Loading

Ο μαγικός κόσμος των κρυπτονομισμάτων: Λεξιλόγιο για αρχάριους.

Καλωσορίσατε στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Πολλά έχουν γραφτεί για αυτά και άλλα τόσα έχουν ειπωθεί. Το σίγουρο είναι ένα: ήρθαν για να μείνουν!

Το μέλλον προμηνύει έναν κόσμο με ψηφιακά νομίσματα, τα οποία θα αντικαταστήσουν όλα αυτά που γνωρίζαμε για το χρήμα μέχρι τώρα. Εξάλλου, πολλές είναι και οι χώρες οι οποίες έχουν δηλώσει ότι θα πάψουν να χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα και κέρματα και θα προχωρήσουν με το γνωστό «πλαστικό» χρήμα. Πρώτες και καλύτερες η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες έχουν δηλώσει πως μέχρι το 2024 τα χαρτονομίσματα θα αποτελούν παρελθόν γι’ αυτές.

Τα κρυπτονομίσματα εισβάλλουν με γοργούς ρυθμούς στη ζωή μας και ένα καινούριο λεξιλόγιο διαμορφώνεται για να εξυπηρετήσει την επικοινωνία των χρηστών σε όλο τον κόσμο. Μπες στον κόπο και ενημερώσου γενικότερα για το τι είναι τα κρυπτονομίσματα και ποιους σκοπούς εξυπηρετούν. Πριν το κάνεις όμως μάθε τους κυριότερους όρους που όλοι οι επενδυτές χρησιμοποιούν στο λεξιλόγιό τους, για να μπορέσεις και εσύ να ενημερωθείς καλύτερα και να μην πιαστείς αδιάβαστος όταν η κουβέντα καταλήξει σε κρυπτοσυναλλαγές.

Fear, Uncertainty, and Doubt (FUD): Spreading of fear and misinformation to gain an advantage.

Πρώτος και καλύτερος όρος το FUD. Η λέξη αυτή αντιπροσωπεύει τον φόβο και την αμφιβολία που μπορεί να νιώσει ο επενδυτής όταν δει τη γραφική παράσταση του κρυπτονομίσματος που έχει στην κατοχή του να κατεβαίνει απότομα προς τα κάτω. Συνήθως ο φόβος αυτός συνοδεύεται με συναλλαγές – πωλήσεις που διακατέχονται από πανικό που προκαλείται αφού ο επενδυτής ενδεχομένως να θεωρήσει πως θα χάσει ότι έχει κερδίσει μέχρι τώρα ή ακόμα χειρότερα θα χάσει μέρος από τα ίδια τα λεφτά που έχει επενδύσει.

Fear Of Missing Out (FOMO): The emotion you feel when you panic buy.

Οι τιμές των διάφορων κρυπτονομισμάτων που υπάρχουν στην αγορά, ως γνωστόν, έχουν πολλές φορές την τάση να ανεβοκατεβαίνουν ξαφνικά. FOMO παθαίνει κάποιος που νιώθει ότι, ενώ η τιμή ενός κρυπτονομίσματος ξεκινήσει να ανεβαίνει, αυτός θα χάσει την ευκαιρία για γρήγορα κέρδη και αγοράζει πανικοβλημένος, για να μη χάσει το “πάρτι”.

HODL: Buy and hold on to it for a long time!

Γραμμένο ορθογραφικά λάθος, αφού τα 2 τελευταία γράμματα είναι αντίστροφα, δηλώνει την επιθυμία κάποιου να κρατήσει στην κατοχή του τα κρυπτονομίσματα που έχει στο πορτοφόλι του, χωρίς να τον ενδιαφέρει αν η τιμή τους θα ανεβεί ή θα κατεβεί. Στην πραγματικότητα ο όρος είναι γραμμένος έτσι για να εκφράσει ότι ένας επενδυτής δεν είναι και πολύ άξιος. Με δεδομένο, όμως, ότι όλο και περισσότερος κόσμος μπαίνει στο παιχνίδι των κρυπτοσυναλλαγών, ίσως και να μην είναι λανθασμένη τακτική, αφού λογικά η τιμές θα έχουν μια γενικότερη ανοδική πορεία σε βάθος χρόνου.

skai.gr

All-Time High (ATH): The highest price ever recorded!

Με τον όρο ATH εννοούμε την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ σε κάθε συγκεκριμμένο κρυπτονόμισμα, Έχοντας κατά νου αυτό, πολλοί επενδυτές θεωρούν πως είναι εφικτό να την ξαναπετύχει και αγοράζουν με την ελπίδα, όχι μόνο να φτάσουν στα παλαιότερα ύψη αλλά και να τα ξεπεράσουν. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να υπολογίσουν στο περίπου τα κέρδη που αναμένουν και να θέσουν στόχους με βάση το ΑΤΗ. Όταν, δε, η τιμή ενός κρυπτονομίσματος κυμαίνεται κοντά στο ΑΤΗ τότε πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν να επενδύσουν σε αυτό.

All-Time Low (ATL): The lowest price ever recorded.

Εδώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. ΑΤL είναι η χειρότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ σε ένα συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Γνωρίζοντας το ATL μπορείς να υπολογίσεις τις πιθανές απώλειες που θα έχεις στην επένδυσή σου αλλά και πότε να αδράξεις την ευκαιρία να αγοράσεις, όταν ένα κρυπτονόμισμα καταγράφει αρνητικές αποδόσεις, με την ελπίδα ότι μόνο καλύτερα μπορεί να τα πάει.

Due Diligence (DD): Smart people make decisions based on facts.

Οι έξυπνοι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις στηριγμένοι σε δεδομένα και γεγονότα και όχι με βάση τα συναισθήματα.

Anti Money Laundering (AML): Regulations that prevent criminals from hiding their money.

Περιορισμοί που υπάρχουν για να αποτρέψουν τους εγκληματίες να κρύβουν τα χρήματά τους.

Know Your Customer (KYC): Regulations that make exchanges verify your identity.

Οι περιορισμοί που βοηθούν τις πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά σου.

fortunegreece.com

BUIDL: Keep your head down and build the next financial system.

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα project είναι ακόμα στην αρχή, BUIDL από το χτίζω (γραμμένο και αυτό λάθος), είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να εκφράσει την προσπάθεια κάποιου να συνεισφέρει με όποιο τρόπο μπορεί, παρά να είναι παθητικός HODLer, το εκάστοτε project που έχει επενδύσει. Αυτό μπορεί να το κάνει με διάφορους τρόπους, όπως η κοινοποίηση και δημόσια στήριξη του project ή με δωρεές στην εταιρεία με σκοπό τη βελτίωση ή ακόμα και τη διαφήμιση.

SAFU: Funds are safe!

Η επένδυσή σου είναι ασφαλής. Προσωπικά ποτέ δεν με έπεισε κανένας για αυτό!

Return on Investment (ROI): How much money you are making (or losing).

Με τον όρο αυτό υποδηλώνεται ο ισολογισμός, δηλαδή το ποσοστό του κέρδους ή απώλειας της κάθε επένδυσης που έχεις κάνει.

Do Your Own Research (DYOR): Don’t trust, verify.

Πάντα να κάνεις τη δική σου έρευνα πριν επενδύσεις τα χρήματά σου σε ένα project. Πολλοί είναι οι “φωστήρες” γύρω από το θέμα. Ποτέ μην ακούς μια γνώμη μόνο και πάντα να ψάχνεις περισσότερες πληροφορίες προτού κάνεις την επένδυσή σου.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: brief.com.cy

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ο μαγικός κόσμος των κρυπτονομισμάτων: Λεξιλόγιο για αρχάριους.