Loading

Ο θερμικός θάνατος του σύμπαντος

Τι ακούμε: Θερμικός θάνατος του σύμπαντος.

Τι νομίζουμε: Το σύμπαν να τυλίγεται στις φλόγες και να καίγεται ολοσχερώς.

Λυπάμαι που θα σας χαλάσω τη φαντασίωση, αλλά ένας πιθανόν θερμικός θάνατος του σύμπαντος θα είναι πολύ πιο αργόσυρτος και οπωσδήποτε πολύ πιο ψυχρός. Για να τον κατανοήσουμε όμως, θα πρέπει πρώτα να εισάγουμε μία άλλη έννοια, την έννοια της εντροπίας.

Η εντροπία είναι ένα μέτρο της αταξίας ενός συστήματος. Σε όσες περισσότερες (μικροσκοπικές) καταστάσεις μπορεί να βρεθεί ένα σύστημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η εντροπία του. Σας μπέρδεψα; Δεν φταίω εγώ, η στατιστική μηχανική φταίει! Αυτό που έχει σημασία να θυμάστε για την εντροπία, είναι η σχέση της με τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής:

“Σε κάθε μεταβολή που γίνεται σε ένα σύστημα, η συνολική εντροπία είτε αυξάνεται είτε μένει σταθερή”.

Ας προσπαθήσουμε κατανοήσουμε αυτόν τον νόμο με ένα χειροπιαστό παραδείγμα διεργασίας: κάυση ενός ξύλου. Πριν να καεί, το ξυλό είναι ένα μόνο στερεό κομμάτι. Κατά την καύση όμως, εκχέεται θερμότητα, διοξείδιο του άνθρακα, νερό υπό την μορφή ατμών και το ξύλο μετατρέπεται σε στάχτη. Νομίζω είναι ξεκάθαρο ποια από τις δύο καταστάσεις είναι πιο “άτακτη” και άρα έχει την μεγαλύτερη εντροπία.

Τι σημαίνει όμως αυτό για το σύμπαν; Σημαίνει ότι σε κάποιο σημείο στο πολύ μακρινό μέλλον, το σύμπαν θα φτάσει σε μία θερμοδυναμική ισορροπία, δηλαδή η θερμότητά του θα είναι ισόποσα διαμοιρασμένη μέσα σε αυτό και άρα δεν θα μπορέσει να υπάρξει καμία διεργασία που θα αυξήσει περαιτέρω την εντροπία του. Επομένως, αφού δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν άλλες διεργασίες, όλες οι κινήσεις θα πάψουν και το σύμπαν θα είναι ουσιαστικά νεκρό.

medium.com

Όσο τρομακτικός (ή βαρετός) και αν ακούγεται όμως ο θερμικός θάνατος του διαστήματος, δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί, καθώς εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα σε 1.7×10106 χρόνια. Για να λάβετε μία γεύση για τι κλίμακα χρόνου μιλάμε, η ηλικία του σύμπαντος είναι “μόλις” 1.4×1010 χρόνια! Δηλαδή, ένα, ακολουθούμενο από 96 μηδενικά φορές μικρότερη από τον χρόνο που χρειάζεται για να επέλθει ο θερμικός θάνατος!

Στην πραγματικότητα, το σύμπαν είναι πολύ πιο πιθανόν να κλείσει τον κύκλο του με έναν άλλον τρόπο. Εάν τώρα αυτός θα είναι το Big Freeze, το Big Rip, το Big Crunch ή το Big Bounce, μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ένα όμως είναι σίγουρο: θα είναι big!

Πηγές: wikipedia.com, physlink.com


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: medium.com

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΤΗΣ

Γιάννης, φυσικός, αναλυτής, συγγραφέας και μελισσό-αρθρογράφος. Αυτά βασικά χρειάζεται να ξέρετε για μένα. Τα υπόλοιπα επίθετα, μετοχές ή και φράσεις που τυχόν να με χαρακτηρίζουν θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ο θερμικός θάνατος του σύμπαντος