Ο Ζαφείρης προκλήθηκε να μεταφερθεί από την #beefree στην #sportybeez και να γράψει το θέμα «Ο αθλητισμός ενώνει αλλά και.. χωρίζει λαούς». Το θέμα του δόθηκε από έναν άλλο αρθρογράφο. Το ποιος τον προκάλεσε, θα το μάθεις στο τέλος αυτού του άρθρου! Τι λες, να του αλλάξουμε κατηγορία; Δείξε μας πατώντας ένα μελισσο-reaction μετά το άρθρο!
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για τις αξίες και τα ιδανικά που προάγονται μέσα από τον αθλητισμό. Ιδεώδη που ενώνουν τόσο τους λαούς, που έχουν τη δύναμη να σταματήσουν ακόμα και πολέμους. Ευγενής άμιλλα, καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος, αλληλεγγύη και συνεργασία είναι μόνο μερικές από τις αρετές που χαρακτηρίζουν τους υποδειγματικούς αθλητές. Τελικό αποτέλεσμα: ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ, με όλη τη σημασία της λέξης.
Φυσικά και μπορεί να προσφέρει παγκόσμια εκεχειρία και το έχει αποδείξει αρκετές φορές στο παρελθόν. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την ιδέα αυτή. Εξάλλου σε ποιο μέρος διεξάγονται αθλητικές δραστηριότητες κοντά από εμπόλεμες ζώνες; 7 ημέρες προτού ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και 7 μέρες μετά τη λήξη τους διαρκούσε η Ιερή Εκεχειρία και κάθε είδους εχθροπραξία απαγορευόταν σε όλη την Αρχαία Ελλάδα.
Η μεγαλύτερη, ίσως, αξίωση της ολυμπιακής εκεχειρίας, συνέβηκε 2 χιλιάδες χρόνια αργότερα. Στις 3 Νοεμβρίου του 2003, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του ΟΗΕ και συγκεκριμένα 190 κράτη-μέλη, συγκηδεμόνεψαν ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα, που καλούσε όλα τα έθνη σε 16 ημέρες ειρήνης, κατά τη διεξαγωγή των αγώνων, δηλαδή από τις 13 μέχρι και τις 29 Αυγούστου του 2004. Η ομόφωνη έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είναι ίσως και η μοναδική φορά που έλαβε χώρα παρόμοιο γεγονός.
people.cn
Ο αθλητισμός ενώνει αλλά και … χωρίζει τους λαούς. Η βία και ο φανατισμός πολλές φορές καταλήγουν να είναι το αρνητικό επακόλουθο του αθλητισμού. Αποκορύφωμα, για του λόγου το αληθές, είναι ο τετραήμερος πόλεμος που ξέσπασε το 1969 μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ. Αν και η αιτία του πολέμου ήταν οι πολιτικές διαμάχες των 2 χωρών, κυρίως το μεταναστευτικό ζήτημα, εντούτοις η αφορμή δόθηκε μετά από ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.
Οι εθνικές ομάδες των 2 λατινοαμερικάνικων χωρών, είχαν μεταξύ τους αγώνες για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1970. Το πρώτο από τα 3 παιχνίδια (6 Ιουνίου 1969) έληξε 1-0 υπέρ της Ονδούρας, με γκολ που σημειώθηκε στις καθυστερήσεις. Ο τρόπος που έχασε το Ελ Σαλβαδόρ προκάλεσε την αυτοκτονία ενός 18χρονου κοριτσιού. Λίγες ημέρες αργότερα διεξήχθει ο δεύτερος αγώνας (15 Ιουνίου) με το Ελ Σαλβαδόρ να κερδίζει με 3-0, αφού όμως πριν τον αγώνα οι συμπατριώτες της νεαρής ζητούσαν εκδίκηση. Παρά τη αυστηρή αστυνόμευση, τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών δεν αποφεύχθησαν. Ο τρίτος και καθοριστικός αγώνας διεξείχθη (27 Ιουνίου) σε ουδέτερο γήπεδο. Τα ΜΜΕ των 2 χωρών έδιναν και έπαιρναν και οι διπλωματικές τους σχέσεις διακόπηκαν μια μέρα πριν τη συνάντηση των 2 ομάδων. Το Ελ Σαλβαδόρ κατάφερε να πάρει την πρόκριση στην παράταση με 3-2 σκορ.
nbst.gr
Κάθε μέρα που περνούσε οι εντάσεις στα σύνορα Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ ήταν όλο και πιο συχνές. Στις 14 Ιουλίου έπεσε η πρώτη βόμβα στην πρωτεύουσα της Ονδούρας. Ο πόλεμος αυτός έμεινε στην ιστορία ως «ο πόλεμος του ποδοσφαίρου» (La guerra del fútbol), είχε διάρκεια 4 ημέρες και 6000 χιλιάδες θύματα και από τις 2 πλευρές.
newsbeast.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: newsbeast.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment