Loading

Μωρό – 5 τρόποι με τους οποίους μας αλλάζει.

Μωρό, νεογέννητο, νεότοκο, παιδί… Πάρα πολλά ονόματα και παρατσούκλια έχουν ανακαλυφθεί για να ονομάσουν ένα βρέφος, το οποίο πρόκειται να φέρει χαρά και ζωντάνια σε μια νεοσύστατη ή ώριμη οικογένεια. Αυτό που δεν παρατηρούσαμε μέχρι τώρα είναι πώς το σπουδαιότερο δημιούργημα της φύσης, συμπιεσμένο σε περίπου 50 εκατοστά ύψος και 3 κιλά βάρος, μπορεί να μας αλλάξει βιολογικά με την γέννησή του. Και δεν εννοώ μόνο τη μητέρα.

canva.com

1. Μια φορά γονιός, για πάντα γονιός.

Όχι. Δεν είναι μύθος. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι κατά και έπειτα τη γέννηση ενός παιδιού και με την οπτική επαφή των γονέων με τον «καρπό της αγάπης» τους, κάτι αλλάζει εσωτερικά. Κι αυτό είναι η αμυγδαλή. Η αμυγδαλή αποτελεί, σύμπλεγμα νευρώνων με σχήμα αμυγδάλου, οι οποίοι εκτελούν λειτουργίες τις οποίες αποκαλούμε «ένστικτο». Σύμφωνα με κλινικές μελέτες που έγιναν στις Η.Π.Α. και στο Ισραήλ, ακόμη από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά την γέννηση ενός παιδιού, οι τομογραφίες (μέθοδος MRI) των γονέων είχαν δείξει έντονο ερεθισμό της αμυγδαλής. Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό να παρατηρηθεί είναι ότι η αμυγδαλή παραμένει ερεθισμένη ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, όχι μόνο στην μητέρα, αλλά και στον πατέρα. Αυτό σημαίνει ότι ο γονιός θα μείνει γονιός για πάντα.

canva.com

2. Σ’ αγαπώ.

Ωκυτοκίνη. Η ορμόνη της αγάπης. Αποκαλείται έτσι, όχι γιατί σε κάνει να αγαπάς, αλλά γιατί σε συνδέει με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Ο λόγος στο ότι η ωκυτοκίνη διεγείρει την αμυγδαλή έτσι ώστε να ερεθιστεί και να εκφραστεί το «ένστικτο» του γονιού. Ο πατέρας και η μητέρα, αποδεδειγμένα, έχουν έρθει σε στενότερη συναισθηματική επαφή. Ο λόγος στην ίδια μελέτη που αναφέρω πιο πάνω, όπου είχε μετρηθεί η ποσότητα ωκυτοκίνης που παράγεται τόσο από την μητέρα, όσο και από τον πατέρα. Μαντέψτε… η ποσότητα ήταν ακριβώς η ίδια! Και οι δύο γονείς αγαπάνε το ίδιο.

canva.com

3. Πρόσεχε!

Με ένα μωρό στο προσκήνιο, είναι σίγουρο ότι τα μέτρα προστασίας θα είναι υψωμένα στο μέγιστο. Κι’ αυτό όχι γιατί έχουμε ένα εύθραυστο και πολύτιμο ων στα χέρια μας, αλλά γιατί η αμυγδαλή μας γίνεται τόσο ευαίσθητη, που με την παραμικρή πιθανότητα κινδύνου του παιδιού, το σώμα μας εκρήγνυται από τις τεράστιες ποσότητες αδρεναλίνης που εκκρίνει, μετά από οδηγίες της αμυγδαλής. Εννοείται ότι ο καθένας μας ξεχωριστά έχει ψηλότερο ή χαμηλότερο δείκτη ανοχής αδρεναλίνης. Γι’ αυτό μερικές μαμάδες είναι λίγο πιο ήρεμες από άλλες.

canva.com

4. Φωνές… Ακούω φωνές!

Για όλες τις μαμάδες και τους μπαμπάδες που στέλνουν τα παιδιά τους πανεπιστήμιο και σηκώνονται την νύχτα ακούγοντας κλάματα μωρών, μην ανησυχείτε, δεν τρελαθήκατε. Κι’ αυτό γιατί η φωνή ή το κλάμα του παιδιού σας έχει αποτυπωθεί τόσο καλά στο υποσυνείδητο σας  που μερικές φορές αναπολείτε τις στιγμές αυτές, χωρίς να το θέλετε. Ένα ακόμη σημείο που αποδεικνύει ότι είστε καλοί γονείς.

canva.com

5. Αλλαγή προοπτικής.

Με την γέννηση ενός παιδιού, οι περισσότεροι νέοι γονείς αλλάζουν προοπτική ζωής 180 μοιρών. Ο λόγος στο ότι ακόμη από τον πρώτο κιόλας χρόνο ζωής του παιδιού, ο εγκέφαλος ωριμάζει, το σώμα ανταποκρίνεται και συνηθίζει στην ιδέα της συνεχής ποσότητας αδρεναλίνης και από ψυχολογικού μέρους, όλη η καθημερινότητα του ενήλικα εστιάζεται στο πώς θα κρατήσει αυτό το δημιούργημά του σώο και αβλαβές. Με απλά λόγια, αλλάζουν τα «θέλω» μας, τα «μπορώ» μας και τα «πρέπει» μας.

canva.com

Φαντάζομαι, έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές: «Πώς θα τα βγάλω πέρα με ένα μωρό;» ή «Πώς μπορώ να ξέρω όταν είμαι έτοιμος να γίνω γονιός;». Το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να θυμάται ένας ενήλικας είναι ότι το ένστικτο και η φύση μας καθοδηγούν. Εμείς απλά πρέπει να τα ακολουθήσουμε.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: canva.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μωρό – 5 τρόποι με τους οποίους μας αλλάζει.