Loading

Ο μηχανισμός αυτοάμυνάς μας.

Διανύουμε μια εποχή η οποία διακρίνεται για την κρισιμότητα της ηθικής των ανθρώπων  παγκοσμίως. Ο ρατσισμός, ο σεξισμός και τα έντονα περισταστικά βίας κλιμακώνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς λόγω της αδυναμίας μας στη διαχείριση πληροφοριών και συνεχόμενων αρνητικών γεγονότων. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ακολουθήσουμε την ταχύτητα των αλλαγών που βιώνουμε, με αποτέλεσμα να προκαλείται ένα χάος, μια δυσφορία και εν τέλει μια γενική απελπισία ή απάθεια.

Τι συμβαίνει στην ψυχολογία του ατόμου σε αυτές τις περιπτώσεις; Πώς μπορούμε να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να αμυνθούμε για τη διατήρηση της ευημερίας μας; Πού μπορούμε να στηριχτούμε;

Ένα πολύ μεγάλο θετικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναλύεται από πολλούς ψυχολόγους και ανθρώπους με ισχυρή επιρροή, η έννοια της ενδοσκόπισης και η προοπτική του να ψάχνεις μέσα σου για όλα αυτά τα οποία λείπουν από τη ζωή σου. Πέρα από τους φίλους, την οικογένεια και οποιοδήποτε άλλο άτομο στον στενό μας κύκλο, αυτός που θα είναι πάντα δίπλα μας και θα μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στην οποιαδήποτε κατάσταση δεν είναι άλλος από τον ίδιο μας τον εαυτό.

Στηρίγματα είναι καλό να βρίσκουμε στα πρόσωπα κοντινών μας ανθρώπων. Είναι όμορφο και πολύ ανακουφιστικό να γνωρίζουμε πως άμα γίνει κάτι άσχημο θα έχουμε κάποιον να μας παρηγορήσει, να μας ακούσει και να μοιραστεί τη χαρά ή να κατανοήσει τη λύπη μας. Παρόλα αυτά πρώτα από όλους εμείς οφείλουμε να είμαστε αυτό το άτομο για τον εαυτό μας. Η ψυχολογία μας είναι κάτι συνεχώς μεταβαλλόμενο το οποίο όμως δεν είναι καλό να βασίζεται σε ανθρώπους ή καταστάσεις γιατί αυτά είναι που αλλάζουν ακόμα πιο γρήγορα και πιο εύκολα στη ζωή μας.

Η ευημερία μας και η ψυχική μας υγεία θα πρέπει να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε εμάς. Όταν αποδεχτούμε τους εαυτούς μας, όταν αναγνωρίσουμε τα μειονεκτήματα μας και θελήσουμε πραγματικά να τα διορθώσουμε, όταν πούμε με ειλικρινή αγάπη πως «εγώ έτσι είμαι και με αγαπάω για αυτό που είμαι, αξίζω όσο και οι άνθρωποι που αγαπάω και οφείλω να μου δίνω όση αγάπη έχω μέσα μου», τότε θα έχουμε κερδίσει τον πιο χρήσιμο σύμμαχο της ζωής μας.

indiatvnews.com

Η ζωή είναι μικρή για να θεωρούμε βάρος το να μένουμε με τον εαυτό μας. Δεν είναι πολύ ανακουφιστικό να ξέρεις πως ό,τι και αν γίνει μπορείς να το συζητήσεις με εσένα και να μην έχεις μια φωνούλα στο κεφάλι σου η οποία σε σαμποτάρει ή σε μειώνει; Δεν είναι πολύ όμορφο να ξέρεις πως έχεις κάποιον μέσα σου ο οποίος θα σε αγαπάει ανιδιοτελώς και θα θέλει πάντα να σε κάνει καλύτερο;

Η πορεία σου σε αυτή τη Γη θα έχει τόσες χαρές όσες και λύπες, ίσως πολλές φορές κιόλας η ζυγαριά να γέρνει λίγο άδικα προς τα αρνητικά. Ο μηχανισμός αυτοάμυνας μας είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λύσουμε άμα είμαστε αποφασισμένοι πως θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι όσο περισσότερο μπορούμε.

Όταν μια κατάσταση δεν μας κάνει, πρέπει να αγαπάμε αρκετά τον εαυτό μας ώστε να αποτραβηχτούμε, όταν κάτι μας προσβάλλει οφείλουμε να έχουμε μια μεγάλη δόση αξιοπρέπειας για να το αντιμετωπίσουμε. Είναι βασικό να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου με την ίδια ευγένεια που βγάζεις στους γύρω σου.

Άμα δεν αγαπάμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να μας αγαπήσουν οι άλλοι όπως το χρειαζόμαστε. Αν δεν θεωρώ πως είμαι αρκετή, τότε για μια ζωή θα βρίσκω άτομα για τα οποία ό,τι κι αν κάνω δε θα είμαι ποτέ αρκετή, δε θα πάρω ποτέ την αντιμετώπιση που θέλω γιατί θα νιώθω υποσυνείδητα πως δε μου αξίζει να την λάβω.

Ίσως πολλές φορές είναι πιο ελκυστικό να αποφεύγουμε τον εαυτό μας ή να τρέχουμε μακριά από τις σκέψεις μας. Θέλει μεγάλη δύναμη να αντιμετωπίσουμε αυτά που έχουμε μέσα μας και να παλέψουμε για αυτό που θέλουμε να γίνουμε. Βρίσκοντας όμως το θάρρος να δώσουμε αυτή τη μάχη, διασφαλίζουμε έναν μηχανισμό αυτοάμυνας ο οποίος θα κάνει τη ζωή μας πιο ευχάριστη και σίγουρα πιο ήρεμη και ανακουφιστική. Ψάχνοντας μέσα σου θα βρεις πράγματα που δεν ήξερες καν ότι υπάρχουν, ιδέες, συμπεριφορές, σκέψεις. Άλλα θα σε τρομάξουν, άλλα θα σε ωθήσουν να βελτιωθείς και άλλα θα τα αγαπήσεις. Προσπάθησε να διώξεις το οτιδήποτε δε σου κάνει και να το ανταλλάξεις με παραπάνω αφορμές για να αγαπήσεις αυτό που είσαι.

Είναι η πιο δύσκολη μάχη αλλά ίσως και η μόνη που αξίζει να δώσεις.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: minutes.co

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ο μηχανισμός αυτοάμυνάς μας.