Loading

Οδηγός επιβίωσης για… καλαμαράδες!

Το σημερινό κείμενο είναι κάτι το διαφορετικό. Ζώντας πλέον έναν χρόνο πανέμορφο νησί της Αφροδίτης ως «καλαμαρού», είμαι εδώ για να γράψω έναν οδηγό επιβίωσης για όλους εμάς που ερχόμαστε για πρώτη φορά στην Κύπρο.

Θα ξεκινήσω λοιπόν από τα απλά. Αν κάποιος μας έλεγε να πούμε ένα αμιγώς ελληνικό πρωινό, πιστεύω πως ομόφωνα θα λέγαμε την τυρόπιτα. Αγαπητοί μου καλαμαράδες τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά εδώ. Εάν δείτε στον φούρνο να αναγράφεται μπροστά από μια τυρόπιτα, το «τυρόπιτα» να ξέρετε πως δεν είναι. Σας έχω μπερδέψει; Για να σας προλάβω από την απογοήτευση της πρώτης μπουκιάς να σας πω, πως η τυρόπιτα εδώ δεν έχει μόνο φέτα αλλά και άλλα τυράκια (χαχαχα) όπως και μυρωδικά. Η δική μας είναι «τυρόπιτα ελληνική», thank me later.

https://i.ytimg.com/vi/4FvHo9g2wvY/maxresdefault.jpg

ytimg.com

Ας έρθουμε στο κεφάλαιο, φώτα. Τις πρώτες ήμερες που ήρθα στο νησί και ζήτησα οδηγίες για να πάω κάπου μου είπαν το εξής «απέναντι από τα φώτα της coca cola». Εκείνη την στιγμή δεν είπα κάτι αλλά μετά σκέφτηκα «καλά τόσο μεγάλους προβολείς έχει η coca cola που έχει γίνει το σήμα κατατεθέν της περιοχής;». Αγαπητοί μου, μπερδεμένοι Έλληνες, τα φώτα είναι τα φανάρια. Δεν μπορώ να σας περιγράψω το γέλιο που έκανα μόλις το αντιλήφθηκα.

Κάτι άλλο το οποίο επίσης δεν ήξερα είναι πως στην Κύπρο έχουν μπρίζες αγγλικού τύπου. Μα εσείς το ξέρατε; Και ξέρετε ποιο είναι το αστείο; Το 90% των ηλεκτρικών συσκευών που θα αγοράσετε έχουν ευρωπαϊκή μπρίζα (σαν την δική μας) και χρειάζεσαι αντάπτορες. Όταν κάθεσαι για καφέ και δεν σου φέρνουν νερό, όπως έχουμε συνηθίσει, πρέπει να το παραγγείλεις. Ο πελεκάνος δεν είναι μόνο πουλί αλλά και ο ξυλουργός, όπως και ο σάκος δεν είναι μόνο ο σάκος αλλά και το μπουφάν. Αν είστε κάπου και ζητήσετε μια κούπα το πιθανότερο είναι να σας κοιτάξουν παράξενα. Εδώ η κούπα είναι παραδοσιακό φαγητό και όχι ποτήρι. Κάτι για το οποίο οι άνθρωποι έχουν ελαφρυντικό γιατί ήταν αγγλική αποικία είναι οι αγγλικές λέξεις οι οποίες μεταμορφώθηκαν σε ελληνικές όπως, φλι φλο το οποίο δεν είναι άλλο από το flip flops, σάνταλα sandals, ντεπόζιτο και όχι αυτό του πετρελαίου αλλά από το αγγλικό deposit.

domus.gr, kopiaste.info

Όλες αυτές οι μεγάλες ή οι μικρές διαφορές που έχουμε, μου έχουν δώσει κάποιες από τις ομορφότερες ιστορίες για να διηγούμαι. Είχα την τύχη το νησί αυτό να με αγκαλιάσει και να γνωρίσω ανθρώπους που δε θα ξεχάσω ποτέ. Από εκείνη την κυρία η οποία επέμενε να με πάει στον προορισμό μου με το αυτοκίνητο της, όταν κατάλαβε πως χάθηκα και ήταν αρκετά μακριά. Μέχρι τον οδηγό του λεωφορείου που σταμάτησε στην στάση που έπρεπε να κατέβω, κατέβηκε μαζί μου από το λεωφορείο για να μου δείξει το στενό που έπρεπε να στρίψω.

Η Κύπρος για εμένα είναι το καταφύγιο μου, είναι σπιτικό, είναι ο τόπος που νιώθω ασφαλής, εδώ που τα όνειρα μου επιτέλους πραγματοποιούνται. Εδώ που μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπώ.

Κύπρο μου αγαπημένη, λαλλώ σου το, εν τζιαι αλλαζωσε με κανέναν τόπο σε ούλο τον κόσμο, αγαπώσε πολλά!!!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: law.com

ΚΟΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Γεια σας, είμαι η Κορίνα. Λίγο τρελή, μιλάω πολύ, γεμάτη ανησυχίες για τον κόσμο γύρω μου. Μια καλαμαρού αισθητικός που ζει στη Λευκωσία και έχει άποψη (σχεδόν) για όλα και θα την εκφράζω με το δικό μου μοναδικό τρόπο!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οδηγός επιβίωσης για… καλαμαράδες!