Loading

Οι 5 αλλαγές στους κανονισμούς που άλλαξαν το ποδόσφαιρο.

Αγαπημένοι μου sportybeez,

Πολλά έχουν αλλάξει στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία: από το «goal-line technology» στο «VAR». Ας δούμε λοιπόν τις 5 πιο σημαντικές αλλαγές στους κανονισμούς που άλλαξαν τον «βασιλιά των σπορ».

1. «Goal-line technology»

Η εν λόγω τεχνολογία  καθορίζει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος για να κατακυρωθεί ένα γκολ. Αυτή η εφαρμογή χρησιμοποιείται μόνο στα μεγάλα διεθνή πρωταθλήματα (π.χ. η Αγγλική Premier League και η Γερμανική Bundesliga) λόγω του μεγάλου κόστους  εγκατάστασής της. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας το 2014.

«Goal-line technology»

e1.365dm.com

2. «VAR»

Το «VAR» (Video Assistant Referee) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2016 σ’ ένα αγώνα των δεύτερων ομάδων των New York Red Bulls και Orlando City στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Το «VAR» χρησιμοποιείται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Στο γκολ (π.χ. σε περίπτωση οφσάιντ).
 2. Στις κόκκινες κάρτες.
 3. Στα πέναλτι και
 4. Στην υπόδειξη που γίνεται σε λανθασμένο παίκτη (παραδείγματος χάρη κάρτα η οποία δόθηκε σε έναν παίκτη αλλά θα έπρεπε να δοθεί σε συμπαίκτη του).

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις γι’ αυτό τον κανονισμό. Ο μεγάλος τερματοφύλακας Gianluigi Buffon ανάφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι, λόγω του «VAR», το «ποδόσφαιρο χάνει την ομορφιά του. «Είναι σαν να παίζεις πόλο».

3. Χέρι

Όπως ίσχυε πάντα, εσκεμμένο χέρι είναι φάουλ. Όμως, από το 2019, ακόμα και οι ακούσιες καταστάσεις θα είναι φάουλ όταν:

 1. Η μπάλα έχει πορεία προς τα δίχτυα.
 2. Ο ποδοσφαιριστής που κάνει το χέρι αποκτά κατοχή μπάλας ή την ακουμπάει και στην συνέχεια σκοράρει.
 3. Εάν η μπάλα βρει στο χέρι όταν ο ποδοσφαιριστής κάνει το σώμα του μεγαλύτερο και
 4. Όταν η μπάλα χτυπά πάνω από τον ώμο.
Χέρι από τον Σισοκό της Τότεναμ

thesun.co.uk

4. Φάουλ

Δεν είναι πλέον δυνατό οι παίκτες από μια ομάδα που έχει κερδίσει φάουλ στην αντίπαλη περιοχή να μπαίνουν στο τείχος της αμυνόμενης ομάδας με σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση. Όταν υπάρχει τείχος από τρεις ή περισσότερους αμυντικούς, οι επιθετικοί θα πρέπει να έχουν απόσταση από αυτό ενός μέτρου. Ο επιθετικός θα τιμωρείται με κίτρινη κάρτα εάν δεν το τηρεί!

Ο Μπέιλ να εκτελεί φάουλ

goal.philenews.com

5. «Dropped ball»

Το «dropped ball» είναι όταν ο διαιτητής αφήνει την μπάλα μετά από τη διακοπή. Οι νέοι κανονισμοί είναι οι εξής:

 1. Αν ο αγώνας σταματήσει στη μεγάλη περιοχή, ο διαιτητής θα αφήσει την μπάλα στον τερματοφύλακα.
 2. Αν το παιχνίδι σταματήσει εκτός της μεγάλης περιοχής, ο διαιτητής θα αφήσει την μπάλα σε ένα παίχτη της ομάδας που ακούμπησε τελευταία φορά την μπάλα πριν τη διακοπή και
 3. Αν η μπάλα ακουμπήσει τον διαιτητή και μπει τέρμα ή αλλάξει κατοχή ή αρχίζει μια επικίνδυνη επίθεση, τότε υπάρχει διακοπή!
Το «dropped ball»

gmsrp.cachefly.net

Αγαπημένοι μου sportybeez, οι προαναφερόμενες πέντε αλλαγές είναι εδώ για μείνουν ως την επόμενη φορά που θα υπάρξουν καινούργιες αλλαγές. Πιστεύω ότι αυτές οι πέντε αλλαγές δεν ικανοποιούν το ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό, όμως, αυτό δεν θα σταματήσει τον κάθε οπαδό από το να βλέπει ποδόσφαιρο!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
 • 01

  Οι 5 αλλαγές στους κανονισμούς που άλλαξαν το ποδόσφαιρο.