Loading

Να εμβολιάσω το παιδί ή όχι;

svg3 Απριλίου, 2019HealthybeezΛΕΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΥ

Τα εμβόλια είναι προϊόντα βιολογικής προέλευσης, έχοντας σκοπό να καταπολεμήσουν ασθένειες. Αυτό γίνεται μέσω της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, ενάντια σε μικροοργανισμούς ούτως ώστε το άτομο να αποκτήσει ανοσία στον συγκεκριμένο μικροοργανισμό. Η πρώτη χρήση εμβολίου έγινε το 1796 όταν η νόσος ‘’ευλογία της αγελάδας’’ θέριζε ζωές. Ο Bρετανός Edward Janner εμβολίασε ένα οκτάχρονο αγόρι με τον ιό της ευλογίας, πάντα σε μικρές ποσότητες και παρατήρησε ότι το αγόρι στην συνέχεια δεν νόσησε από την συγκεκριμένη ασθένεια.

Λίγα λόγια για το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Πολλοί υπέρ, πολλοί κατά των εμβολίων. Τα τελευταία όμως χρόνια τα άτομα που είναι κατά των εμβολίων έχουν αποκτήσει όνομα και υπόσταση – το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Το γεγονός προκαλεί σάλο και ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, αφού οι επιστήμονες μετά από χρόνια ερευνών και πειραμάτων κατάφεραν μέσω των εμβολίων και των αντιβιοτικών να επεκετείνουν την διάρκεια ζωής του ανθρώπου. Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας είναι ότι με την αποφυγή του εμβολιασμού υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες επανεμφάνισης ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί για πολλά χρόνια. Παράδειγμα αυτού είναι η εμφάνιση επιδημίας του ιλαρά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες πριν από μερικά χρόνια, λόγω της δράσης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

Η παγκόσμια έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, έγινε μετά από την αποκάλυψη μιας έρευνας στα τέλη του 20ου αιώνα, η οποία στήριζε την άποψη ότι το εμβόλιο κατά του ιλαρά/παρωτίτιδας/ερυθράς (mmr) συνδεόταν με την εμφάνιση του παιδικού αυτισμού. Παρόλα αυτά η έρευνα δεν είχε επιστημονικό υπόβαθρο και αποσύρθηκε. Αυτό όμως ήταν αρκετό για να ξεσηκωθεί μερίδα πληθυσμού κατά των εμβολίων. Η άποψη αυτή κυρίως στηρίζεται στο ότι ο εντατικός εμβολιασμός των παιδιών καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι Κύπριοι γονείς δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους;

Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, το 90% του κυπριακού παιδικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Το υπόλοιπο ποσοστό, σύμφωνα πάντα με τους γονείς, δέν έχει εμβολιαστεί για τους εξής λόγους:

  • Φόβος για παρενέργειες.
  • Σύνδεση εμβολίου mmr με αυτισμό.
  • Τα εμβόλια περιέχουν ‘’αρρώστιες-δηλητήριο’’.
  • Αφού έχουν εξαλειφθεί συγκεκριμένες ασθένειες, γιατί να εμβολιαστούν τα παιδιά μου;
  • Αφού το μεγαλύτερο ποσοστό είναι εμβολιασμένο σημαίνει προστατεύεται και το ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί.
  • Οικονομικοί λόγοι.

Τελικά; Να εμβολιαζόμαστε ή όχι;

Η ανακάλυψη των εμβολίων είναι η μεγαλύτερη του προηγούμενου αιώνα. Ως γνωστόν όμως, εμείς οι Κύπριοι σαν λαός, είμαστε όλοι εξειδικευμένοι ιατροί, επιστήμονες, ερευνητές και πολλά άλλα.

Τα εμβόλια στις μέρες μας σώζουν κατα μέσο όρο 3 εκατομμύρια ζωές τον χρόνο. Θέλεις να είσαι υπεύθυνος για την ζωή του παιδιού σου; Δεν σου προτείνω να κάνεις ότι σου λένε πάντα οι γιατροί. Ενημερώσου, διάβασε, ερεύνησε. Όμως κάτι περισσότερο ξέρουν από εσένα.

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα των εμβολίων. Το 1949 ένα εξάχρονο κορίτσι αρρώστησε βαριά. Οι γονείς της τη μετέφεραν κατευθείαν στο νοσοκομείο, όπου οι ιατροί της έδωσαν τουλάχιστον 24 ώρες ζωές. Το κορίτσι ήταν τυχερό και επέζησε. Οι γιατροί ήταν σίγουροι για τον θάνατο της επειδή υπήρχε επιδημία πολιομυελίτιδας. Χρόνια αργότερα όταν ανακαλύφθηκε το εμβόλιο κατά της ασθένειας αυτής, η μείωση κρουσμάτων μέχρι σήμερα άγγιξε το 99%. Βλέπετε τότε δεν υπήρχε το αντιεμβολιαστικό κίνημα που να αποτρέπει τα παιδιά στο να ζήσουν.

Οι λόγοι που είμαστε σήμερα υγιείς, χωρίς κρούσματα θανατηφόρων επιδημιών να σου κτυπούν την πόρτα είναι επειδή ο πληθυσμός είναι εμβολιασμένος. Προσωπικά, πριν πάρω την τελική έγκριση για την εισδοχή μου στο πανεπιστήμιο, μου ζητήθηκε λίστα από όλα τα εμβόλια μου, αφού θα περνούσαμε χρόνο στα εργαστήρια γύρω από πολλές ασθένειες. Χωρίς αυτά δεν θα γινόμουν αποδεκτός, μόνο και μόνο για να προστατέψουν την δική μου ζωή, αλλά και των άλλων γύρω μου.

Θα κλείσω με μια φράση μιας Ελληνίδας μάνας η οποία δεν είχε εμβολιαστεί το παιδί της μέχρι που το είδε στο κρεβάτι του νοσοκομείου: «Έβλεπα το παιδί μου να αγωνίζεται για τη ζωή του και ένιωθα εγκληματίας».

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Να εμβολιάσω το παιδί ή όχι;