Η αιωνιότητα είναι ποιότητα, δεν είναι ποσότητα, αυτό είναι το μεγάλο, πολύ απλό μυστικό» είπε κάποτε Νίκος Καζαντζάκης.
Διανύουμε μια αρκετά δύσκολη περίοδο. Η πανδημία του κορωνοϊού, έχει αλλάξει τη ζωή μας και έχει εισάγει στην καθημερινότητά μας έννοιες που πριν από 2 βδομάδες παρέμεναν άγνωστες για εμάς. Πρωταγωνίστρια τους, η «καραντίνα». Η απομόνωση δηλαδή και ο περιορισμός των διακινήσεών μας. Τι σχέση έχει αυτό με το με ποιους περνάμε το χρόνο μας; Μα είναι ολοφάνερη η σύνδεση. Μένεις σπίτι, δεν πρέπει να βγεις, δε βλέπεις αυτούς που θες, αναθεωρείς για όσα είχες δεδομένα.
Κακά τα ψέματα, σε τέτοιες καταστάσεις θέλοντας και μη, κάνουμε απολογισμούς. Το μυαλό μας γεμίζει με μικρά κουτάκια που μέσα περιέχουν ενοχές του τύπου: «Αν ήξερα ότι δε θα μπορώ να δω τη Σ., θα κανόνιζα σίγουρα μαζί της», «Πόσο μου έλειψε η γιαγιά και ο παππούς, μακάρι να τους έβλεπα περισσότερο!». Η κατάσταση αυτή μας όμως, κι αυτό είναι που θέλω να θίξω κυρίως, μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε ότι κάποια άτομα όλο αυτό το χρονικό διάστημα που μπορούσαμε να βγούμε μας έτρωγαν. Ναι, μας έτρωγαν. Χρόνο, φαιά ουσία, προσοχή, ενέργεια. Ίσως η ρουτίνα, η δουλειά, το πανεπιστήμιο, οι υποχρεώσεις της ζωής, καμιά φορά δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά κάποια πράγματα.
Η μικρή αυτή παύση είναι μια ευκαιρία να δούμε λίγο πιο καθαρά το σκηνικό της ζωής μας για να εντοπίσουμε τους πρωταγωνιστές και τους κομπάρσους σ’ αυτή.
Αν μας έλεγε κάποιος ότι έχουμε μόνο μία από αυτές τις φωτογραφικές μιας χρήσης, που έχουν συγκεκριμένο αριθμό φιλμ και θέλαμε να απαθανατίσουμε στιγμές της ζωής μας, τι θα κάναμε; Θα ήμασταν πιο εκλεκτικοί με τις στιγμές που επιλέγουμε να κρατήσουμε, άρα και τους ανθρώπους που θα υπάρχουν σ’ αυτές.

images.unsplash.com
Fun fact: Ακόμα και τα κύτταρα του οργανισμού μας επιβιώνουν υιοθετώντας ένα είδος εκλεκτικής εισόδου ουσιών, την εκλεκτική διαπερατότητα. Έτσι, εισέρχονται στο κύτταρο ουσίες που χρειάζονται οπωσδήποτε, ενώ για να μπουν άλλες πρέπει να περάσουν από ειδικές διόδους. Κάποιες φορές η απάντηση μπορεί όντως να είναι απλά παραδείγματα από τη ζωή όπως αυτό.
Χρόνου φείδου λοιπόν, όταν πρόκειται για άτομα τα οποία δεν μας κάνουν καλό και δεν μπορούν να ενταχθούν παραγωγικά στη ζωή μας. Κι αυτό γιατί, στο τέλος της μέρας, αυτό που έχει σημασία είναι να είμαστε με ανθρώπους που μας βγάζουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Δηλαδή, τα άτομα που έχουμε επιλέξει και αποτελούν τον κύκλο μας αποτελούν και κομμάτι της ταυτότητάς μας. Αν έχετε δυο-τρία άτομα στη ζωή σας, τα οποία σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα μετά από κάθε συζήτηση τότε, είστε πιο τυχεροί από όσο νομίζετε. Γι’ αυτό φροντίστε να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερες στιγμές μαζί τους και να τους δείχνετε ότι είναι σημαντικοί για εσάς.

hips.hearstapps.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: images.unsplash.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment