Loading

Οδηγός για απελπισμένους τελειόφοιτους

Δέκα παρά μία συμβουλές για την Τρίτη λυκείου. Από τα λάθη των παλιών να μαθαίνουν οι καινούριοι δεν λένε;

1. Κράτα τις ισορροπίες.

Το δυσκολότερο που έχεις να κάνεις σε μια χρονιά όπως η Τρίτη λυκείου, αν ρωτάς εμένα,  δεν είναι ούτε το διάβασμα, ούτε οι εξετάσεις. Είναι να καταφέρεις να κρατάς τις ισορροπίες. Είναι η πρώτη φορά που έχεις να διαχειριστείς το πρόγραμμα σου ως ενήλικας. Και πρέπει να βάλεις προτεραιότητες και να δημιουργήσεις μια καθημερινότητα που να ανταποκρίνεται στις δικές σου αντοχές και στα δικά σου θέλω.  Το διάβασμα 24 ώρες το 24ώρο δεν παίζει. Όπως και το διάβασμα μια φορά τη βδομάδα, αν και όταν, χαλαρά δεν είναι ότι καλύτερο. Εσύ καθορίζεις πώς, πού, πότε μα κάνε το με ένα τρόπο που να σε ευνοεί και να σε βοηθά. Κι έπειτα, άφησε χρόνο για τον εαυτό σου να ξεκουραστεί, να χαλαρώσει. Μην παραμελήσεις τις εξόδους σου, ένταξε τις στο πρόγραμμα. Αφιέρωσε χρόνο στους φίλους σου, στην οικογένεια σου. Απλά απόφυγε τις υπερβολές.

2. Να σε προσέχεις.

Εσύ είσαι υπεύθυνος να προσέχεις και να φροντίζεις τον εαυτό σου, ώστε να είναι παραγωγικός. Να σε βάζεις για ύπνο νωρίς, να ξυπνάς νωρίς. Να σου φτιάχνεις ένα φραπέ για το δρόμο. Να τρως καλά. Να πίνεις νερό. Να γυμνάζεσαι. Να ντύνεσαι ωραία. Να επιμελείσαι τον τρόπο που δείχνεις, έτσι ώστε να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Όταν νιώθεις κουρασμένος να σε επιβραβεύεις με λίγη  ξεκούραση. Να αντιλαμβάνεσαι πότε δεν είσαι παραγωγικός και να κάνεις κάτι άλλο για να ξεχνιέσαι. Εσύ και ο εαυτός σου να βρίσκεστε σε μία σχέση ηρεμίας και όχι κόντρας.

3. Να διαβάζεις παραγωγικά.

Το διάβασμα δεν είναι μαραθώνιος, όποιος αντέξει περισσότερο. Δεν μετριέται στις ώρες. Το θέμα είναι να είσαι παραγωγικός. Τι να τις κάνεις 8 ώρες διάβασμα τουτέστιν «βλέπω το ταβάνι και σκέφτομαι τα άσχετα, των ασχέτων, ώ άσχετα. Κι έπειτα αποφασίζω να βάλω ινσταγκραμ στόρι τα βιβλία μου και βλέπω σε τακτά πυκνά διαστήματα ποιος το είδε και ποιος όχι μέχρι να καταλήξω να αναλύω το προφίλ κάποιου που είδα κάπου, κάποτε και τελικά να συνειδητοποιήσω ότι πεινώ και να πάω να φάω κάτι». Καλύτερα να διαβάσεις μία ώρα, αλλά να διαβάσεις. Να βρεις τον τρόπο που σε βολεύει. Ησυχία ή φασαρία; Μουσική ή χωρίς; Στο γραφείο ή στην κουζίνα; Με καφέ ή χυμό; Κλείσε το τηλέφωνο. Ξέχασε όλα τα υπόλοιπα για λίγο και συγκεντρώσου 100% σ’ αυτό που κάνεις. Θα δεις ότι τελικά χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος απ’ όσο πίστευες.

4. Να μη συγκρίνεσαι.

Ο κάθε άνθρωπός είναι μοναδικός. Έχει τους δικούς του ρυθμούς, τα δικά του προτερήματα και μειονεκτήματα. Λειτουργεί με το δικό του τρόπο. Πρέπει να το αναγνωρίζεις. Να μην έχεις απαιτήσεις από τον εαυτό σου που δεν μπορεί να διεκπεραιώσει. Να ξέρεις που υπερέχεις και που μειονεκτείς και να εφαρμόζεις τις απαιτήσεις που έχεις για τον εαυτό σου σε αυτά τα πλαίσια. Αν ο άλλος διαβάζει 12ώρα, δικό του θέμα. Σημείωση κατά πάσα πιθανότητα ψεύδεται ή υπερβάλλει. Όπως και να ‘χει, το θέμα είναι πόση ώρα χρειάζεσαι εσύ για να είσαι εντάξει με το διάβασμα σου, να νιώθεις ότι τα ξέρεις. Το αν ο άλλος διαβάζει λιγότερο ή περισσότερο, αν βγαίνει πιο συχνά ή όχι, είναι καθαρά δικό του θέμα. Κι όπως εσύ δε συγκρίνεσαι να μην αφήσεις κι άλλους να το κάνουν. Ούτε γονείς, ούτε καθηγητές, ούτε φίλους, ούτε κανένα. Η Τρίτη λυκείου είναι ένας προσωπικός αγώνας από σένα για σένα.

5. Να ξέρεις πότε να χαλαρώσεις και πότε να πιεστείς.

Δεν μπορείς να πάρεις όλο το χρόνο στο full speed και πρέπει να το ξέρεις αυτό, αλλιώς θα μείνεις από μπαταρία κάπου γύρω στα Χριστούγεννα. Οπόταν σε περιόδους χωρίς ιδιαίτερη πίεση, μην υποβάλλεις εσύ τον εαυτό σου σε έξτρα. Να σε αφήνεις, να χαλαρώνεις. Να ξεφεύγεις. Και το αντίθετο βέβαια. Δεν μπορείς να πάρεις όλο το χρόνο στο φλου. Όταν δυσκολέψουν τα πράγματα πρέπει να μαζευτείς και να διαβάσεις. Κι αν έρθουν στιγμές που πνίγεσαι και δεν αναπνέεις. Κι είναι όλα, τόσο πολλά που δεν ξέρεις από πού να πιαστείς και νιώθεις κουρασμένος κι απεγνωσμένος. Πάρε το χρόνο και τον αέρα σου. Πάτα το “PAUSE” και ξέκλεψε λίγες στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας μακριά απ’ όλους κι απ’ όλα. Ώστε να φορτίσεις μπαταρίες και να μπορείς να ανταπεξέλθεις.

6. Μη σπαταλάς το χρόνο σου στην τάξη ή στο φροντιστήριο.

Αφού πηγαίνεις που πηγαίνεις. Θέλοντας και μη κάθεσαι σ’ εκείνη την καρέκλα κι έχεις κάποιο να μιλά μπροστά σου. Παρά να σπαταλάς το χρόνο σου να βλέπεις έξω από το παράθυρο, να μιλάς στο messenger, να σκέφτεσαι οτιδήποτε άσχετο. Αξιοποίησε εκείνο το χρόνο που έτσι κι αλλιώς θα τον περάσεις σ’ εκείνη την καρέκλα να μάθεις κάτι για να μην έχεις να το διαβάσεις μετά που θα μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Εξοικονόμηση χρόνου λέγεται.

7. Απέφυγε τις εντάσεις και οτιδήποτε σε αποσυντονίζει.

Να κρατάς κοντά σου όλα όσα σου κάνουν καλό, να διώχνεις όσα σε γκριζάρουν. Να περνάς χρόνο με την οικογένεια σου μεν, να μην τους αφήνεις να σε αγχώνουν δε. Κι αν προκύψει τσακωμός προτίμησε να υποχωρήσεις, παρά να δημιουργείς μια ατμόσφαιρα μη ευνοϊκή για σένα. Να κάνεις πράγματα που αγαπάς, να μη σταματήσεις τα χόμπι σου, αλλά ως το σημείο που δε σε αποσυντονίζουν, κουράζουν, αγχώνουν. Να ερωτευτείς- έτσι κι αλλιώς 18 είσαι αν όχι τώρα πότε;- αλλά μην το αφήσεις να σε παρασύρει εκτός τροχιάς. Κράτα όσα σε κάνουν χαρούμενο, διώξε όσα σου κάνουν κακό.

8. Να έχεις στόχους , να δημιουργείς κίνητρα.

Να ξέρεις γιατί κάνεις ότι κάνεις. Να έχεις κάπου να στοχεύεις. Κι αν ο στόχος σου είναι καθαρός να μην πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Να τον υπενθυμίζεις στον εαυτό σου κάθε βράδυ πριν πας για ύπνο και κάθε πρωί με το που ξυπνάς. Να κάνεις εικόνα τον εαυτό σου να τον επιτυγχάνει. Να θυμάσαι ότι είσαι ένα βήμα πριν τη φοιτητική ζωή και τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου, κάθε αγώνας που δίνεις δεν πάει στράφι.

9.Να θυμάσαι πως είναι απλά Παγκύπριες.

Δεν είναι η αρχή ούτε το τέλος του κόσμου. Θα έρθουν καλύτερα, θα έρθουν και χειρότερα. Είναι μεν σημαντικές, αλλά δεν είναι σημείο αναφοράς. Δεν καθορίζουν το ποιος είσαι και το τι θα κάνεις με τη ζωή σου. Δεν είναι ο μόνος δρόμος. Η ζωή είναι γεμάτη επιλογές και ευκαιρίες. Όσοι προσπαθήσουν θα ανταμειφθούν και δεν είναι ο βαθμός το μόνο μέσο ανταμοιβής. Δώσε το καλύτερο που μπορείς και κράτα το κεφάλι ψηλά κι ένα χαμόγελο για τον εαυτό σου που το πάλεψε. Όλα τ’ άλλα θα έρθουν από μόνα τους.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οδηγός για απελπισμένους τελειόφοιτους