Πόνος: ίσως και το εντονότερο συναίσθημα στη ζωή ενός ανθρώπου και κυρίως ενός εφήβου. Προφανώς δε μιλάω για τον σωματικό πόνο, αλλά για τον ψυχικό. Ένας έφηβος, ο οποίος νιώθει τα πάντα πιο έντονα και βλέπει τον κόσμο με έναν τελείως διαφορετικό –και ίσως πιο ρομαντικό- τρόπο, πληγώνεται πολύ εύκολα. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσεις κάποια πράγματα για τον πόνο ώστε να καταφέρεις να τον αντιμετωπίσεις με λιγότερη δυσκολία.
Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να αποδεχτείς την ιδέα του πόνου. Το να πληγώσεις και να πληγωθείς είναι μέρος της ζωής και ποτέ δε θα πάψει να είναι. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δεχτείς αυτά τα συναισθήματα και να νιώσεις στο έπακρο μέχρι να μη νιώθεις άλλο. Μέχρι να ωριμάσεις με αυτά. Όταν προσπαθείς να αποφύγεις τον πόνο του δίνεις υπερβολικά μεγάλη σημασία. Αν αντιθέτως μάθεις να αδιαφορείς για αυτόν τότε τίποτα δε σε σταματάει.
Σίγουρα δε μιλάω για καταστάσεις του τύπου «πάμε να πηδήξουμε από τα δέκα μέτρα στη θάλασσα και ας χτυπήσουμε σε κανά βράχο». Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα. Πρόσφατα πέθανε μια κοπέλα από το φιλικό μου περιβάλλον και ένας πολύ στενός μου φίλος τύχαινε να είναι το αγόρι της. Όταν λοιπόν μου έλεγε πως πχ δε μπορούσε να μαγειρέψει γιατί αυτή η πράξη του θυμίζει την κοπέλα του, τον παρότρυνα να το κάνει γιατί αλλιώς δε θα το δεχτεί ποτέ και δε θα συμφιλιωθεί ποτέ με την ιδέα του θανάτου της. Πώς θα ωριμάσει ο πόνος; Πώς θα σταματήσει να πονάει κάθε φορά που κάνει κάτι το οποίο του τη θυμίζει;
eleftheriaonline.gr
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως κάποια πράγματα θα μας πονάνε πάντα, αλλά με το να τα αποφεύγουμε και να τα φοβόμαστε τους δίνουμε ακόμα μεγαλύτερη σημασία και δύναμη πάνω μας με αποτέλεσμα να μη τα ξεπεράσουμε ποτέ. Το παρελθόν δε θα σταματήσει ποτέ να πονάει έστω και λίγο, αλλά πρέπει να μάθεις να το αποδέχεσαι και να προχωράς. Αλλιώς πριν το καταλάβεις η ζωή σου θα μετατραπεί σε μια μαύρη τρύπα γεμάτη πόνο, θλίψη και στεναχώρια. Είναι προφανές πως δεν ξεπερνιούνται τα πάντα και πως δεν κλείνουν όλες οι πληγές. Η απώλεια και ο πόνος είναι αναπόφευκτα. Είναι η ίδια η ζωή εν μέρει. Μη μιζεριάζεις λοιπόν και να προσπαθήσεις να το καταπιείς και να το αντιμετωπίσεις όσο καλύτερα γίνεται.
Φτάνουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσεις τον πόνο είναι να μάθεις να τον υπομένεις. Διάβασε το ξανά, έχει περισσότερη σημασία απ’ όση νομίζεις.
Μια άλλη φράση που έχεις ακούσει χίλιες φορές είναι πως οι καταστάσεις σε ωριμάζουν και ας μη το καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή. Και θα μου πεις τώρα εσύ «πως με βοηθάει το γεγονός ότι πέθανε η γιαγιά μου ή ο φίλος μου ή ο πατέρας μου ή ο σκύλος μου;». Και θα’ χεις δίκιο εν μέρει. Αλλά δυστυχώς δεν παίζουμε σε καμία ταινία. Τραγικά πράγματα συμβαίνουν χωρίς πάντα να έχουν να μας διδάξουν κάτι πολύ σημαντικό. Ακόμα και από έναν θάνατο όμως κάτι έχεις να κρατήσεις: τον χρόνο που έχεις με όλους τους υπόλοιπους γύρω σου. Όπως και να’ χει σε ταρακουνάει σαν γεγονός. Καλό είναι να ψάχνεις το μάθημα που σου δίνει καθετί κακό που σου συμβαίνει και όλα θα γίνουν πιο εύκολα. Εξάλλου ο πόνος αν το σκεφτείς σου διδάσκει τι πρέπει να προσέχεις.
koinoniaorthodoxias.org
Επειδή σε έχω καθυστερήσει όμως και σίγουρα θα έχεις πιο ευχάριστα πράγματα να κάνεις, ένα είναι το γενικό συμπέρασμα: δεν ελέγχεις τίποτα από αυτά που γίνονται στη ζωή σου, ελέγχεις όμως το πώς αντιδράς σε αυτά. Η συμπεριφορά σου αν δεν την ελέγξεις θα σε ελέγξει αυτή και θα σε ποδοπατήσει. Αν παρατήσεις τον εαυτό σου δε θα έρθει κανένας να σε σώσει. Στο χέρι σου είναι να προχωρήσεις παρακάτω ή να μείνεις στάσιμος σε συναισθήματα και καταστάσεις. Αν δε συμφιλιωθείς με τον εαυτό σου, αν δε γίνει ο καλύτερος σου φίλος, αν δε βρεις απλά, καθημερινά πράγματα τα οποία μπορείς να κάνεις ώστε να σε βγάζουν από τις άσχημες καταστάσεις και περιόδους, είσαι απλά καταδικασμένος να πληγώνεσαι από όλους τον έναν μετά τον άλλο. Και τις μέρες που νιώθεις πως θες να τα παρατήσεις, να ξέρεις πως αντέχεις λίγο παραπάνω. Ακόμα και αν δε το βλέπεις εκείνη τη στιγμή, είσαι πιο δυνατός απ’ όσο νομίζεις. Εξάλλου μέχρι τώρα έχεις αντιμετωπίσει με επιτυχία το 100% των άσχημων ημερών σου!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: baktoblog.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment