Loading

Ο Νόμος του Μέρφι.

Αποφασίζω, επιτέλους, ότι θα αγοράσω εκείνο το παντελόνι που τόσο ήθελα και ξεκινάω έρευνα αγοράς. Μετράω τις αποταμιεύσεις μου, για να δω αν με παίρνει να το κάνω και με το που λέω οκ, θα κόψω μερικές εξόδους, βγαίνω χαρούμενος στο δρόμο και κατευθύνομαι προς το κατάστημα. Η κίνηση τέτοια ώρα είναι λίγο ζόρικη, γι’ αυτό και αποφασίζω να πάω από τα δρομάκια. Τι στο διάολο, κάθε φορά που λέω να αλλάξω διαδρομή, πάντα κάτι συμβαίνει και μου παίρνει περισσότερο χρόνο στο τέλος. Μπαίνω στο κατάστημα, δείχνω το παντελόνι στην πωλήτρια μόνο και μόνο για να μου ανακοινώσει ότι δεν έχει στο νούμερό μου. Τα νεύρα μου έχουν αρχίσει να τσιτώνουν. Θυμάμαι ότι είχα βρει την ίδια τιμή και σε ένα άλλο κατάστημα και βάζω πλώρη. Το πληρώνω, αρπάζω το χάρτινο σακούλι και το ζεν μου αποκαθίσταται.

3lykeiokavalas.gr

Την επόμενη ημέρα ξυπνώ το πρωί, βράζω τα αυγά μου και αλείβω με βούτυρο, 2 φέτες ψωμί. Εννοείται πως, κάθε φορά που μου πέφτουν, προσγειώνονται κατευθείαν με την πασαλειμμένη πλευρά στο πάτωμα. Ρίχνω ένα μπινελίκι, ντύνομαι και φεύγω για σουπερμάρκετ. Το πάρκινγκ γεμάτο και βρίσκω θέση, όσο πιο μακριά γινότανε. Ξεχνώ να πάρω κέρματα και συμβιβάζομαι με το μικρό, πλαστικό καλαθάκι. Περιμένοντας στην ουρά για να πληρώσω παρατηρώ ότι στο παραδίπλα ταμείο έχει λιγότερους. Με ελαφρά πηδηματάκια και χαμόγελο στα χείλη αλλάζω γραμμή. Φτάνει επιτέλους η σειρά μου και με το που πάει να πληρώσει ο μπροστινός μου, εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα στην ταμειακή. Όγκος μπινελικιών ερεθίζει τη σκέψη μου, αφού τελικά δεν έπρεπε να άλλαζα ταμείο.

Τι τα ήθελα κι άλλα αυγά. Τσιγκουνεύτηκα να πάρω 2 σακούλια, τα στρίμωξα όλα σε ένα αλλά δεν άντεξε το ευλογημένο να πάω μέχρι το αμάξι. Έσπασαν τα μισά και σκόρπισαν γλίτσα στα υπόλοιπα προϊόντα. Με τα πολλά και με τα λίγα βάζω μπρος τη μηχανή και παίρνω το δρόμο της επιστροφής. Περιμένοντας το φανάρι να πρασινίσει, συνειδητοποιώ πως δεν ακούω πια το βουητό της εξάτμισης. Την γκαντεμιά μου μέσα. Στο πιο ακατάλληλο σημείο διάλεξε να τα παίξει. Καλώ οδική βοήθεια και περιμένω.

Ξαναπαίρνω τον δρόμο της επιστροφής αυτή τη φορά με το ρυμουλκό και χαζεύω τις βιτρίνες για να ξεχαστώ. Το μυαλό μου θολώνει, τα χρώματα ξεθωριάζουν, η πίεση ανεβαίνει μαζί και η χοληστερίνη, εκτοξεύονται τα τριγλυκερίδια στα ύψη, μειώνονται τα ερυθρά, το pH του στόματος μου αλλάζει και μια βιτρίνα, με το ίδιο παντελόνι που αγόρασα χτες, προκαλεί καρδιακό επεισόδιο, έχοντας κολλημένη μια τεράστια, κόκκινη ταμπέλα, που τονίζει το άσπρο περιεχόμενο: 50%.

«Ό,τι είναι να πάει στραβά, θα πάει.»

Ούτε λίγο, ούτε πολύ η πιο πάνω ιστορία εσωκλείει μερικά κλασσικά παραδείγματα της εφαρμογής του Νόμου του Μέρφι στην καθημερινή μας ζωή. Η επίκληση του νόμου του Μέρφι με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίζει την τάση του ανθρώπου να δίνει έμφαση στα αρνητικά.

Ο Edward A. Murphy συμμετείχε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως απόφοιτος της αμερικανικής στρατιωτικής ακαδημίας ενώ με το τέλος του πολέμου μπαίνει στo AFIT (Air Force Insitute of Technology). Έχοντας πλέον τα προσόντα, συγκαταλέγεται σε μια ομάδα ερευνών στον τομέα των πυραύλων. Λέγεται ότι σε κάθε αστοχία που συναντούσε στην πορεία των ερευνών, έλεγε «ό,τι είναι να πάει στραβά, θα πάει», θέλοντας έτσι να τονίσει το γεγονός πως τα πράγματα θα πάνε στραβά σε κάθε περίπτωση, εάν τους δώσεις την ευκαιρία. Με λίγα λόγια έβλεπε τον νόμο ως στρατηγική πρόληψης και αποφυγής λαθών. Θεωρούσε, επίσης, πως η γενίκευση του νόμου σε θέματα της καθημερινότητας ήταν λανθασμένη.

awakengr.com

Πάραυτα έχουν επικρατήσει ως τέτοιοι και όταν τους διαβάζεις γελάς, όταν όμως τους βιώνεις καταριέσαι. Μερικοί από αυτούς τους νόμους αραδιάζονται παρακάτω, κλεμμένοι από την ιστοσελίδα murphys-laws.com:

  • Κάθε λύση είναι ικανή να δημιουργήσει τα δικά της προβλήματα.
  • Αν αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους, έχουν την τάση να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
  • Όταν κάτι φαίνεται ότι πάει καλά, μάλλον κάτι έχεις παραβλέψει
  • Αν κάτι αποκλείεται να πάει λάθος, θα πάει έτσι κι αλλιώς
  • Τίποτα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται
  • Όλα παίρνουν περισσότερο χρόνο απ’ όσο νομίζεις
  • Όποτε ξεκινάς να κάνεις κάτι, κάτι άλλο πρέπει να κάνεις πρώτα

Και κάτι τελευταίο. «Χαμογελάστε, το αύριο θα είναι χειρότερο.»


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: neolaia.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ο Νόμος του Μέρφι.