμφωνα με προβλέψεις που έκανε κάποτε ο Einstein, αν οι μέλισσες εκλείψουν από τον πλανήτη, ο άνθρωπος θα έχει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής αμέσως μετά την εξαφάνισή τους. Πρόκειται, όμως, για ένα γνωμικό που αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα ή για έναν αστικό μύθο; Τι ισχύει τελικά;

Γιατί οι μέλισσες αποτελούν τα σημαντικότερα έντομα στον πλανήτη;

Οι μέλισσες επισκέπτονται τα άνθη των φυτών, για να μπορέσουν να συλλέξουν τροφή. Ταυτόχρονα, όμως, εξυπηρετούν μία εξαιρετικά σημαντική για την επιβίωση των φυτών διαδικασία, που ονομάζεται επικονίαση. Η επικονίαση, η μεταφορά δηλαδή της γύρης από ένα φυτό σε άλλο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να επέλθει η γονιμοποίηση του άνθους και στη συνέχεια η παραγωγή των καρπών. Χωρίς την επικονίαση, λοιπόν, η αναπαραγωγή και επομένως η επιβίωση των φυτών θα ήταν αδύνατη. Ποιος, όμως, είναι υπεύθυνος για αυτή τη ζωτικής σημασίας διεργασία; Η μέλισσα! Συνεπώς, η συνεισφορά της μέλισσας στο φυσικό περιβάλλον και τη διατήρηση της χλωρίδας μπορεί να είναι έμμεση, αλλά είναι πολυτιμότατη και καθοριστική.

Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι τα φυτά αποτελούν τη βάση κάθε τροφικής αλυσίδας και σε περίπτωση που αυτά εξαφανιστούν, θα επηρεαστούν άμεσα τα φυτοφάγα ζώα, τα οποία θα αδυνατούν να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ακολούθως, θα επηρεαστούν τα σαρκοφάγα ζώα και στη συνέχεια θα έχουν επιπτώσεις όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου. Επομένως, η εξαφάνιση των μελισσών θα οδηγούσε εν τέλει στην κατάρρευση των οικοσυστημάτων, εφόσον κανένας ζωντανός οργανισμός δεν θα μπορούσε να επιβιώσει!

images.theconversation.com

Για ποιους λόγους οι μέλισσες κινδυνεύουν με αφανισμό;

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μία από τις βασικότερες αιτίες που έχουν οδηγήσει στη βαθμιαία μείωση του πληθυσμού της μέλισσας. Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από τη συστηματική χρήση φυτοφαρμάκων. Τα φυτοφάρμακα υψηλής τοξικότητας μπορούν να προκαλέσουν τον άμεσο θάνατο της μέλισσας. Ωστόσο, κάποια φυτοφάρμακα είναι δυνατό να επιφέρουν έμμεσα τον θάνατο της μέλισσας, οδηγώντας σε ανεπαρκή λειτουργία των διάφορων οργανικών συστημάτων της, η οποία σταδιακά επιδεινώνεται.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Αρχικά, η απαγόρευση της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων υψηλής τοξικότητας και η αντικατάστασή τους από εναλλακτικές φυσικές επιλογές, θα συνέβαλλε σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επιπρόσθετα, γνωρίζουμε ότι η εξαφάνιση πολλών ειδών οφείλεται κυρίως στην αλλοίωση των περιοχών στις οποίες οι οργανισμοί μπορούν να επιβιώσουν, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Συνεπώς, η δημιουργία περιοχών πλούσιων σε άγρια λουλούδια, δέντρα και θάμνους θα αποτελούσε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό βήμα για την επιβίωση της μέλισσας. Οι συγκεκριμένες δράσεις συνεισφέρουν σημαντικά στην προώθηση της βιοποικιλότητας και τη συνέχιση της ύπαρξης των οικοσυστημάτων.

gr.pinterest.com (τροποποιημένη)

Γνωρίζοντας, λοιπόν, τον θεμελιώδη ρόλο των μικρών αυτών επικονιαστών για την επιβίωση όλων των οργανισμών του πλανήτη, όλοι μπορούμε -κάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες- να παρέχουμε στις μέλισσες το περιβάλλον που χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Βοήθησε τη μέλισσα! Όσο είναι ακόμη καιρός!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: naturalblaze.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οι μέλισσες βρίσκονται υπό κίνδυνο εξαφάνισης. Μήπως απειλείται και ο άνθρωπος;