Loading

Ο Ελληνικός κινηματογράφος στα βραβεία Όσκαρ!

svg17 Ιανουαρίου, 2020ShowbeezΜΑΡΙΑ ΠΕΤΡΟΥ

Στα 91 χρόνια του θεσμού των βραβείων της Αμερικανικής ακαδημίας Κινηματογράφου, ελάχιστοι Έλληνες κατάφεραν να κερδίσουν το χρυσό αγαλματίδιο. Αμέτρητες όμως ήταν οι ελληνικές υποψηφιότητες στα Όσκαρ τις όποιες θα δούμε σήμερα μιας και τα βραβεία πλησιάζουν… Αν όχι όλες σίγουρα τις περισσότερες απ’ αυτές. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και στις ένδοξες στιγμές της Ελλάδας στο κόκκινο χαλί. Ποιοι ήταν οι Έλληνες που μας έκαναν περήφανους στο εξωτερικό; Φτιάξτε ποπ κορν και ξεκινάμε…

Οι μεγάλοι νικητές….

Το πρώτο Όσκαρ που έφθασε στην Αθήνα το έφερε η μεγάλη ηθοποιός και ιέρεια της υποκριτικής τέχνης Κατίνα Παξινού. Η αξεπέραστη ερμηνεία της ως Πιλάρ στην ταινία «Για ποιον κτυπά η καμπάνα;» της χάρισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου το 1944. Όχι μόνο ήταν η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που κατάφερε και κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο, αλλά ήταν και η πρώτη ξένη ηθοποιός που τιμήθηκε με βραβείο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Πέρασαν αρκετά χρόνια και το 1961 ο Μάνος Χατζιδάκις γίνεται ο 2ος Έλληνας που βλέπει το όνομα του να φιγουράρει στους νικητές της απονομής. Απέσπασε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για «Τα παιδιά του Πειραιά» στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Για την ίδια ταινία ήταν υποψήφιοι στις αντίστοιχες κατηγορίες ο Ζυλ Ντασέν (Σενάριο και Σκηνοθεσία) η Μελίνα Μερκούρη (Α’ Γυναικείου Ρόλου) και η Θεώνη Βαχλιώτη Όλντριζ (Κουστούμια). Η Θεώνη Βαχλιώτη ήταν ξανά υποψήφια στην κατηγορία της Ενδυματολογίας με την «Φαίδρα» όμως κέρδισε το αγαλματίδιο αργότερα το 1975 για τον«Μεγάλο Γκάτσμπι».

https://www.youtube.com/watch?v=KSxjXzw0ORQ
Η απονομή του Όσκαρ στον Μάνο Χατζιδάκι που τελικά αποφάσισε να μην παρευρεθεί σνομπάροντας τον θεσμό.. Μια ώρα τον έψαχναν οι καημένοι, τους λυπήθηκα (ψέμα).

Το 1965 ο Βασίλης Φωτόπουλος φέρνει στην Ελλάδα το 3ο Όσκαρ για τη καλλιτεχνική διεύθυνση και τα σκηνικά στον θρυλικό «Ζορμπά». Μια ταινία που σκηνοθέτησε ο συμπατριώτης μας Μιχάλης Κακογιάννης από τη Λεμεσό και απέσπασε ακόμα δύο Όσκαρ, φωτογραφίας και Β’ Γυναικείου Ρόλου για τη Λίλα Κέντροβα.

(Η πιο ελληνική σκηνή στην ιστορία του Σινεμά)

Όσκαρ μουσικής το 1982 και για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου για τους «Δρόμους της Φωτιάς». Μια σύνθεση αρκετά μπροστά για την εποχή της, αφού έγινε χρήση μόνο ενός συνθεσάιζερ και πιάνου και όχι συμφωνικής ορχήστρας, όπως γίνεται συνήθως . Θεωρείται από τις δημοφιλέστερες μουσικές υποκρούσεις στην ιστορία των Όσκαρ. Δεν την ξέρεις; Έλα τώρα που δεν την ξέρεις πάτα play και θα την θυμηθείς είμαι σίγουρη..

Ο Ελία Καζάν κέρδισε 2 φορές το Όσκαρ σκηνοθεσίας μια το 1948 για τη «Συμφωνία Κυριών»(1948), και μια το 1955 για το «Λιμάνι της αγωνίας», ενώ προτάθηκε και για τις ταινίες του «Λεωφορείο ο Πόθος»(1952), «Ανατολικά της Εδέμ»(1956) και το «Αμέρικα, Αμέρικα»(1964).

Ενώ η ταινία του Κώστα Γαβρά «Ζ» είχε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ πήρε τελικά 2 στις κατηγορίες Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και Μοντάζ . Ο ίδιος όμως παρέλαβε αγαλματίδιο 13 χρόνια αργότερα το 1983 για το διασκευασμένο σενάριο στη ταινία «Αγνοούμενος».

Οι υποψηφιότητες…

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Γεωργιάδης ήταν δύο φορές υποψήφιος για καλύτερη Ξενόγλωσση ταινία. Για τα «Κόκκινα Φανάρια» το 1964 και για «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» το ’66. Δυστυχώς όμως καμία από τις δυο δεν κέρδισε το πολυπόθητο Όσκαρ.

Το πέρασμα του Μιχάλη Κακογιάννη από τις λίστες της ακαδημίας Κινηματογράφου δεν εξαντλήθηκε στο Ζορμπά που αναφέραμε πιο πάνω. Ήταν υποψήφιος άλλες 2 φορές για καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία το 1963 με την Ηλέκτρα  και το 1978 με την Ιφιγένεια. Η Ιφιγένεια μάλιστα ήταν η τελευταία ταινία Ελληνικής παραγωγής που ήταν υποψήφια για Όσκαρ και… ναιι πέρασαν 33 ολόκληρα χρόνια (!!) για να μπει ξανά στην τελική πεντάδα μια ελληνική παραγωγή, ο Κυνόδοντας.

Η ταινία «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου ήταν υποψήφια το 2011 στη κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, όπου μπορεί να μην κέρδισε τελικά το βραβείο, αλλά κατάφερε να κάνει διεθνή επιτυχία και να εκτοξεύσει ψηλά τη φήμη του σκηνοθέτη. Το 2017 διεκδίκησε και πάλι το Όσκαρ αυτή τη φορά για τον «Αστακό» μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου στη κατηγορία Καλύτερου Σεναρίου, αλλά το 2019 έμελλε να είναι η τυχερή χρονιά του Έλληνα σκηνοθέτη. Η ταινία του «Η Ευνοούμενη» ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ και παρ’ όλο που τελικά δεν απέσπασε κανένα ο ίδιος, εντούτοις η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο στη κατηγορία Α’ γυναικείου ρόλου. Κάτι είναι κι αυτό ε;

Αυτά από μένα για σήμερα ελπίζω να σας άρεσε και να πήρατε μερικές ιδέες για το ποιες ταινίες να δείτε απόψε.. Προτείνω το «Ποτέ την Κυριακή» και τον «Ζορμπά» εε γιατί όπως και να το κάνουμε αυτές οι ταινίες μυρίζουν Ελλάδα…Και που ξέρεις μπορεί να ξεσηκωθείς και συ να χορέψεις με τον Άντονι Κουίν ένα συρτάκι…..ΟΠΑ….

Mary Bee xxxx

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ο Ελληνικός κινηματογράφος στα βραβεία Όσκαρ!