Είναι από τις προσωπικότητες που ένα απλό άρθρο-αφιέρωμα δεν είναι αρκετό για να περιγράψει το μεγαλείο αυτού του αθλητή. Πολλές φορές ξοδεύεις αρκετό χρόνο, αρκετό μελάνι για να χαρακτηρίσεις με ακρίβεια το τι εστί κάποιος. Αλλά πάλι δεν είναι αρκετά αυτά.
Ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γιος Ελλήνων μεταναστών, γεννιέται στο New Jersey στις 23 Ιουλίου το 1957. Στην πρώιμη εφηβική του ηλικία ασχολείται με την πυγμαχία, αλλά η καλαθόσφαιρα τον κερδίζει και το 1975 το μελαχρινό αγόρι με την αφάνα, μπαίνει στο φημισμένο κολλέγιο Seton Hall και αναδεικνύεται την περίοδο 1978-79 τρίτος σκόρερ της αναπτυξιακής λίγκας NCAA. Eπιλέγεται στο νούμερο 68 του NBA draft 1979 από τους Boston Celtics. Ένας τραυματισμός στο πόδι δεν του επιτρέπουν να ζήσει το όνειρο του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο. Ο προπονητής είχε πει και μια “φτηνή” δικαιολογία για την απόρριψή του: “Δεν μπορώ να χωρέσω σε μια ομάδα δύο λευκούς παίκτες”, αναφερόμενος σε αυτόν και στον Larry Bird.
Ο ερχομός του στην Ελλάδα για χάρη του Άρη
Με το όνομα του να γίνεται γνωστό στην Ελλάδα, με τον Παναθηναικό και τον Ολυμπιακό να προσπαθούν να τον εντάξουν στο δυναμικό τους, ο ίδιος έρχεται για πρώτη του φορά στην χώρα καταγωγής, αλλά για τον Άρη Θεσσαλονίκης. Για 11 συναπτά έτη αποτελεί τον πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ την σεζόν 1980-81 πετυχαίνει 44 πόντους μέσο όρο ανά παιχνίδι. Χαρίζει επίσης μαζί με τον μετέπειτα συμπαίκτη του Παναγιώτη Γιαννάκη, μια σπουδαία παράσταση και χωρίς καμιά αμφιβολία το πιο αξιομνημόνευτο παιχνίδι του ελληνικού πρωταθλήματος, όταν σε μια αναμέτρηση ανάμεσα στον Άρη και τον Ιωνικό Νικαίας, όταν σε εκείνο το 114-113 υπέρ του “Θεού”, ο Γκάλης σκοράρει 62 και ο “Δράκος” 73 πόντους.

oneman.gr
Ο ίδιος ο Michael Jordan δήλωσε εντυπωσιασμένος με το ταλέντο του Nick: “Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε ένας τόσο καλός επιθετικός παίκτης στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα”
Η μετακίνηση του στον Παναθηναϊκό
Το 1992 ο Παναθηναϊκός πείθει τον Gangster των ελληνικών γηπέδων να φορέσει τα πράσινα, έχοντας ήδη κατακτήσει 8 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα με τον Θεό στο στήθος. Μετά από δύο σεζόν και μετά από ένα επεισόδιο στον αγώνα στους Αμπελόκηπους, ελέω του περιορισμού του στον χρόνο συμμετοχής του, αποχωρεί από το τριφύλλι άδοξα. Πολλές ομάδες προσπάθησαν να τον αποκτήσουν χωρίς αποτέλεσμα. Ούτε ο ερχομός του Dominic Wilkins στους πράσινους στάθηκε ικανός να αλλάξει την κατάσταση, αφού ο τότε προπονητής Μάλκοβιτς, κράτησε αρνητική στάση σε τέτοιο ενδεχόμενο. Και έτσι στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 αποσύρεται και επίσημα από την ενεργό δράση.

gazzetta.gr
Το μπαμ του 1987 με την Εθνική Ελλάδος
Ήταν τότε που άλλαξαν όλα. Τότε που οι Έλληνες συνειδητοποίησαν ότι δεν υπάρχει μόνο το ποδόσφαιρο. Πρωτοστάτης σε αυτό τον άθλο ο Γκάλης, μαζί με τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τα άλλα παιδιά που λέει και το σύνθημα που μονοπωλούσε εκείνη την περίοδο, μετά από το νωθρό ξεκίνημα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, οδηγεί την Ελλάδα στον τελικό και με μεγαλειώδη εμφάνιση στο κατάμεστο από 17 χιλιάδες και πλέον φιλάθλους και 40 πόντους, βοηθά στο μέγιστο για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ.

sansimera.gr
Ήταν γεγονός! Η μικρή Ελλάδα, που δεν μετρούσε καμιά διάκριση σε εθνικό επίπεδο μέχρι εκείνη τη στιγμή, βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης! Ούτε η Σοβιετική Ένωση των σπουδαίων Βάλντις Βάλτερς, Αλεξάντερ Βόλκοφ, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, ούτε η Γιουγκοσλαβία του αείμνηστου Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο ίδιος ο Μότσαρτ του Ευρωπαϊκού μπάσκετ δήλωσε: “Αν εγώ είμαι ο γιος του διαβόλου, τότε ο Nick Galis είναι ο ίδιος ο διάβολος”. Ο shooting guard με τα εντυπωσιακά lay-up, κατακτά και το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη της διοργάνωσης με 37 πόντου μ.ο. . Και το 1989 πάλι εκεί ήταν. Στην ρεβάνς του τελικού του ΣΕΦ, κάμπτουν και πάλι την αντίσταση της Σοβιετικής Ένωσης με εκείνο το θρυλικό σουτ του Φάνη, αλλά λυγίζουν από τη Γιουγκοσλαβία στον τελικό.
Ο θρίαμβος της «επίσημης αγαπημένης» στέκεται αρκετός, ώστε κάθε γειτονιά να αποκτήσει και μια μπασκέτα. Αποτελεί τον οδηγό της επόμενης χρυσής γενιάς της εθνικής ομάδας των Διαμαντίδη, Σπανούλη, Ζήση, Παπαλουκά, η οποία το 2005 κατέκτησε το 2ο και τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μέχρι σήμερα. Αυτή ήταν η κληρονομιά του Γκάλη και της παρέας του

mixanitouxronou.gr
Ως αναγνώριση της σπουδαίας καριέρας του, το 2017 εισάγεται στους καλύτερους καλαθοσφαιριστές όλων των εποχών, στο Hall of Fame του παγκόσμιου μπάσκετ, όντας ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας μέχρι σήμερα που τα καταφέρνει.

newsit.gr
Και όταν μιλάμε για ένα αθλητή που μετέφερε την ολυμπιακή φλόγα στον χώρο της τελετής έναρξης, που φέρει το όνομα του σε δύο από τα μεγαλύτερα γήπεδα της Ελλάδας, το Αλεξάνδρειο και το O.A.K.A. για αυτά που πρόσφερε όταν έπαιζε και για την επιρροή που είχε στο άθλημα, για όλους τους Διαμαντίδες και Σπανούληδες, και για όλους τους Αντετοκούνμπο που θα βγουν, του οφείλουμε ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

eurohoops.net
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: real.gr
What do you think?
Show comments / Leave a comment