Loading

Μουσική: Ένα θείο δώρο.

svg11 Φεβρουαρίου, 2023Bee freeΠΕΤΡΟΣ ΠΡΑΣΑΤΖΗΣ

Η μουσική θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα θείο δώρο που μας συνοδεύει στο ταξίδι της ζωής ,παρέχοντας μας ανακούφιση, ενθάρρυνση και παρηγοριά. Χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος είχε πει ο Γερμανός φιλόσοφος Νίτσε και πράγματι ο λόγος του ήταν ορθός, όλα γίνονται καλύτερα με λίγο μουσική. Εκτός από την ψυχαγωγική της αξία, η ακρόαση μουσικής είναι γνωστό ότι έχει απίστευτα θετικά αποτελέσματα στον εγκέφαλό μας. Αναντίρρητα η μουσική μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που ενεργούμε, αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε. Παρακάτω ακολουθούν μερικά απο τα οφέλη της μουσικής που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα μας.

Μείωση του άγχους και του φόβου

Η μουσική μπορεί να δράσει σαν αγχολυτικό στην ζωή μας. Όταν νιώθουμε άγχος ή φόβο για κάτι η μουσική μπορεί να επιφέρει μια αίσθηση ανακούφισης και χαλάρωσης. Το να ακούει κανείς μια μουσική που του αρέσει και απολαμβάνει, μειώνει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες, γνωστή ως κορτιζόλη και ηρεμεί από τις αγχώδεις και καταθλιπτικές σκέψεις. Μια μελέτη στο παρελθόν έδειξε ότι τα άτομα που παρήγαγαν μουσική παίζοντας διάφορα όργανα ή τραγουδούσαν ήταν λιγότερο επιρρεπείς στο άγχος.

Βελτίωση της συγκέντρωσης

Κατά κοινή ομολογία, ένα απο τα πολλά σπουδαία οφέλη της μουσικής είναι ότι βοηθά στην συγκέντρωση. Πολλοί άνθρωποι σήμερα δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μια εργασία που έχουν αναλάβει. Το καλό με την μουσική είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθώς εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ορισμένοι τύποι μουσικής, όπως οι ήχοι της φύσης και η κλασσική μουσική, είναι οι κατάλληλες για να ενισχύσουν την εστίαση. Η απουσία λέξεων στη μουσική μπορεί να αποβεί ένας καλός παράγοντας, διότι τα τραγούδια που περιέχουν στίχους συνήθως αποσπούν την προσοχή μας καθώς προσπαθούμε να εστιάσουμε.

bbend.net

Βοηθά στον ύπνο

Στην ταραχώδη εποχή που διανύουμε η αϋπνία είναι ένα σύνηθες φαινόμενο και μπορεί να αποβεί καταστροφική. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου μπορούν να ωφεληθούν σημαντικά από την ακρόαση μουσικής. Η μουσική θα μπορούσε να καταστεί  μια αποτελεσματική τεχνική χαλάρωσης λίγο πριν απο τον ύπνο, μας βοηθά στο να κοιμηθούμε καλύτερα. Είναι αλήθεια ότι καθημερινό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε έναν κακό ύπνο. Παρόλο αυτά, η ακρόαση μουσικής μπορεί να μας απελευθερώσει απο το άγχος μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Αυξάνει την ενσυναίσθηση

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους, είναι ικανή να θεραπεύσει χάσματα και κοινωνικές διαιρέσεις, συμβάλει στην καλή επικοινωνία και προωθεί την ενσυναίσθηση. Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να επισημανθεί πως ενσυναίσθηση είναι όταν κανείς μπαίνει στα παπούτσια του άλλου και βλέπει τον κόσμο μέσα απο τα δικά του μάτια, δηλαδή όταν βάζει κανείς τον εαυτό του στη θέση των άλλων. Το άκουσμα της μουσικής περιλαμβάνει μια παρόμοια διαδικασία. Αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας καθώς ακούμε ένα τραγούδι, θα αντιληφθούμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που συνδέουμε αυτά που έχουμε ακούσει με  τις δικές μας σκέψεις και συναισθήματα. Εύκολα, λοιπόν, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η μουσική ασκεί μια θετική επίδραση στην ενσυναίσθηση αλλά και στη συμπάθεια.

Αυξάνει την δημιουργικότητα

Είναι ευρύτατα διαδεδομένη η άποψη ότι η ακρόαση μουσικής έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του εγκεφάλου και διεγείρει την δημιουργική σκέψη. Η μουσική αυξάνει την καλή διάθεση, έχει ευεργετική επίδραση στα συναισθήματα και τα βάζει σε μια τάξη. Αν έχουμε ξεμείνει απο ιδέες και χρειαζόμαστε έμπνευση, τότε μια καλή λύση είναι να ακούσουμε λίγο απαλή μουσική ή να παίξουμε κάποιο μουσικό όργανο. Με αυτήν την κίνηση είναι πολύ πιθανόν να ανοιχτεί μπροστά μας ένα νέος κόσμος γεμάτος απο πρωτότυπες σκέψεις και όμορφα συναισθήματα που θα ενισχύσουν την δημιουργικότητα μας.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου χωρίς την συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: bbend.net

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μουσική: Ένα θείο δώρο.