Πάντα ξεχώριζα τα άτομα που είχαν θέληση και κατάφερναν να υλοποιούν τους στόχους τους, όσες δυσκολίες κι αν έβρισκαν. Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζω πολλά άτομα που δεν τα έβαλαν κάτω και ρίσκαραν για ένα καλύτερο μέλλον. Ένα από αυτά, είναι και ο φίλος μου Χάρης Χρυσάνθου.

Ο Χάρης το 2017 αποφάσισε να ανοίξει τους ορίζοντές του για το εξωτερικό. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό του ότι θα πήγαινε στην Κίνα για να ζήσει μόνιμα. Η απόφαση ήρθε καθώς ένιωθε ότι η Κύπρος τον περιόριζε στα επαγγελματικά του σχέδια. Εκείνο το διάστημα πολύ καλοί φίλοι του Χάρη ζούσαν στο Πεκίνο και του πρότειναν ένα από τα καλύτερα διεθνώς καταξιωμένα πανεπιστήμια το Tsinghua University. Στο μυαλό του η Κίνα είναι μία υπερδύναμη και πίστευε πως σαν ξένος στο Πεκίνο θα είχε κάποια πλεονεκτήματα, ειδικά αν αποφοιτούσε από αυτό το πανεπιστήμιο. Έτσι βρήκε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ταίριαζε στα ενδιαφέροντα του. Έκανε αίτηση και τελικά πήρε την υποτροφία. Ετοίμασε τις βαλίτσες του και πήγε στο Πεκίνο για σπουδές. Από τότε μέχρι σήμερα παρακολουθεί το πρόγραμμα του Engineering Management MSc στο Tsinghua University.

Στη συνέχεια ζήτησα από τον Χάρη να μου περιγράψει μία συνηθισμένη μέρα στο Πεκίνο. Μου είπε «Η ζωή στο Πεκίνο κινείται με γοργούς ρυθμούς. Πάντα υπάρχει κίνηση στους δρόμους με χιλιάδες ποδηλάτες, πεζούς, αυτοκίνητα και λεωφορεία. Το πρωί πάντα είχα μαθήματα στο Πανεπιστήμιο το οποίο ήταν 4-5 χιλιόμετρα μακριά. Αρχικά, χρησιμοποιούσα το μετρό που ήταν μεγάλη ευκολία και πολύ φθηνό. Αργότερα αγοράσαμε ηλεκτρική σκούτερ για τις μετακινήσεις μας.Το μεσημέρι, η ώρα 12:00 για τους κινέζους, τρώγαμε πάντα σε μία από τις 10 καντίνες του πανεπιστημίου. Επικρατούσε και εδώ πολυκοσμία λόγο του μεγέθους του Tsinghua University που αριθμούσε περίπου 45 χιλιάδες φοιτητές.Το απόγευμα χρησιμοποιούσαμε τις διάφορες βιβλιοθήκες του πανεπιστημίου για διάβασμα ή για τις εργασίες μας.Το βράδυ (5 το απόγευμα) συνήθως βγαίναμε έξω για φαγητό ή ποτό. Αγαπημένα μου πιάτα είναι η πάπια Πεκίνου και το hot pot».

Συνεχίζοντας την συζήτηση μας ήθελα να μάθω περισσότερα για την Κίνα και αν επισκέπτηκε κάποια αξιοθέατά της. Είχε την τύχη να επισκευτεί διάφορα αξιοθέατα όπως: το Σινικό Τοίχος, την Απαγορευμένη Πόλη, την Tiananmen Square και το Temple of Heaven. Επίσης, επισκέφθηκε την περιοχή Guangzhong για διάφορες επιχειρηματικές εκθέσεις. Και ως συμπέρασμα μας είπε «Πρέπει ο καθένας μας μία φορά στην ζωή του να επισκεφθεί αυτή την χώρα που έχει πέραν των τριών χιλιάδων χρόνων ιστορία».
Και σαν κατακλείδα ρώτησα των Χάρη να μας πει μια συμβουλή για τους νέους που θέλουν να ανοίξουν τα φτερά τους για σπουδές στο εξωτερικό. Χαμογέλασε και μας είπε: «Να το τολμήσουν τώρα. Η ηλικία μας μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να παίρνουμε ρίσκο. Η Κύπρος είναι ένα πολύ όμορφο νησί αλλά μόνο στο εξωτερικό μπορεί κανείς να δει νέο κόσμο, να μάθει καινούργιους τρόπους και να γνωρίσει πολιτισμούς. Μόνο αν βγείτε από το safe zone σας, θα μπορέσετε να μεγαλουργήσετε».
Οποιοσδήποτε νέος/α μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με τον Χάρη Χρυσάνθου για περισσότερες πληροφορίες στο LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/harrischrysanthou/ ή ακόμα και στο email μου: chrysanthouh@outlook.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment