Loading

Ο δρόμος του πένθους.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, δεν θα είναι λίγες οι φορές που θα βιώσουμε κάποια αρκετά σημαντική απώλεια. Όπως επίσης θα βρεθούμε τουλάχιστον μια φορά σε μια σχέση-είτε ερωτική είτε φιλική- την οποία τραβάμε από τα μαλλιά, ενώ είναι ξεκάθαρα μια τελειωμένη υπόθεση, απλά και μόνο από φόβο ότι «δε θα το αντέξουμε».

«Δε μπορώ να σε χάσω επειδή δε θα το αντέξω».

Αυτή η φράση είναι η πιο συνηθισμένη απάντηση που παίρνεις από κάποιον ο οποίος έχει αγκιστρωθεί σε μια σχέση που είναι σχεδόν τελειωμένη. Το μόνο που μπορώ να πω σαν αντεπιχείρημα σε αυτή τη φράση είναι πως αυτό που φοβάσαι περισσότερο σου έχει συμβεί ήδη.

Οι πράξεις μας, τα συναισθήματά μας, οι σκέψεις μας, οι φόβοι μας, όλα τροφοδοτούνται από τον εγκέφαλο μας. Όταν περνάς μια δύσκολη κατάσταση και συνεχώς επαναλαμβάνεις στον εαυτό σου ότι δε θα το ξεπεράσεις ποτέ, τότε το πιο πιθανό είναι όντως να μη το κάνεις. Ό,τι φοβάσαι το έλκεις. Οι άνθρωποι τείνουμε να φοβόμαστε πράγματα και καταστάσεις τα οποία μπορούμε πολύ εύκολα να ελέγξουμε ή και να αποτρέψουμε. Το μόνο λάθος που κάνουμε είναι οτι δε συνειδητοποιούμε πως όση περισσότερη σημασία δίνουμε στους φόβους μας, τόσο μεγαλύτεροι και ρεαλιστικοί γίνονται.

gestarsalud.com

Πολλές φορές ο φόβος του αβάσταχτου πόνου, που ξεκινάει από μια απώλεια είναι πιο δυνατός από την ίδια την απουσία ενός αγαπημένου προσώπου. Για να κατανοήσουμε

όμως καλύτερα τη διαδικασία του πένθους και να καταφέρουμε να την περάσουμε επιτυχώς, πρέπει πρώτα να δούμε τα στάδια της, τα οποία είναι:

1. Άρνηση

Η φάση της άρνησης αποτελείται από μια περίοδο όπου θα αρνείσαι επιδεικτικά την πραγματικότητα και θα απομονώνεσαι από τους γύρω σου. Είναι απόλυτως φυσιολογικό να αρνείσαι την εγκυρότητα ενός τόσο τραγικού γεγονότος και πολλές φορές να μπλοκάρεις την οποιαδήποτε συναισθηματική αντίδραση.

2. Θυμός

Στο δεύτερο στάδιο του πένθους συναντάς τον θυμό. Ο θυμός ξεκινάει με την μικρή συνειδητοποίηση της απώλειας και εκφράζεται τόσο ως προς το άτομο που έφυγε από τη ζωή σου, όσο και για εσένα τον ίδιο που ίσως το άφησες, δε το φρόντισες όσο θα έπρεπε κ.ο.κ.

3. Διαπραγμάτευση

Αμέσως μετά έρχεται η διαπραγμάτευση, ο θυμός πολλές φορές μεταμορφώνεται σε τύψεις και ενοχές για πράξεις που δεν έγιναν, λόγια που δεν ειπώθηκαν..

4. Κατάθλιψη

Το τέταρτο στάδιο ίσως είναι και το πιο βαρύ. Το κομμάτι της κατάθλιψης περιλαμβάνει ο,τι φοβόμαστε όταν σκεφτόμαστε το πένθος. Θλίψη, πόνος, φόβος, κλάμα, οποιαδήποτε μορφή στεναχώριας και εκτόνωσης. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι και η πιο σημαντική φάση του πένθους διότι δεν είναι λίγα τα άτομα που συνηθίζουν στη θλίψη και την τοποθετούν στη θέση της απώλειας. Έτσι ο άνθρωπος δεν αφήνει το εαυτό του να βιώσει ελεύθερα τη διαδικασία του πένθους. Νιώθει εγκλωβισμένος μέσα στον πόνο και θεωρεί πως δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να κάνει για να βελτιώσει την κατάσταση. Οπότε «βολεύεται» εκεί κρατώντας πίσω τον εαυτό του. Το αποτέλεσμα είναι να εισέλθει σε μια διαδικασία μόνιμου βάσανου.

5. Αποδοχή

Το τελευταίο και πιο ανακουφιστικό στάδιο είναι η αποδοχή. Η απώλεια γίνεται αντιληπτή, το άτομο καταλαβαίνει πως πρέπει να συβιβαστεί με αυτό ώστε να συνεχίσει τη ζωή του με έναν υγιή τρόπο και να καταφέρει να συνέλθει.

genenutrition.gr

Κατανοώντας τα στάδια του πένθους θα μας είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε μια οποιαδήποτε σημαντική απώλεια όταν έρθει η ώρα. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως το πένθος δεν είναι μια διαδικασία που μπορούμε να υποβαθμίσουμε ή να αποφύγουμε. Όσο περισσότερο αποφεύγεις τον πόνο, με τόση περισσότερη ένταση θα τον βιώσεις στο μέλλον.

Καμία απώλεια δεν είναι εύκολη. Όμως βιώνοντας τη διαδικασία του πένθους θα καταφέρεις να κρατήσεις κοντά σου τον άνθρωπο που έχασες, αλλά με έναν υγιή τρόπο. Θα μπορείς να θυμάσαι τις χαρούμενες στιγμές, χωρίς να βυθίζεσαι στη θλίψη της απώλειας. Θα μιλάς για αυτόν, θα κοιτάς φωτογραφίες σας μαζί. Και θα σου λείπει. Πάντα θα σου λείπει. Αλλά τουλάχιστον θα ξέρεις οτι μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτόν, ότι μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου, μπορείς να αγαπήσεις ξανά, μπορείς να φτιάξεις το μέλλον σου και παρόλα αυτά εκείνος δε θα χαθεί ποτέ. Γιατί θα τον κουβαλάς μέσα σου. Αλλά θα το κάνεις με έναν τρόπο που πλέον δε θα σε επηρεάζει ψυχολογικά και θα σε αφήσει να είσαι και πάλι χαρούμενος και ολοκληρωμένος.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: thessalonikiartsandculture.gr

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ο δρόμος του πένθους.