Loading

«Μόρα»: Η εφιαλτική υπνική παράλυση.

svg20 Ιανουαρίου, 2021HealthybeezΛΕΝΟΣ ΜΑΣΤΡΟΥ

Σας έχει τύχει ποτέ να είστε ξύπνιοι στο κρεβάτι αλλά να μην μπορείτε να κινηθείτε; Να νιώθετε ότι παραλύει ολόκληρο το σώμα σας και δεν μπορείτε να αναπνεύσετε; Να προσπαθείτε να φωνάξετε βοήθεια αλλά να μην βγαίνει η φωνή σας; Αν ναι, τότε διαβάζετε το σωστό άρθρο. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε ένα από τα πιο ανεξήγητα φαινόμενα της επιστήμης, τη λεγόμενη υπνική παράλυση, γνωστή και με την ονομασία «Μόρα» που σημαίνει ερωμένη. Η Μόρα είναι ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους αστικούς μύθους ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι δεν είναι απλά ένας μύθος αλλά μια ζωντανή πραγματικότητα.

Ποια είναι η Μόρα;

Σύμφωνα με τους μύθους είναι μια μαυροφορεμένη γριά γυναίκα η οποία εμφανίζεται στον ύπνο κάποιου, του κρατάει τα χέρια και προσπαθεί να του κόψει την ανάσα.  Στην αρχαία μυθολογία ο Μόρος, ο γιος της νύχτας ήταν ένα πλάσμα που συμβόλιζε την επικείμενη καταστροφή, αυτή που οδηγούσε τους θνητούς στη θανάσιμη μοίρα τους. Υποτίθεται πως ούτε ο ίδιος ο Δίας δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τον Μόρο και πως σαν τη μητέρα του τη νύχτα ήταν σκοτεινός και αόρατος στην εμφάνιση. Ήταν μία από τις οντότητες που απελευθερώθηκε από το κουτί της Πανδώρας και συμβόλιζε τον θάνατο που θα ερχόταν στο κοντινό μέλλον. Με το πέρασμα των χρόνων και την ανάμειξη διάφορων πολιτισμών ο μύθος της Μόρας εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

https://www.reader.gr/sites/default/files/styles/reader_l/public/wp-content/uploads/2016/03/ypniki-paralysi-650.jpg?itok=MhRn6fhA

reader.gr

Ποια η γνώμη της επιστήμης για το ανεξήγητο αυτό φαινόμενο;

Το άτομο ενώ έχει συναίσθηση του που βρίσκεται και του τι συμβαίνει, δεν μπορεί ούτε να μιλήσει ούτε να κινηθεί και πολλές φορές νιώθει την αίσθηση του πνιγμού. Η ιατρική ερμηνεία του φαινομένου που δίνεται είναι ότι οφείλεται σε δυσπεψία που προκαλείται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Η υπνική παράλυση εκτός από έντονο φόβο σε σημείο κρίσης πανικού, μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα αργού θανάτου. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να συγχρονιστεί με το υπόλοιπο σώμα στις διάφορες μεταβάσεις του ύπνου. Στην ουσία ο εγκέφαλος, όταν βλέπουμε ένα εφιάλτη προσπαθεί να μας προστατεύσει, ενεργοποιώντας ουσίες που παραλύουν προσωρινά το σώμα έτσι ώστε να μη μπορούμε να βλάψουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας. Ο λόγος που αρκετοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι βλέπουν κάτι μεταφυσικό, είναι καθαρά νευροχημικός.  Εκείνη τη στιγμή εκκρίνονται ορμόνες και νευροδιαβιβαστές, που σε συνδυασμό με τον φόβο και το άγχος, δημιουργούν στο άτομο ψευδαισθήσεις.

https://menshouse.gr/media/2017/08/moras-710x401.jpg

menshouse.gr

Συνήθως, συμβαίνει κατά την ώρα που ξυπνάει κάποιος το πρωί και λιγότερο συχνά κατά την ώρα που πάει να κοιμηθεί το βράδυ. Η κατάσταση μπορεί να επιφέρει υπναγωγικές και υπνοπομπικές ψευδαισθήσεις κατά την έλευση του ύπνου ή κατά το ξύπνημα αντιστοίχως. Αυτό σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μπορεί να οφείλεται στο ακανόνιστο ωράριο ύπνου ή στην έλλειψη ύπνου, στη κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών, στην ύπτια θέση ύπνου (ανάσκελα), στο άγχος και στη λήψη υπναγωγικών φαρμάκων.

Περίπου το 40% των ανθρώπων μπορεί να βιώσει τουλάχιστον ένα περιστατικό στην διάρκεια της ζωής του. Είναι μια σχετικά κοινή κατάσταση που παρατηρείται συνήθως στα εφηβικά χρόνια, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι είναι μια κατάσταση που μπορεί να οφείλεται και σε κληρονομικά χαρακτηριστικά.

Μύθος ή πραγματικότητα; Κανείς δεν ξέρει! Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε όλους μας μπορεί να τύχει έστω μια φορά να ζήσουμε αυτό το ανατριχιαστικό μεταφυσικό φαινόμενο. Το θέμα είναι να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, χωρίς φόβο μέχρι να επανέλθουμε πλήρως.

Καληνύχτα!

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: lh3.googleusercontent.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    «Μόρα»: Η εφιαλτική υπνική παράλυση.