Loading

Μουσική και χορός: Τα φυσικά μας παυσίπονα!

svg8 Οκτωβρίου, 2021HealthybeezΜΑΡΙΑ ΝΙΚΗΤΑ

Ο πόνος… σωματικός, ψυχικός ή και συνδυασμός αυτών. Ο πόνος που μας κάνει ευάλωτους και αδύναμους. Ο πόνος που επηρεάζει πλήρως την καθημερινότητα μας.

psu.edu

Τι καλύτερο ,λοιπόν, από ένα φυσικό προϊόν που μειώνει τον πόνο;

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει δημιουργηθεί με τόση σοφία, που ακόμα και σε ξαφνικές, επείγουσες καταστάσεις, όπως ο πόνος, είναι σχεδιασμένος να αντιδρά και να αυτοεξυπηρετείται. Αυτός παράγει κάποιες χημικές ουσίες, τις ενδορφίνες, οι οποίες θεωρούνται αποτελεσματικά φυσικά παυσίπονα τα οποία βοηθούν στην μείωση του πόνου και την ελάττωση του στρες.

Οι ενδορφίνες παράγονται από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, δηλαδή από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Κύριος ρόλος τους είναι η μείωση του πόνου αλλά έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει πως μέσω μιας λειτουργίας του mRNA που διαθέτουν, έχουν την ικανότητα να μειώνουν και το στρες. Έχουν πάρει το όνομά τους από τη σύζευξη των λέξεων ενδογενής μορφίνες γιατί, έχουν τέτοια ισχύ όσο και η μορφίνη, ένα ισχυρό αναλγητικό που χορηγούταν κατά την διάρκεια και στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε στρατιώτες με βαρείς τραυματισμούς και ακρωτηριασμούς. Όταν δημιουργείται ένα ερέθισμα, π.χ. πόνος, ο οργανισμός μας μέσω νευρικών διεγέρσεων αναπαράγει κάποιες χημικές ουσίες γνωστές ως νευρικοί νευρομεταβιβαστές που σκοπό έχουν να κάνουν αντιληπτό το ερέθισμα το ερέθισμα αυτό. Σε αυτήν την κατηγορία των νευρομεταβιβαστών ανήκουν και οι ενδορφίνες που παράγονται κυρίως σε καταστάσεις υψηλού πόνου και συνεχούς στρες .

bbend.net

Και τώρα φτάνουμε στη διασκεδαστική πλευρά των ενδορφίνων. Έρευνες έχουν δείξει πως εμφανίζεται αυξημένη παραγωγή αυτών των φυσικών αναλγητικών κατά την διάρκεια χορού, τραγουδιού ακόμα και χαλαρής άσκησης όπως το τζόκινγκ. Μετά είτε από σωματική άσκηση είτε από χορό και τραγούδι αισθανόμαστε όμορφα, λιγότερο στρεσαρισμένοι και σίγουρα πιο ξένοιαστοι. Πολλές φορές βρίσκουμε κιόλας τον εαυτό μας να καταφεύγει σε αυτές τις δραστηριότητες όταν νιώθει ψυχολογικά άσχημα. Για παράδειγμα, μετά από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά ή στο σχολείο που σίγουρα είμαστε και σωματικά και κυρίως ψυχικά κουρασμένοι βάζουμε ακουστικά, «απενεργοποιούμαστε» από το γύρω περιβάλλον και ηρεμούμε με ήσυχη μουσική. Διπλασιασμός παραγωγής ενδορφίνων παρατηρείται όταν συνδυάζουμε αυτές τις δραστηριότητες ταυτόχρονα… Επιπλέον, όταν μαζί με εμάς αθλείται ή χορεύει ή και τραγουδά κάποιος άλλος, η παραγωγή των ενδορφίνων πολλαπλασιάζεται και όπως είναι φυσικό ο πόνος και το στρες εξαφανίζονται δυο φορές γρηγορότερα και αυτό μας το λέει και η παράδοση: «όταν μοιράζεσαι τη χαρά, αυτή διπλασιάζεται. Και, όταν μοιράζεσαι τον πόνο, αυτός μετριάζεται.»

Γι΄ αυτόν τον λόγο, ας βάλουμε δυνατά την μουσική, ας τραγουδάμε και ας αυξήσουμε την συχνότητα της σωματικής μας άσκησης, ώστε να παράγουμε συνεχώς τα φάρμακα της ευτυχίας, όπως ονομάζουν οι επιστήμονες τις ενδορφίνες, για να είμαστε υγιείς και σωματικά και ψυχικά.

blogspot.com

Πηγές:
hypatia.teiath.gr
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΜΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΝΔΟΓΕΝΩΝ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: logiclyhl.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μουσική και χορός: Τα φυσικά μας παυσίπονα!