Κάποιες φορές το να χάνεις τον έλεγχο στη σχέση και να μην έχεις για όλα πρόγραμμα ή να μην είναι όλα ελεγχόμενα είναι πολύ πιο ωραίο, πολύ πιο αυθόρμητο. Άλλωστε, όταν εμείς κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει, και το έχουμε δει υπέρ-αρκετές φορές το σενάριο αυτό. Χαλάρωσε. Να χάνεις τον έλεγχο καμιά φορά, δεν είναι πάντα κακό. Τα απρόοπτα θεωρώ εγώ, είναι και τα καλύτερα.
Για σκέψου, πόσες φορές έκανες πλάνα, ονειρεύτηκες κάποιες στιγμές, «έπλασες» αυτές, στο μυαλό σου όπως εσυ -ιδανικά- θα ήθελες, φαντάστηκες μια τέλεια βραδιά, αλλά στο τέλος, δεν πέρασες τόσο καλά, δεν καταλήξανε όλα, όπως τα ήθελες. Πόσες φορές ξεκινήσατε να βγείτε έξω για μια φιλική ή και όχι συνεύρεση και η νύχτα είχε απρόβλεπτα ευχάριστη εξέλιξη… Εν αντιθέσει με άλλες βραδιές, που προγραμματίσατε τα πάντα.
Αντιλαμβάνομαι ότι θέλουμε να αισθανόμαστε ότι έχουμε τον έλεγχο της δικής μας ύπαρξης, που άλλοτε είναι εφικτό και άλλοτε όχι.
Τα απρόβλεπτα όμως, είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης!
Όταν δεν έχουμε απαιτήσεις και προσδοκίες, δεν θα απογοητευόμαστε, ούτε θα ξενερώνουμε. Αγγλιστί, no expectations for no disappointments. Κάνουμε προβλέψεις για το τι θα σκεφτούν και πώς θα συμπεριφερθούν οι άλλοι άνθρωποι, για τον καιρό, για τις καταστάσεις… Συχνά, οι προβλέψεις μας επιβεβαιώνονται, όμως άλλες φορές ματαιώνονται! Άνθρωποι είμαστε, την μια μέρα έχουμε διάθεση, την άλλη όχι. Υπάρχουν και μέρες που απλά δεν είμαστε πολύ καλά, για συγκεκριμένο ή όχι λόγο. Δεν μπορούνε πάντοτε οι ανθρώποι γύρω μας, να προσαρμόζονται στα δικά μας θέλω και μπορώ. Δεν μπορούν πάντοτε να φέρνουν τη διάθεσή τους στα μέτρα των δικών μας προσδοκιών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται, για παράδειγμα, σε μια ονειρική – όπως έχουμε φτιαγμένη, στο δικό μας μυαλό, βραδιά. Δηλαδή εκτός του ότι πρέπει να υπάρχει συναίνεση – ελπίζω όντως να είναι δεδομένο αυτό, δεν μπορούμε πάντοτε να προγραμματίζουμε τα πάντα, για τα πάντα, και για πάντα.
Βέβαια, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, εννοείται υπάρχουν καταστάσεις που απαιτούν τον εκ των προτέρων προγραμματισμό, καθώς δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη και σε μια απόφαση της τελευταίας στιγμής. Όλα τα παραπάνω, ισχύουν και στο έπακρον για μια σχέση.
Τι και αν προγραμματίσεις από μήνες μια συγκεκριμένη έξοδο για την επέτειό σας, αλλά εν τέλει ο σύντροφος σου αυτό το βράδυ, ίσως να μην νιώθει τόσο καλά, ίσως να είναι στριμωγμένος οικονομικά, ίσως να μην έχει όρεξη απλά, ίσως.., ίσως.., ίσως.. Τι μένει στο τέλος; Εκτός από την απογοήτευση, και την αλλαγή των πλάνων; Δύο άνθρωποι με την έμφυτη ικανότητα της προσαρμογής στο περιβάλλον. Ο εγκέφαλος είναι ικανότατος για αυτό. Μπορούμε να προσαρμοστούμε, σε κάθε κατάσταση αναλόγως, χωρίς πολλά πολλά.
Η ασφάλεια του τυπικού προγράμματος, πολλές φορές, παραγκωνίζει τα έντονα συναισθήματα. Το αν «αγκαλιάζουμε» ή αφήνουμε απ’ έξω απρόβλεπτα γεγονότα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις ερωτικές σχέσεις. Το πώς συμπεριφερόμαστε, θα καθορίσει αν το απρόβλεπτο μπορεί να καταλήξει σε μια ευχάριστη εκπλήξη που θα αναζωπυρώσει καθοριστικά συναισθήματα για την σχέση.
«Ο άνθρωπος μπορεί να επωφεληθεί από το απρόβλεπτο, ενισχύοντας τον συναισθηματικό πλούτο, μόνο όταν αφήσει τον εαυτό του να βιώσει στο έπακρο την έκπληξη στη ζωή».. Η περιέργεια, δεν σε εξιτάρει; Δεν νιώθεις ότι χάνεις καμιά φορά το νόημα αν προγραμματίζεις τα πάντα και ξέρεις επακριβώς τι ακριβώς θα ακολουθήσει μετά;
Ας αφήσουμε λοιπόν μια φορά τα πράγματα, να ρθούνε όπως είναι να ρθούν, να δείξει γι’ αυτά ο καιρός, ας χαλαρώσουμε, να μην είμαστε στην «τσίτα», και πίστεψέ με, εκτός του ότι θα απολαύσεις και καλύτερα μια κατάσταση, χωρίς ένταση, και πάλι καλά θα περάσεις. Ιδανική και καλή παρέα και διάθεση να υπάρχει, και τα υπόλοιπα έρχονται.
Σε μια ταινία, το προβλεπόμενο τέλος, δεν είναι βαρετό;!
Τροφή για σκέψη…
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: i.insider.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment