Πριν από αρκετά χρόνια ο θεραπευτής Gestalt Richard Bandler και ο γλωσσολόγος John Grinder ένωσαν τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, διερωτώμενοι ποιoς είναι άραγε ο τρόπος να δημιουργήσουμε –ή να ανακαλύψουμε μέσα μας –τον βέλτιστο εαυτό μας. Δύο ειδήμονες λοιπόν φαινομενικά διαφορετικών κλάδων, με πολλή μελέτη και συνδυασμό αρκετών επιστημών (βιολογία, ψυχολογία, φιλοσοφία, γλωσσολογία…), δημιούργησαν αυτό που σήμερα ονομάζουμε Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (Neuro–Linguistic Programming).
Ο παραπάνω όρος προήλθε από τα τρία στοιχεία που αλληλεπιδρούν, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη συμπεριφορά: το νευρικό μας σύστημα και ο τρόπος που λαμβάνει, επεξεργάζεται και μεταφέρει ερεθίσματα και πληροφορίες που λαμβάνει διαμέσω την αισθήσεών μας (Νεύρο-), η χρησιμότητα της γλώσσας και της επικοινωνίας με την ευρύτερή της έννοια, δηλαδή λεκτική και μη (-γλωσσικός), και τα «προγράμματα» του νου, ο τρόπος που δημιουργούνται και λειτουργούν, επηρεάζοντας μας ασυνείδητα και υποσυνείδητα (προγραμματισμός). Οι Bandler και Grinder ανακάλυψαν και αποκωδικοποίησαν μια σύνδεση μεταξύ νευρολογικών διαδικασιών και γλωσσικών προτύπων συμπεριφοράς όπως π.χ. ότι οι κινήσεις των ματιών υποδηλώνουν συναισθήματα και δείχνουν αν κάποιος χρησιμοποιεί εικόνες, λέξεις και ήχους όταν σκέφτεται, θυμάται ή μαθαίνει. Εν ολίγοις, το NLP είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που μας διδάσκει πώς να χρησιμοποιούμε και προγραμματίσουμε αποτελεσματικά το μυαλό μας για να επιτύχουμε τη βέλτιστη απόδοση των δεξιοτήτων μας, αλλά και το ευ ζήν.

erickson.edu
Το σύνολο των τεχνικών της μεθόδου αυτής, μας καλεί να μελετήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τόσο επιφανειακά και εκ μιας πρώτης όψεως, όσο και πιο ενδόμυχα και βαθιά. Δίνεται βαρύτητα στο τι ακούμε, τι είδους άνθρωποι και συμπεριφορές μας περιβάλλουν, τι σκεφτόμαστε και τι λέμε. Μελετούμε κι αρχίζουμε να διορθώνουμε το πώς αντιδρούμε στις εξωτερικές συνθήκες, πώς διαχειριζόμαστε όσα δεν είναι από το χέρι μας, και πώς ενεργούμε για όσα είναι. Τέλος, δεν πρέπει να εξχνάμε και το γεγονός πως, όπως αναμφίβολα καταλαβαίνουμε και οι ίδιοι, η θετική εξέλιξη των διαπροσωπικών μας σχέσεων έχουν σημασία κι αντίκτυπο στη γενικότερή μας ευημερία. Έχει σημασία να κατανοήσουμε ότι υπάρχει πάντα και παντού επικοινωνία. Όπου υπάρχει κοινωνική επαφή, υπάρχει κι επικοινωνία, γιατί αυτή δεν είναι μόνο μιας μορφής, -η λεκτική. Τρόπος να επικοινωνήσουμε είναι και η γλώσσα τους σώματος, οι εκφράσεις μας, το βλέμμα, η στάση μας, ακόμη και η ενέργεια που εκπέμπουμε.
Κάποιος που ασχολείται με τον νευρογλωσσικό προγραμματισμό και τον εντάσσει στη ζωή του (με τη βοήθεια ειδικών) γνωρίζει πώς να “αναβαθμίσει” τα προγράμματα του μυαλού του και κατ’ επέκταση τη συμπεριφορά του. Βασικότατο κομμάτι του NLP είναι και η «βουτιά» στο παρελθόν μας, στην παιδική μας ηλικία και όσα έχουν «γραφτεί» στο υποσυνείδητό μας από τις αναμνήσεις της περιόδου εκείνης. Η μέθοδος αυτή έχει πολλές θεραπευτικές εφαρμογές, όμως λέγεται πως τα βέλτιστα αποτελέσματά της επιτυγχάνονται σε συνδυασμό με την κλινική ύπνωση. «Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι όλες οι πρωταρχικές αρνητικές εγγραφές έχουν γίνει είτε στην παιδική ηλικία μέχρι την ηλικία των 7 που ο εγκέφαλος καταγράφει τα πάντα ως σφουγγάρι, είτε σε μετέπειτα ηλικία σε μια στιγμή έντασης που έχει οριστεί ως στιγμιαία ύπνωση, π.χ. ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα που έχει δημιουργήσει μετα-τραυματικό στρες». (Επί του θέματος, διαβάστε περισσότερα εδώ: https://clinicalhypnotherapynlp.gr/neyroglossikos-programmatismos-nlp/ )
Πλέον το μοντέλο NLP είναι ευρέως γνωστό και η χρήση του αυξάνεται ολοένα και περισσότερο από εκπαιδευτικούς, προπονητές, προσωπικούς προπονητές,ψυχολόγους, γιατρούς, δικηγόρους, νοσηλευτές, δημόσια πρόσωπα, διευθυντικά στελέχη, επιχειρηματίες και υπνοθεραπευτές. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός μας βοηθάει να καταπολεμήσουμε αρνητικά συναισθήματα, αναμνήσεις και καταβολές, να καλλιεργήσουμε τη θετικότητα και την ευτυχία μας και να θέσουμε και επιτύχουμε στόχους μας.
Πηγές:
enallaktikidrasi.com, ethnos.gr, psychological-opinions.gr, clinicalhypnotherapynlp.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: discreetresolutions.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment