Loading

Νεκροφάνεια: Το σύνδρομο του Λαζάρου!

Ζωντανός ή νεκρός; Κι όμως υπάρχουν συμπτώματα αλλά και συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων όπου αποδεικνύουν το ανατριχιαστικό αυτό φαινόμενο. Το φαινόμενο της νεκροφάνειας δίνει την εντύπωση ότι ένα άτομο είναι νεκρό αφού οι βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού βρίσκονται σε προσωρινή παύση ή επιβράδυνση και είναι σαν να έχουν καταλυθεί. Στην κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγηθεί κάποιος μετά από παθολογικές ή βίαιες αιτίες όπως είναι οι δηλητηριάσεις, εγκεφαλική διάσειση, μετατραυματική καταπληξία, ασφυξία, βαριά μέθη, κατάψυξη, ηλεκτροπληξία κ.α.

https://4.bp.blogspot.com/-zfU_sgrUL4U/Wc5yQRP2JaI/AAAAAAAAwmc/WJxET9RksbY09eSF-IlAvEsO8Wiv1JdNQCLcBGAs/s1600/1511579.jpg

4.bp.blogspot.com

Φαινόμενο ανάλογο της νεκροφάνειας είναι το «Lazarus phenomenon» όπου αυτό επέρχεται μετά από προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης στην οποία ο ασθενής δεν ανταπεξήλθε. Ακόμη, το άτομο «τηρεί»  όλα τα χαρακτηριστικά ενός νεκρού, όπως έλλειψη καρδιακού παλμού, αναπνοής, αντανακλαστικών, παθητική στάση σώματος, διαστολή κόρης οφθαλμού, ωχρότητα δέρματος αλλά και χαμηλή θερμοκρασία άκρων. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα δίνει ισοηλεκτρική γραμμή, ή αλλιώς τη «γραμμή του θανάτου», αφού η αναπνοή και η κυκλοφορία του σώματος είναι σε αναστολή. Ωστόσο όμως, μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάποιων λεπτών η κυκλοφορία επανέρχεται. Υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις επαναφοράς μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα όπως συνέβη στην Μαλαισία πρόσφατα, όπου ο «θανών αναστήθηκε» 40 λεπτά μετά την πιστοποίηση του θανάτου του. Σε άλλες χώρες όπως Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ υπάρχουν καταγραφές για «ανάσταση», ακόμα και ώρες μετά τον θάνατο.

https://nbcy.bbend.net/media/com_news/story/2019/10/19/762014/main/-.jpg

nbcy.bbend.net

Ένα άτομο μετά από συγκεκριμένη αιτία όπως τις προαναφερθείσες είναι ζωντανό χωρίς καμία ένδειξη! Γι’ αυτό τον λόγο, παρά τα σύγχρονα ιατρικά μέσα που διαθέτουμε τον 21ο αιώνα, η νομοθεσία έχει καθορίσει ασφαλή χρονικά όρια της ταφής, γιατί το φαινομενικά νεκρό άτομο μπορεί ύστερα από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα να επανακτήσει τις αισθήσεις του, έτσι, θα διακριθεί η νεκροφάνεια από τον βιολογικό θάνατο. Πιο συγκεκριμένα, ο νόμος αυτός στην Ελλάδα αναφέρει ότι βάση του Αναγκαστικού Νόμου 445/1968-ΦΕΚ Α-130/14-6-1968 Περί Νεκροταφείων και ενταφιασμού νεκρών Άρθρο 2 (2), «Η ταφή παντός νεκρού επιτρέπεται μετά πάροδον 12 ωρών από του νομίμως πιστοποιημένου θανάτου και επί περιπτώσεων νεκροτομής του πτώματος, αμέσως μετ΄αυτήν».

https://www.healingeffect.gr/wp-content/uploads/2016/02/0FBB1D76785893FC4B7B2CCC0EF0DA08.jpg

healingeffect.gr

Κατά τον 18ο αιώνα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα νεκροφάνειας, ωστόσο με τραγικό τέλος δυστυχώς, αφού μετά από εκταφές έβρισκαν τα άτομα που είχαν θεωρηθεί νεκρά σε άλλες στάσεις οι οποίες έδειχναν την προσπάθειά τους να βγουν προς τα έξω. Ο Τζόρτζ Ουάσινγκτον, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, διέταξε τους υπηρέτες του να περιμένουν δύο ημέρες πριν από την ταφή του λόγω του ότι εκείνη την εποχή ήταν πολύ συχνό φαινόμενο. Στην Κύπρο μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιο φαινόμενο νεκροφάνειας, στην Ελλάδα ωστόσο καταγράφηκαν 2 πρόσφατα περιστατικά μιας 49χρονης γυναίκας και ενός 53χρονου άνδρα. 

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: theatrecomments.weebly.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Νεκροφάνεια: Το σύνδρομο του Λαζάρου!