Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν με έρευνες και δεδομένα ότι τα Μαθηματικά αποτελούν θεμέλιο λίθο στην ενδυνάμωση και αύξηση του δείχτη νοημοσύνης μας ή αλλιώς του IQ μας. Είναι όμως τα μαθηματικά καθοριστικός παράγοντας για την νοημοσύνη μας;
canva.com
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της επιστήμης των μαθηματικών είναι ότι έχει επίπεδα δυσκολίας. Δηλαδή, ένας άνθρωπος μπορεί να λύσει μέχρι ένα σημείο ορισμένες ασκήσεις κι αυτό γιατί δεν έχει δημιουργήσει τις ανάλογες συσχετίσεις και αναλογίες στο μυαλό του. Τα μαθηματικά αποτελούν μέσο ενδυνάμωσης της ικανότητας του εγκεφάλου μας για συσχέτιση, διάταξη και προσδιορισμό δεδομένων.
Ένα κι ένα κάνουν δύο. Άσπρο με μαύρο γίνεται γκρι. Σκεφτήκατε ποτέ πώς θυμόμαστε και συσχετίζουμε όλες αυτές τις πληροφορίες; Με την μέθοδο των συνεπαγωγών, φυσικά. Το μυαλό μας έχει την ικανότητα να αποθηκεύει δεδομένα, αλλά ο τρόπος που πολλαπλασιάζει τα δεδομένα κάθε φορά είναι η συνεπαγωγή.
canva.com
Δοκιμάστε αυτό: Αν κάποιος σας πει ότι 1549+ 1464=3013 , ίσως σε 20-30 λεπτά να μην θυμάστε αυτή την εξίσωση. Εάν όμως την γράψετε κάπου 5 τουλάχιστον φορές, τότε ίσως να την θυμάστε για πάντα. Όχι επειδή την επαναλάβατε, αλλά επειδή βγάλατε μια κόλλα χαρτί, ένα μολύβι και την γράψατε με τον ίδιο λογικό τρόπο. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και τα Μαθηματικά. Με επανάληψη και εξάσκηση οδηγείστε στο σημείο να λύνετε ασκήσεις, οι οποίες έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης και λύσης, απλά επειδή ο εγκέφαλός σας σκέφτεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την επίλυση της άσκησης.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα μαθηματικά ΟΔΗΓΟΥΝ προς την ενδυνάμωση του δείκτη ευφυίας μας, αλλά δεν τον καθορίζουν. Δεν σημαίνει ότι κάποιος, αφού δεν μπορεί να λύσει μια άσκηση στα μαθηματικά, έχει χαμηλότερο δείκτη ευφυίας από κάποιον που μπορεί.
Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ τουλάχιστον δύο διαφορετικών εννοιών της λέξης νοημοσύνης. Υπάρχει η βιολογική νοημοσύνη ή αυτό που συνήθως ορίζεται ως νευρική αποτελεσματικότητα, δηλαδή το πόσο καλά λειτουργεί το μυαλό μας από βιολογικής πλευράς. Στη συνέχεια υπάρχει ψυχομετρική νοημοσύνη – η υπολογισμένη βαθμολογία IQ ενός ατόμου, η οποία είναι μια έμμεση και ατελής μέθοδος εκτίμησης της βιολογικής νοημοσύνης.
canva.com
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η ψυχική και συναισθηματική διάθεση του ατόμου. Σε μια έρευνα που έγινε στην Αμερική 20 μαθητές 16 ετών χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα ενημερώθηκε ότι έχει όσο χρόνο θέλει για να συμπληρώσει ένα πολύ απλό διαγώνισμα Μαθηματικών, χωρίς να βαθμολογηθεί έναντι ενός χρηματικού επάθλου στον μαθητή με την ψηλότερη βαθμολογία, ενώ η άλλη ομάδα ενημερώθηκε ότι έχει στην διάθεσή της 20 λεπτά και θα βαθμολογηθεί πολύ αυστηρά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος όρος βαθμολογίας ήταν υψηλότερος στην πρώτη ομάδα, όπου δεν υπήρχε λόγος άγχους, αλλά αντιθέτως υπήρχε το κίνητρο.
Συνεπώς, μπορούμε να καταλήξουμε ότι για τον δείκτη νοημοσύνης μας παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Όμως τα Μαθηματικά μπορούν να μας βοηθήσουν στο να χτίσουμε ένα ψηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Αρκεί να υπάρχει το κίνητρο και η καλή θέληση.
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: canva.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment