Το τηλεσκόπιο James Webb είναι το νέο τηλεσκόπιο που εκτόξευσε η NASA τον Δεκέμβριο του 2021. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1996 σε συνεργασία με διάφορους διεθνείς οργανισμούς. Ήταν 13 χρόνια υπό κατασκευή και υπήρξαν συνεχόμενες αναβολές στην εκτόξευσή μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου του 2021. Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν και οι πρώτες φωτογραφίες που μας επιτρέπουν να δούμε σημεία του γαλαξία που δεν τα έχουμε ξαναδεί.
1.Ένα μέρος από το νεφέλωμα Τρόπιδος (Carina Nebula).

nasa.gov
Ένα από τα μεγαλύτερα νεφελώματα τον γαλαξία μας και είναι περίπου 10.000 έτη φωτός μακριά. Είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το νεφέλωμα του Ωρίωνα και αποτελεί τόπο γέννησης για τα μεγαλύτερα άστρα του γαλαξία μας.
2. Σμήνος Γαλαξιών SMACS 0723.

nasa.gov
Η εικόνα αυτή είναι μια ματιά στο πολύ μακρινό παρελθόν. Συγκεκριμένα, όταν κοιτάμε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε το σμήνος όπως εμφανιζόταν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, περίπου την ίδια περίοδο που σχηματίστηκε η Γη. Είναι η πρώτη φορά που έχουμε καταφέρει να δούμε τόσο βαθιά και τόσο καθαρά στο σύμπαν και αυτή είναι μόνο η αρχή.
3.Το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (Ring Nebula).

nasa.gov
Είναι ένα πλανητικό νεφέλωμα το οποίο αποτελείται από νέφος αερίων που περιβάλλει ένα άστρο που πεθαίνει. Η φωτογραφία το απεικονίζει το νεφέλωμα με τέλεια λεπτομέρεια και μας δείχνει το υπόλειμμα του αστέρα που το δημιούργησε.
4.Το Κουιντέτο του Στέφαν (Stephan’s Quintet).

nasa.gov
Εδώ βλέπουμε μια ομάδα πέντε γαλαξιών. Τέσσερις από τους πέντε είναι 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά και αλληλοεπιδρούν βαρυτικά μεταξύ τους και κάποια στιγμή θα συγχωνευθούν για να φτιάξουν έναν τεράστιο γαλαξία.
5.Το φάσμα του γίγαντα εξωπλανήτη WASP-96b.

nasa.gov
Ο WASP-96b είναι περίπου 1.120 έτη φωτός μακριά από την Γη και ανακαλύφθηκε το 2013. Η φωτογραφία του αναλυτικού φάσματος του εξωπλανήτη επιβεβαιώνει την παρουσία νερού καθώς μας αποδεικνύει ότι στην ατμόσφαιρα του πλανήτη υπάρχουν σύννεφα και ομίχλη. Πριν από αυτή την ανακάλυψη ο WASP-96b θεωρούταν ότι ήταν ένας εξωπλανήτης χωρίς σύννεφα.
Αυτή τη στιγμή το τηλεσκόπιο βρίσκεται 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από την Γη. Συγκεκριμένα βρίσκεται στο σημείο σημείο Λαγκράνζ και έκανε τέτοια απόσταση ένα μήνα μετά την εκτόξευσή του.
Όλα αυτά το δεδομένα καταγράφηκαν μέσα σε εφτά μόνο ημέρες. Το James Webb έχει σταλεί σε μια 10ετή αποστολή που θα αλλάξει τα δεδομένα της αστροφυσικής και θα μας επιτρέψει να δούμε νέα σημεία του σύμπαντος που δεν τα έχουμε φανταστεί. “Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί ακόμη να στείλει το JWST. Αλλά, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πολλές εκπλήξεις”, δήλωσε ο Ρενέ Ντουγιόν, σημαντικός ερευνητής για ένα από τα συνδυαστικά όργανα του τηλεσκοπίου, της συσκευής λήψης υπέρυθρων φωτογραφιών και του φασματογράφου στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.
Πηγές: nasa.gov, astronio.gr, news247.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: grid.news
What do you think?
Show comments / Leave a comment