Loading

Ο όρος «γυναικοκτονίες» και τι γνωρίζουμε γι’ αυτόν;

svg22 Σεπτεμβρίου, 2021Bee freeΜΥΡΙΑΝΘΗ ΠΑΤΣΙΚΑ

«Δολοφόνησε την γυναίκα του επειδή του ζήτησε να χωρίσουν», «Σκότωσε την γυναίκα του διότι την βρήκε με άλλον άντρα», «Ήθελε να ξεφύγει από αυτόν και για αυτό τον λόγο την δολοφόνησε».

Αυτοί είναι μερικοί τίτλοι ειδήσεων που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα συχνά στις οθόνες μας. Παρόλα αυτά, θα ήταν αυταπάτη αν πιστεύαμε ότι οι γυναικοκτονίες συμβαίνουν μόνο τώρα. Δολοφονίες σαν και αυτές συμβαίνουν από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας μέχρι και σήμερα. Απλά, στις μέρες μας ο κόσμος άρχισε να ξυπνάει και έχει την ανάγκη να μιλήσει γι’ αυτές, να τονίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να εκφράσει τις σκέψεις του και την αγανάκτηση του. Επέλεξα να αγγίξω αυτό το θέμα πολύ προσεχτικά και μετρημένα και να μοιραστώ μαζί σας πληροφορίες που ενδεχομένως να μην γνωρίζατε, όπως δεν γνώριζα εγώ πριν κάνω την έρευνα μου. Το να έχουμε αρκετή γνώση για ζητήματα που απασχολούν πολύ την κοινωνία μας σήμερα, μας κάνει πιο ευέλικτους στο να εκφράζουμε την άποψη μας, με επιχειρήματα και σωστή στάση.

i0.wp.com

Τι είναι η γυναικοκτονία;

Η γυναικοκτονία είναι ένας όρος για το έγκλημα μίσους που βασίζεται στο φύλο, ο οποίος γενικά ορίζεται ως «η δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών επειδή είναι γυναίκες», αν και οι ορισμοί ποικίλλουν ανάλογα με το πολιτισμικό τους πλαίσιο. Η συγγραφέας Ντιάνα Ε.Χ. Ράσελ ήταν το πρώτο πρόσωπο που καθόρισε και διέδωσε αυτόν τον όρο στη σύγχρονη εποχή, το 1976. Ορίζει τη λέξη ως «τη δολοφονία γυναικών από άντρες επειδή είναι γυναίκες». Άλλες γυναίκες δίνουν έμφαση στην πρόθεση ή τον σκοπό της πράξης που απευθύνεται σε γυναίκες ειδικά επειδή είναι γυναίκες. Άλλοι περιλαμβάνουν και την θανάτωση γυναικών από γυναίκες.

Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ο όρος αυτός έχει να κάνει αποκλειστικά με τις δολοφονίες που βασίζονται στο φύλο. Παρόλα αυτά, φυσικά και υπάρχουν ορισμένοι που θεωρούν μη αναγκαίο να υπάρχει τέτοιος όρος ξεχωριστά από την ανθρωποκτονία. Για ποιο λόγο όμως να βάλουμε αυτά τα δύο στην ίδια κατηγορία εφόσον η γυναικοκτονία συμβαίνει ξεκάθαρα για το φύλο; Μήπως είναι τώρα η στιγμή να αντιληφθούμε την διαφορά μεταξύ γυναικοκτονίας και ανθρωποκτονίας; Τροφή για σκέψη…

Στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με την έρευνα «Global study on homicide: Gender-related killing of women and girls» (2019) που διεξήχθη από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών Για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), το έτος 2017 διεπράχθηκαν παγκοσμίως 87.000 δολοφονίες γυναικών, στο 58% των οποίων ο δράστης ήταν πρώην ή νυν σύζυγος/σύντροφος ή μέλος της οικογένειας . Αυτό σε αριθμούς ημερήσιας συχνότητας σημαίνει ότι 137 γυναίκες κάθε μέρα δολοφονούνται από ένα μέλος της οικογένειάς τους.

https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2021/06/gynaikoktonia.jpg

tanea.gr

Νομικό πλαίσιο

Κάνοντας την έρευνα μου ανακάλυψα με μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη, ότι το έγκλημα της γυναικοκτονίας δεν συμπεριλαμβάνεται στην νομοθεσία σχεδόν καμίας ευρωπαϊκής χώρας, παρόλο το γεγονός ότι η κακοποίηση γυναικών βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγόντων γυναικείας θνησιμότητας στην Ευρώπη σε ηλικίες 16-44. Παρόλα αυτά βρήκα έναν όρο “Femicide” και έναν νόμο που σχετίζεται με αυτόν, σας δίνω το λινκ για να το ψάξετε και μόνοι σας. https://www.mdpi.com/1660-4601/17/21/7953

Ενδεχομένως σε μερικές χώρες να υπάρχει νομικό πλαίσιο περί γυναικοκτονιών και σε άλλες όχι. Η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκα αρκετές πληροφορίες περί νομικών όρων και πλαισίων. Ίσως είναι ένα ζήτημα που ακόμα απασχολεί τις χώρες και είναι υπό συζήτηση.

Στην Ελλάδα, ο όρος «γυναικοκτονία» πρωτοακούστηκε τα τελευταία χρόνια και η αφορμή ήταν ο βασανισμός και η δολοφονία της νεαρής Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο. Όταν χρησιμοποιήθηκε αυτός ό όρος δίχασε αρκετούς. Από πολλούς θεωρήθηκε ένας τίτλος που αφορά τις φεμινίστριες και κάποιοι άλλοι υποστήριξαν ότι ένας τέτοιος όρος υποβιβάζει τις γυναίκες και τις καθιστά κάτι ξεχωριστό από τον άνθρωπο, μιας και δεν αναφέρθηκε σαν «ανθρωποκτονία» αυτό το έγκλημα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία σε μια δεκαετία (2011 – 2020), δολοφονήθηκαν λόγω του φύλου τους 64 γυναίκες. Να σημειώσουμε ότι από το 2016 και μετά παρατηρείται σταθερή αύξηση των γυναικοκτονιών, ενώ το 2020 δολοφονήθηκαν 10 γυναίκες λόγω του φύλου τους.

Γιατί είναι απαραίτητη η χρήση του όρου «γυναικοκτονία»;

Η δημιουργία αυτού του όρου είναι σημαντική γιατί αρχικά τονίζει τη νομική απουσία μιας παρούσας μορφής βίας, δημιουργεί ένα γνωσιακό σχήμα που καθιστά ορατή την έμφυλη βία, δίνει άλλη βαρύτητα στο νομικό και δικαιϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των εγκλημάτων και υπογραμμίζει την ανάγκη για ισότητα. Όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στην πρόληψη.

avgi.gr

Το θέμα που επέλεξα να αγγίξω σήμερα θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο άρθρο με στατιστικά στοιχεία, συνεντεύξεις και έρευνες. Θα το κρατήσω μέχρι εδώ, όμως, δίνοντας σας κάποια βασικά στοιχεία όσον αφορά αυτό τον όρο. Ίσως με μια καλή βάση και μερικές κύριες γνώσεις να μπορέσουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα πράγματα για αυτό το θέμα και έτσι κάποια στιγμή να υπάρχει καλύτερος χειρισμός και αποτελεσματικότερες αποφάσεις όσον αφορά τις γυναικοκτονίες. Ελπίζω να συνέλαβα έστω και ελάχιστα σε αυτή την προσπάθεια.

Για οτιδήποτε πέσει στην αντίληψη σας μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες υπηρεσίες:

Ελλάδα

Γραμμή  SOS 15900 (Κακοποίηση Γυναικών)

100  (Άμεση Δράση-Ελληνική Αστυνομία)

Γραμμή SOS 1065 (Γραμμή Ζωής-Κακοποίηση Ηλικιωμένων)

www.isotita.gr

Εθνική Γραμμή SOS 1056 – Το Χαμόγελο του Παιδιού

Κύπρος

Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας 22802020

Αξιωματικός Υπηρεσίας 1499

Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη με την Αστυνομία 1460

Αστυνομία 112 ή 199

Κέντρο άμεσης βοήθειας  1440

Γραμμή του Πολίτη 1460

Πηγές:
crimetimes.gr, epohi.gr, wikipedia.org


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: in.gr

ΜΥΡΙΑΝΘΗ ΠΑΤΣΙΚΑ

Ξέρετε τις λεγόμενες "comfort σειρές"; Οι σειρές στο Netflix που μας κάνουν να ξεχνιόμαστε; Ε λοιπόν εγώ, είμαι εδώ για να τις αντικαταστήσω. Είμαι ο comfort άνθρωπος σου, για τις στιγμές που δεν θα προλαβαίνεις να δεις την σειρά σου. Θα ξεχνιόμαστε μαζί! (Ελπίζω)

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ο όρος «γυναικοκτονίες» και τι γνωρίζουμε γι’ αυτόν;