Loading

Οδηγίες προς τους wanna-bee φοιτητές!

Παγκύπριες λοιπόν, έφτασε η χρονιά σου. Η χρονιά που θα ξεκινήσει να λιώνει ο πισινούλης σου, πάνω στη καρέκλα. Δεν θέλω να σε τρομάξω αλλααα…. πρέπει να σε προετοιμάσω γιατί είμαι σίγουρη πως θα είναι η πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που πηγαίνεις σχολείο που θα χρειαστεί να διαβάσεις τόσα πολλά μαθήματα και τόση πολλή ύλη.

Η διαδικασία που θα περάσεις θα είναι σαν ένα «training» του τι σε περιμένει στο Πανεπιστήμιο, μιλώντας βέβαια με βάση τη δική μου εμπειρία…

Πέρασαν μερικά χρόνια από την περίοδο που έδινα εγώ Παγκύπριες. Το μόνο που θυμάμαι έντονα είναι τους τελευταίους μήνες και την προσπάθεια  μου να συνδυάσω γλέντι και διάβασμα. Ωστόσο τα κατάφερα, γιατί έχω πολλές όμορφες στιγμές να θυμάμαι.. οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το διάβασμα.

Κύρια συμβουλή μου είναι: προσπάθησε όσα σου διδάσκουν να τα κατανοείς, να μπορείς να τα εξηγήσεις με απλά λόγια και όχι μόνο να τα παπαγαλίζεις.  Δεν λέω, θα παπαγαλίσεις αρκετές λεπτομέρειες, ημερομηνίες, ονόματα, τύπους αλλά προσπάθησε να μην πάθεις αυτό που παθαίνουν οι περισσότεροι.. δηλαδή απλά να τα αποστηθίσεις μέχρι να δώσεις την εξέταση και μετά να μην θυμάσαι τίποτα. Κάπου θα σου χρειαστούν πιο μετά άλλωστε γι’ αυτό κάναμε εμείς τότε επιλογή μαθημάτων και εσείς τώρα κλάδων, μην κάνεις black out.

Δύο άλλες πολύ σημαντικές συμβουλές όσον αφορά το διάβασμά σου είναι..:

1) Κάνε τακτικά διαλείμματα, διότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος πάνω από 30 λεπτά, δηλαδή μην κάτσεις εκεί για ώρες.. Ντάξει όμως μην το παρακάνεις και με τα breaks. Μέτρον άριστον.

2) Βάλε πρόγραμμα και τήρησέ το. Δηλαδή χώρισε την ύλη σου σε ημέρες, με αυτό το τρόπο θα περιορίσεις το χρόνο αλλά και την ύλη και δεν θα νιώθεις αυτό το μπέρδεμα του ποιός είμαι, που πάω, γιατί είναι τόσο χάλια το βιβλίο της Ιστορίας etc.

Άσε με επίσης να σου περιγράψω λίγο πώς θα είναι η καθημερινότητα σου τις τελευταιες μέρες.. κάπως έτσι.  Ξυπνάς, πας σχολείο, τελειώνεις και μετά το απογευματάκι ξεκινά ο Γολγοθάς ο οποίος προϋποθέτει αναμφίβολα τα χίλια δυο φροντιστήρια που παρακολουθείς, Ιστορία, Νέα, Μαθηματικά, Χημεία και ούτω καθεξής.

Τελειώνει το ένα, αρχίζει το άλλο και εσύ τρέχεις να προλάβεις τις ασκήσεις που σας έβαλαν στο σχολείο συνάμα και αυτές του φροντιστηρίου.. και τι να πρωτοπρολάβεις.. σε νιώθω. Ντάξει βέβαια όλοι μας γράφαμε λίγο τα φροντιστήρια, κακά τα ψέματα. Άλλωστε είναι πολύ πιο ενοχλητικό το πρήξιμο που θας φας από τους καθηγητές στο σχολείο, παρά στο φροντιστήριο, που σίγουρα έχεις και καλύτερη σχέση μαζί τους. Εκτός του πρηξίματος όμως, έχουν σημασία και οι βαθμοί, τελευταία χρόνια είναι αυτή ας μην ξεχνάμε το στόχο μας, μη χαλαρώνουμε.

Ωστόσο, χαλαρά βρε εσύ, βάλε τους στόχους, το πρόγραμμα σου και εν τέλει τα δυνατά σου, δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Έτσι ώστε να ξέρεις ότι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες.. ΑΛΛΑ είμαι σίγουρη πώς οι στόχοι που έθεσες, θα επιτευχθούν. Μην ξεχνάς ότι οι Παγκύπριες θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο σου, να κατακτήσεις μια θέση στο κλάδο που αγαπάς και στο Πανεπιστήμιο που θέλεις.

Άλλωστε είναι επιθυμίες σου και πηγάζουν από μέσα σου μαζί με τη δύναμη που θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση τους.

Όσο περνά ο καιρός θα ζορίζεσαι περισσότερο να το ξέρεις, εκεί όμως είναι που πρέπει να πεισμώσεις περισσότερο, αν μη τι άλλο λυπήσου και τους κόπους ενός ολόκληρου χρόνου. Η καλύτερη ανταμοιβή θα είναι να μην πανικοβληθείς και να είσαι ήρεμος έτσι ώστε να δώσεις και το καλύτερο σου εαυτό.

Βγες έξω πήγαινε και για ένα καφέ, δες τους φίλους ή τη σχέση σου, δε σου λέω να διαβάζεις όλη μέρα, αλλά μην το παρακάνεις και με τις εξόδους. Μέτρο να έχεις και ισορροπία.

Για παράδειγμα εγώ, θυμάμαι ότι χώριζα το χρόνο μου με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να διαβάζω και να βγαίνω.  Έλεγα στον εαυτό μου ότι εάν καταφέρω να καλύψω την ύλη που έπρεπε, η επιβράβευση μου θα ήταν να βγω, να πάω για ένα καφέ ή μια βόλτα με τους φίλους μου.

Με εκείνα και με τούτα ένα θα σου πω:

Οι Παγκύπριες αναμφίβολα  δεν είναι το τέλος της ζωής σου, αντίθετα είναι το εισιτήριο για την αρχή ενός καινούριου κεφαλαίου του βιβλίου της ζωής σου, γι’ αυτό αξιοποίησε το αλλά πάνω απ’ όλα ζήσε το.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Οδηγίες προς τους wanna-bee φοιτητές!