Ο κορωνοϊός, είναι εξαιρετικά μεταδιδόμενος και αυτό είναι κάτι που δεν αμφισβητεί κανείς. Ποιος είναι όμως ο λόγος που κατέστη τόσο σύντομα πανδημία;

Beez_alpha
Beez_fcg
Beez_fk
Beez_karis
Beez_kokkinis
Beez_Larcou
Beez_mavros
Beez_photo
Beez_printingpros
previous arrow
next arrow

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμώξεων του Εθνικού Ινστουτούτου Υγείας των ΗΠΑ, είναι η διάρκεια βιωσιμότητάς του. Ο ιός μπορεί να παραμείνει βιώσιμος και τα σταγονίδιά του μπορούν να έχουν την ίδια μολυσματική “δύναμη” και μετά από αρκετές ώρες στον αέρα και στις επιφάνειες, μέχρι και ημέρες.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια δοκιμαστική μέθοδο, προσπαθώντας να μιμηθούν τη συμπεριφορά του ιού COVID-19 που προσέβαλε μολυσμένο άτομο από επιφάνεια σε νοικοκυριό ή νοσοκομειακό περιβάλλον. Χρησιμοποιήσαν μια συσκευή για να διανείμουν τα μολυσμένα σταγονίδια με ένα αεροζόλ, όπως θα έκανε ένας βήχας ή ένα φτάρνισμα.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν πόσο καιρό παρέμεινε μολυσματικός σε αυτές τις επιφάνειες ο ιός. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσαν στο περιοδικό New England Journal of Medicine την Τρίτη, οι δοκιμές έδειξαν πως όταν ο ιός μεταφέρεται από τα σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται, παραμένει βιώσιμος ή μπορεί ακόμα να μολύνει τους ανθρώπους για τουλάχιστον τρεις ώρες. Ειδικότερα σε αντικείμενα όπως πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα, βιώσιμος ιός θα μπορούσε να ανιχνευθεί μετά από τρεις ημέρες. Στο χαρτόνι, ο ιός δεν ήταν βιώσιμος μετά από 24 ώρες. Στον χαλκό χρειάστηκαν 4 ώρες για να απενεργοποιηθεί ο ιός.

Επίσης, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι χρειάζονται περίπου 66 λεπτά για να χάσουν τη λειτουργία τους τα μισά σωματίδια του ιού αν βρίσκονται σε σταγονίδια αεροζόλ. Αυτό σημαίνει ότι μετά μια ώρα και έξι λεπτά, τα τρία τέταρτα των σωματιδίων του ιού θα είναι ουσιαστικά απενεργοποιημένα, αλλά το 25% θα είναι ακόμα βιώσιμο. Σε ανοξείδωτο χάλυβα, χρειάζονται 5 ώρες και 38 λεπτά για να σταματήσουν τα μισά σωματίδια του ιού. Στο πλαστικό, ο χρόνος είναι 6 ώρες και 49 λεπτά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στο χαρτόνι, ο χρόνος ημίσειας ζωής ήταν περίπου τρεισήμισι ώρες, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι υπήρχαν πολλές μεταβλητές στα αποτελέσματα αυτά “γι ‘αυτό συνιστούμε προσοχή” στα αποτελέσματα της έρευνας. Ο μικρότερος χρόνος επιβίωσης ήταν στον χαλκό, όπου ο μισός ιός απενεργοποιήθηκε μέσα σε 46 λεπτά.

Πηγή: Reuters

Beez_fcg
Beez_Larcou
previous arrow
next arrow

Like it? Share with your friends!

​Πες μας τη γνωμη σου...

ΑΓΑΠΩ! ΑΓΑΠΩ!
0
ΑΓΑΠΩ!
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ! ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
0
ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ!
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ! ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
0
ΠΙΟ ΒΑΡΕΤΟ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ!
ΔΑΚΡΥΣΑ... ΔΑΚΡΥΣΑ...
0
ΔΑΚΡΥΣΑ...
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ! ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
3
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑ!
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ! ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!
0
ΓΕΛΩ ΜΟΝΟΣ/Η ΜΟΥ!