Loading

Ο Πόλεμος των Ρευμάτων: Τέσλα vs Έντισσον

Η δύναμη του ηλεκτρισμού, άλλαξε και μεταμόρφωσε τον κόσμο μας. Ο ηλεκτρισμός δε μας χάρισε απλώς νίκες απέναντι στο αρχέγονο σκοτάδι. Μας απελευθέρωσε από πληθώρα καταναγκασμών. Κίνησε βιομηχανίες, μεταφορές, επικοινωνίες. Άλλαξε την καθημερινότητα μέσα στα ίδια μας τα σπίτια. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ο ηλεκτρισμός μας έδωσε νέες προοπτικές, καθώς απελευθέρωσε τον εγκέφαλό μας.  Τα πάντα πλέον γύρω μας διαρρέονται και ενεργοποιούνται με ηλεκτρισμό. Ακόμη και οι αισθήσεις μας, ο ίδιος μας ο εγκέφαλος και η καρδιά μας φέρει μικρά ηλεκτρικά σήματα.

Βρισκόμαστε λοιπόν στην Νέα Υόρκη, έτος 1888. Ο Πόλεμος των Ρευμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη και ο Αμερικανός εφευρέτης Έντισον προσπαθεί να αποδείξει μία θεωρία του.

sun9-40.userapi.com

Συνεχές VS εναλλασσόμενο

Η χώρα χρειαζόταν ηλεκτρισμό αλλά ο τρόπος παροχής του αποτελούσε ζήτημα αντιπαραθέσεων. Στο επίκεντρο όλης αυτής της φρενίτιδας βρίσκονταν δύο από τους μεγαλύτερους εφευρέτες της εποχής: ο Τόμας Έντισον, υποστηρικτής του συνεχούς ρεύματος, και ο Νίκολα Τέσλα, υποστηρικτής του εναλλασσόμενου.

Ο Έντισον ήταν Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του στον ηλεκτρισμό μόνος του χωρίς καμία απολύτως βοήθεια. Παρόλα αυτά εξελίχθηκε σε αξιοσέβαστο εφευρέτη και μεγάλο επιχειρηματία. Ήταν σχολαστικός και μεθοδικός, με επιχειρηματικό πνεύμα και η Εταιρεία Ηλεκτροφωτισμού Έντισον προμήθευε το ρεύμα που φώτιζε τα σπίτια σε κάθε γωνιά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ολόκληρη η αυτοκρατορία του ήταν χτισμένη πάνω στο συνεχές ρεύμα –τον ηλεκτρισμό που κυκλοφορούσε προς μία κατεύθυνση– και η εταιρεία του κατασκεύαζε τις γεννήτριες που θα προμήθευαν τη χώρα με το αναγκαίο μέσο για τον φωτισμό και την ακρόαση της μουσικής. Ο Νίκολα Τέσλα όμως είχε μια διαφορετική ιδέα.

Ο Σέρβος εφευρέτης είχε φτάσει στις Η.Π.Α. το 1884 και αρχικά είχε προσληφθεί από τον ίδιο τον Έντισον. Εργάστηκε στα Μηχανουργεία Έντισον  και υπό τις οδηγίες του σπουδαίου εφευρέτη κατάφερε να ανακαλύψει έναν καλύτερο τρόπο μετάδοσης του ηλεκτρισμού σε μεγάλες αποστάσεις.

Για την ηλεκτροδότηση των σπιτιών τους, οι άνθρωποι χρειάζονταν περίπου 100 βολτ και έτσι ο Έντισον παρείχε ηλεκτρισμό σε αυτή την πάγια τιμή μέσω χοντρών χάλκινων καλωδίων. Από τη στιγμή όμως που ο ηλεκτρισμός κυκλοφορεί μέσα από καλώδια, μέρος της ενέργειας χάνεται. Αυτό σήμαινε την κατασκευή πολλών μικρών γεννητριών κοντά στα σπίτια, ούτως ώστε να αποφεύγεται η απώλεια ενέργειας κατά τη μεταφορά – μια λύση δαπανηρή και απρόσφορη.

Η ιδέα του Τέσλα ήταν η χρήση εναλλασσόμενου ρεύματος στις γραμμές. Αντί το ρεύμα να ταξιδεύει μόνο προς μια κατεύθυνση, κυκλοφορεί μπρος-πίσω, αλλάζοντας κατεύθυνση, αρκετές φορές το δευτερόλεπτο. Αυτό δημιουργεί ποικίλα μαγνητικά πεδία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία μετασχηματιστών. Οι συσκευές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αυξομείωση της τάσης ανάλογα με τη ζήτηση. Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό, ο ηλεκτρισμός θα διένυε μεγάλες αποστάσεις σε υψηλή τάση και κατόπιν, όταν πια θα έφτανε στα σπίτια των ανθρώπων, η τάση του θα μειωνόταν. Αυτό ήταν αδύνατον με το συνεχές ρεύμα.

Η αρχή της κόντρας

Ο Έντισον δεν εντυπωσιάστηκε καθόλου. «Οι ιδέες του είναι θαυμάσιες, αλλά εντελώς ανεφάρμοστες», δήλωσε.  Στο μυαλό του Έντισον το εναλλασσόμενο ρεύμα ήταν επικίνδυνο. Γύριζε μπρος-πίσω με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανθρώπινη καρδιά, ενώ οι γραμμές υψηλής τάσης ήταν κάτι αδιανόητο. Συν τοις άλλοις, ο Έντισον ήταν ένας παραγωγικός εφευρέτης που είχε κατοχυρώσει πατέντες για περισσότερες από 1.000 εφευρέσεις μόνο στις Η.Π.Α.

cdn.shopify.com

Επομένως, αν οι άνθρωποι προτιμούσαν το εναλλασσόμενο ρεύμα θα έπαυαν να χρησιμοποιούν τις εφευρέσεις του. Απέρριψε τις ιδέες του Τέσλα, ο οποίος  εξοργίστηκε από τη στενομυαλιά του Έντισον και βάλθηκε να επιβάλει μόνος του τις εφευρέσεις του για το εναλλασσόμενο ρεύμα στις Η.Π.Α. Τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια για να ιδρύσει την Ηλεκτρική Εταιρεία Τέσλα με τον μεγιστάνα των σιδηροδρόμων Τζορτζ Γουέστινγχαουζ να εντυπωσιάζεται από τις πρωτοποριακές ιδέες του και να χρηματοδοτεί την πρωτοπόρα αυτή ιδέα.

Για τον λόγο αυτό, ο Έντισον ξεκίνησε μία από τις πιο ακραίες και βρώμικες διαφημιστικές καμπάνιες όλων των εποχών! Για τους επόμενους μήνες, εκμεταλλεύεται την φυσική φοβία που έχουν όλοι οι άνθρωποι απέναντι στις νέες τεχνολογίες και δαιμονοποιεί τους κινδύνους του εναλλασσόμενου ρεύματος στις εφημερίδες.

Αρχικά μιλάει για ηλεκτροπληξίες, εργατικά ατυχήματα και πυρκαγιές, ενώ με την σταδιακή άνοδο του Τέσλα τα πράγματα παρεκτρέπονται, προσλαμβάνοντας ανθρώπους να του φέρουν εκατοντάδες αδέσποτα σκυλιά  και διοργανώνει δημόσια θεάματα όπου σκοτώνει τα σκυλιά με ηλεκτροπληξία μπροστά σε όλον τον κόσμο! Η καμπάνια συνεχίστηκε με ηλεκτροπληξίες αλόγων και κορυφώθηκε όταν σκοτώθηκε ένας ελέφαντας!

Αλλά όση προπαγάνδα κι αν κάνεις, αργά ή γρήγορα η αλήθεια θα επικρατήσει. Για να απαντήσει σε όλες αυτές τις επιθέσεις, ο Τέσλα διοργάνωσε μία και μόνο επίδειξη, αποδεικνύοντας ότι το εναλλασσόμενο ρεύμα μπορεί (και είναι) ασφαλές. Το μόνο που έκανε ήταν να ανάψει ένα πηνίο και να ηλεκτρίσει ένα δωμάτιο με εκατομμύρια βολτ! Και μετά, χωρίς να φορέσει κανένα προστατευτικό, απλά μπήκε μέσα!

assets.ozy.com

Ο πόλεμος τελείωσε! Νικητής είναι ο Τέσλα και το εναλλασσόμενο ρεύμα. Έτσι, το 1896 στους καταρράκτες του Νιαγάρα τίθεται σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο πολυφασικού εναλλασσόμενου ρεύματος.

Και αισίως λοιπόν φθάνουμε στο σήμερα, όπου η μέθοδος Τέσλα βρίσκεται πίσω από κάθε κιλοβάτ ηλεκτρισμού που διανέμεται παγκοσμίως.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: cdn.vox-cdn.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ο Πόλεμος των Ρευμάτων: Τέσλα vs Έντισσον