Loading

Ο άνθρωπος θέλει αλλαγή, ωστόσο φοβάται να αλλάξει.

Αλλαγές: πόσο τρομάζει αυτή η λέξη. Προμηνύει ότι κάτι νέο έρχεται, κάτι άγνωστο που μας είναι άγνωστο αν θα είναι καλό ή κακό. Όταν όμως ζούμε στην ηρεμία της σταθερότητας σίγουρα η ιδέα της αλλαγής ταράζει τα νερά. Είναι παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ ο άνθρωπος αναζητά την αλλαγή, όταν έρθει η στιγμή φοβάται να αλλάξει.

Οι αλλαγές δεν είναι πάντα απαραίτητα κακές, απλώς ίσως μας τρομάζει η ιδέα του άγνωστου που πρόκειται να έρθει.

Όπως την πρώτη μέρα του δημοτικού σχολείου που φοβόμασταν να αφήσουμε το χέρι της μάνας μας, γιατί θα χάναμε την σιγουριά και την ασφάλεια που προερχόταν από αυτή. Μέρα με την μέρα όμως, κάναμε φίλους και προσαρμοστήκαμε στη νέα μας ζωή.

Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι πως όλοι μας αλλάζουμε, από χρόνο σε χρόνο ή μάλλον από μέρα σε μέρα. Μας συμβαίνουν μικρές και ασήμαντες αλλαγές, που παρόλα αυτά αγκαλιάζουμε και δεχόμαστε.

Γιατί τότε μας τρομάζουν οι μεγάλες αλλαγές;

Θυμάμαι τον εαυτό μου, μέτραγα τις μέρες μέχρι να φύγω από την Κύπρο και να ξεκινήσω την νέα μου ζωή σαν φοιτητής. Όταν όμως μετακόμισα στην Αγγλία, ο ενθουσιασμός αυτός γρήγορα εξαφανίστηκε καθώς αντιλήφθηκα ότι δεν ήταν όπως το περίμενα, και κατέληξα να θέλω να αλλάξω την αλλαγή που μόλις μου είχε συμβεί. Το γεγονός αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι οι περισσότεροι εστιάζουν στις «καλές αλλαγές», παραμερίζοντας ότι κάθε κατάσταση έχει και αρνητικές και θετικές εκβάσεις. Έτσι όταν έρθει η αλλαγή και μαζί τα δύο αυτά αποτελέσματα, δεν είμαστε προετοιμασμένοι για το αρνητικό μέρος κι επομένως αποδεχόμαστε πιο δύσκολα την αλλαγή αυτή. Αυτό τουλάχιστον είχε συμβεί με εμένα όταν άλλαξα από μαθητής σε φοιτητής.

Ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος με αλλαγές. Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν οι τόποι και οι άνθρωποι ακόμα και η ώρα αλλάζει. Οι αλλαγές, όσο δύσκολες και να φαίνονται στην αρχή, φέρνουν ανάπτυξη και βοηθούν τον άνθρωπο να προχωρήσει μπροστά. Εστιάζοντας στο προσωπικό επίπεδο οι αλλαγές ναι μεν δοκιμάζουν αλλά ταυτόχρονα μας ωριμάζουν καθώς αλλάζοντας, ξεκλειδώνουμε νέες πτυχές του εαυτού μας. Δεν είναι ψέμα, φίλτατε αναγνώστη, ότι χρειάζεται δύναμη- ψυχική δύναμη- για να αλλάξει ή να αποδεχτεί κάποιος μια αλλαγή. Για αυτό πρέπει όταν έρχεται μια αλλαγή να είμαστε έτοιμη και για την ταραχή που θα ακολουθήσει.

accountingweb.co.uk

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να αλλάζουμε. Ο άνθρωπος φτιάχτηκε για να παλεύει, να πληγώνεται και παρόλα αυτά να επιβιώνει. Βγαίνοντας από την διαδικασία των αλλαγών γινόμαστε δυνατότεροι, σοφότεροι και πιο αποφασιστικοί ως προς τα θέλω του εαυτού μας. Γιατί όσο παράξενο και να ακούγεται, αλλάζοντας μαθαίνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Σαν άνθρωπος που μισεί τις αλλαγές, έχω να δηλώσω ότι τα πιο σημαντικά συμβάντα της ζωής μου έγιναν αφότου αποφάσισα να συμβιβαστώ με μια κατάσταση και να αλλάξω. Αλλάζοντας λοιπόν, μεταμορφωνόμαστε στον νέο ανανεωμένο, 2.0 εαυτό μας, με τις νέες πτυχές, τα νέα ενδιαφέροντα και τις νέες δυνατότητες που πηγάζουν από τις αλλαγές αυτές.

Δεν υπάρχουν άσχημες αλλαγές, αν μιλήσω από προσωπικό μου επίπεδο, μιας και πάντα κερδίζουμε κάτι, ακόμα και από τις «κακές αλλαγές». Αυτό που εννοώ είναι πως οποιαδήποτε αλλαγή ή προσπάθεια για αλλαγή, μας αφήνει με μια εμπειρία που με την σειρά της επιτρέπει στον καθένα να μαθαίνει κάτι. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να αναλογιστείτε τις αλλαγές, μη δειλιάσετε, είναι εύστοχο να αλλάζουμε. 

canadianunderwriter.ca


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: shortpixel.ai

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Ο άνθρωπος θέλει αλλαγή, ωστόσο φοβάται να αλλάξει.