Loading

Nocebo effect: H δύναμη του υποσυνείδητου.

Μπορεί το μυαλό μας να αλλάξει ολόκληρη την πορεία της ζωής μας; Είναι πιθανό να καταφέρουμε να φτάσουμε στην επιτυχία μόνο μέσω του σωστού τρόπου σκέψης και της αξιοποίσης της δύναμης που έχουμε μέσα μας;

Το υποσυνείδητο μας έχει απίστευτη δύναμη και μπορεί να μας οδηγήσει όπου του επιτρέψουμε. Αν δεν αναγνωρίσουμε ποτέ τη δύναμη και τη σημασία του τότε δε θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το 100% των δυνατοτήτων μας. Δεν είναι κρίμα να ζήσεις μια ζωή η οποία θα ήξερες πως θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο όμορφη αν χρησιμοποιούσες σωστά τον εγκέφαλό σου;

Η δύναμη του μυαλού μας είναι απέραντη αλλά όπως τα πάντα στη ζωή έτσι και αυτή, μπορεί να έχει καταστροφικές ικανότητες άμα παραμεληθεί. Σημαντικό παράδειγμα αποτελεί το Nocebo effect.

Στη δεκαετία του ’70, ο Sam Shoeman πέθανε λίγο μετά τη διάγνωση των ειδικών που ανέφεραν πως είχε καρκίνο στο συκώτι. Παρόλα αυτά η νεκροψία έδειξε ότι ο ασθενής δε θα μπορούσε να έχει πεθάνει από καρκίνο, διότι ο όγκος που είχε παρουσιάσει ήταν πολύ μικρός και περιορισμένος, άρα ανίκανος να τον σκοτώσει. Από τι είχε πεθάνει τελικά; Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λόγος του θανάτου του δεν ήταν ο καρκίνος, αλλά η πεποίθηση ότι εν τέλει θα πέθαινε εξαιτίας του. Αντίστοιχα υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι βιώνουν ιδιαίτερα άσχημες παρενέργειες μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων μόνο και μόνο επειδή τις φοβούνται. Κάποιοι φτάνουν ακόμα και να αρρωσταίνουν ή να βλέπουν την κατάσταση υγείας τους να χειροτερεύει ακρίβως επειδή είναι πεπεισμένοι ότι θα τους συμβεί κάτι κακό.

Όλα αυτά εξηγούνται με την λατινική λέξη nocebo, η οποία περιγράφει αυτό που κάνει κακό εξαιτίας της σκέψης ότι είναι επικίνδυνο. Είναι το ακριβώς αντίθετο του φαινομένου placebo, κάτι το οποίο μας κάνει καλό απλά και μόνο επειδή πιστεύουμε σε αυτό.

Όπως είχε πει και ο Ιπποκράτης: «Είναι πιο σημαντικό να γνωρίζουμε τι είδους άτομο έχει μια ασθένεια από το να γνωρίζουμε τι είδους ασθένεια έχει ένα άτομο».

healthline.com

Με βάση αυτά τα πολύ απλά παραδείγματα είναι σίγουρο πως έχετε ήδη καταλάβει πολλά για τη δύναμη του υποσυνείδητου και το αντίκτυπο που έχει στη ζωή μας αναλογικά με τον τρόπο που θα το χρησιμοποιήσουμε.

Το μυαλό μας έχει την δυνατότητα να πιστεύει ακριβώς αυτό που του επαναλαμβάνουμε. Αν ένας άνθρωπος ζει τη ζωή του επαναλαμβάνοντας στον εαυτό του ότι δεν είναι ικανός, ότι δε θα πετύχει ποτέ τους μεγαλύτερους του στόχους και πως θα αρκεστεί για πάντα στη μετριότητα, τότε είναι αδύνατο να αλλάξει κάτι στη ζωή του προς το καλύτερο. Όταν δεν πιστεύεις σε εσένα και πείθεις τον εαυτό σου πως τα πράγματα δε θα πάνε και τόσο καλά στη ζωή σου, τότε αντίστοιχα δεν κάνεις και τίποτα για να καλυτερεύσουν. Βολεύεσαι στη μετριότητα και δεν αναζητάς ποτέ το κάτι παραπάνω γιατί θεωρείς πως δεν είσαι ικανός να το φτάσεις.

Ας σκεφτούμε ένα άλλο απλό παράδειγμα. Ξυπνάς το πρωί και σκέφτεσαι πόσο χάλια είναι αυτή η μέρα και πόσο βαριέσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι και να ξεκινήσεις πάλι την ίδια ρουτίνα. Όταν σηκώνεσαι με αυτό το σκεπτικό, μετά δε σε εκνευρίζει το παραμικρό λάθος μέσα στη μέρα σου; Έχεις καταφέρει ποτέ να ευχαριστηθείς πραγματικά κάτι με αυτόν τον τρόπο σκέψης;

Φαντάσου τώρα να ξυπνάς το πρωί και να λες στον εαυτό σου πως η μέρα που ξεκινάς θα πάει μια χαρά και είναι πολύ πιθανό να συμβεί κάτι απρόβλεπτα όμορφο. Δε νιώθεις ήδη πιο ευχάριστα;

fm100.com

Σίγουρα έχεις παρατηρήσει πολλές φορές ανθρώπους που έχουν πετύχει και απορείς πως τα κατάφεραν, αφού δεν έχουν ιδιαίτερο ταλέντο ή δεν είναι τόσο έξυπνοι με βάση τα κριτήρια σου. Το μυστικό αυτών των ατόμων είναι πως πίστεψαν στον εαυτό τους. Είχαν έναν στόχο και δεν άφησαν ούτε για μια στιγμή τη σκέψη πως ίσως να μην τον πετύχουν να τους καταβάλει. Χρησιμοποίησαν τη δύναμη του υποσυνείδητου τους για να γεμίσουν τα υπόλοιπα κενά που ίσως είχαν. Και τα κατάφεραν.

Το μυαλό μας έχει τεράστια δύναμη. Κάθε μέρα μπορείς να κάνεις και από ένα βήμα για να την αξιοποιήσεις ή μπορείς να αρκεστείς στη μετριότητα. Ό,τι και αν κάνεις θα είναι η επιλογή σου.

Είσαι ένα βήμα μακριά από την αυτοπεποίθηση, από τους στόχους σου και από μια πιο ευχάριστη καθημερινότητα. Ο μόνος που μπορεί να κρίνει αν θα πετύχεις κάτι είσαι εσύ. Η επιτυχία σου εξαρτάται από σένα, από το πόση δύναμη θα δώσεις εσύ στον εαυτό σου. Αυτή η δύναμη είναι μέσα σου και περιμένει να την ανακαλύψεις. Μην αργείς ούτε λεπτό, και τότε σίγουρα δε θα χάσεις.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: enallaktikidrasi.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Nocebo effect: H δύναμη του υποσυνείδητου.