Loading

Μόνος Vs Παρέα σημειώσατε Χ.

svg2 Σεπτεμβρίου, 2019TravelbeezΜΙΧΑΛΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Μια ερώτηση στην οποία προσωπικά δεν μπορώ να δώσω ξεκάθαρη απάντηση. Τουλάχιστον μέσα  από αυτό το άρθρο. Θα προσπαθήσω όμως , μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες να θίξω κάποια βασικά αρνητικά αλλά και θετικά σημεία της κάθε περίπτωσης. 

Οι πιο πολλοί ταξιδεύουν με παρέα , και αυτό εχει σίγουρα αναρρίθμητα θετικά τα οποία μπορούν να απογειώσουν το ταξίδι σας, ή μήπως τα  λίγα αρνητικά μπορούν να το μετατρέψουν σε τραγωδία ? 

Το ότι είσαι με φίλους αρχικά προσφέρει ασφάλεια , σίγουρα περισσότερη από το να είσαι μόνος. Ξέρεις πως ότι και να συμβεί έχεις κάποιον να σε βοηθήσει ή στη χειρότερη να περάσετε μαζί την στραβή που έτυχε στο ταξίδι.

Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από τα ταξίδια που έχω κάνει με παρέα είναι το ατέλειωτο γέλιο!! Οι πλάκες μεταξύ σας θα δίνουν και θα παίρνουν με το γνωστό μότο «δεν μας ξέρει κανένας εδώ» .  Ειδικά όταν η παρέα ειναι πολύ στενά και αγαπημένα πρόσωπα. Έχεις κάποιον να μοιραστείς σκέψεις , συναισθήματα , προβληματισμούς και φυσικά στιγμές σε πραγματικό χρόνο.

Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι οτι μοιράζεστε το κόστος του ταξιδιού αφού τα έξοδα σας για ταξί, αυτοκίνητο, φαγητό, διαμονή και δραστηριότητες θα γίνει διά τα άτομα της παρέας. 

Όσο καλή παρέα και αν έχετε , ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Ακόμη και αν είστε κολητοί σίγουρα έχετε και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Ότι θα προκύψουν διαφωνίες μεταξύ σας, είναι σιγουράκι. Και εδώ είναι που θα παίξει σημαντικό ρόλο για το ταξίδι το πώς θα τις διαχειριστείτε για να μην καταλήξει στο ταξίδι που ΔΕΝ θα θέλετε να θυμάστε! 

Ενα άλλο αρνητικό στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι η γκρίνια που θα δεχτεί αυτός που οργάνωσε το ταξίδι με την πρώτη στραβή .

Από την άλλη το να ταξιδεύεις μόνος έχει πολλά αρνητικά!! Αρχής γενομένης από το κόστος του ταξιδιού το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα. Από την διαμονή μέχρι το φαγητό. Πόσο μάλλον εαν χρειαστεί να πάρετε κάποιο ταξί ή να νοικιάσετε αμάξι. Λόγω των πιο πάνω οι περισσότεροι “solotravellers” επιλέγουν συνήθως χαμηλότερης άνεσης καταλύματα όπως είναι τα χόστελς και τα πανδοχεία. Αυτό που μισώ περισσότερο όταν ταξιδεύω μόνος είναι όταν αναγκάζομαι να επισκεφθώ κάποιο μέρος με γκρούπ αφού εκεί που θέλω να πάω δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία. 

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις φωτογραφίες με εσένα μέσα στα διάφορα μέρη που πας.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά στην Μπανγκόκ να δίνω την κάμερά μου σε άλλους για να με βγάλουν φωτογραφίες με αποκορύφωμα ένα περιστατικό όπου , στέκομαι στα σκαλιά μπροστά από τους επιβλητικούς ναούς και ο κυριούλης  βγάζει τελικά φωτογραφία μόνο εμένα και τα σκαλιά! Οι ναοί πουθενά!

Ευτυχώς αυτό το πρόβλημα στη συνέχεια λύθηκε με την αγορά ενός τρίποδα και το timer της μηχανής.

Και προχωράμε στο νο.1 λόγω που οι περισσότεροι δεν ταξιδεύουν μόνοι και αυτό λέγεται ασφάλεια. Σας διαβεβαιώ πως υπάρχουν τόσοι ασφαλές προορισμοί για να ταξιδέψετε μόνοι σας που μάλλον δεν θα προλάβετε να τους επισκεφθείτε όλους σε μία ζωή. Επίσης πιστεύω πως ότι και να σας συμβεί πάντα θα υπάρχει κάπου «ο καλός σαμαρείτης»  για να σας βοηθήσει.

Και εδώ παίρνω πάτημα για να ξεκινήσω με τα θετικά του να ταξιδεύεις μόνος. Ουσιαστικά δεν θα είσαι ποτέ μόνος. Εκτός και αν εσύ ο ίδιος το θέλεις πραγματικά. Πολύ εύκολα μπορείς να βρείς παρέες ή και άλλους μόνους ταξιδιώτες για να κάνετε πράγματα μαζί , ειδικά εάν μένεις σε κάποιο χόστελ. Το πρώτο μου solo ταξίδι ήταν ένα 4ήμερο στο Βουκουρέστι, στο οποίο ειλικρινά δεν έμεινα ποτέ μόνος μου περισσότερο από μισή ώρα. Από την ώρα που μπήκα στο αεροπλάνο γνώρισα κόσμο με τον οποίο αργότερα κάναμε πράγματα μαζί. Το ίδιο συνέβη και με το που έφτασα στο χόστελ. Με μερικούς ακόμη κρατάμε επαφή και έχουμε ξανασυναντηθεί σε κάποιο άλλο μέρος της γης. Εάν ταξίδευα με παρέα δεν θα γνώριζα ούτε τους μισούς από αυτούς.  

Σε ενα solo ταξίδι , είσαι εσύ και ο εαυτός σου. Κάτι που σου δίνει την υπέρτατη ελευθερία. Εσύ μόνος σου επιλέγεις πού και πότε θες να πας κάπου, πότε θες να φας και πότε ήρθε η ώρα για ύπνο.

Τέλος βάζοντας όλα αυτά σε μια ζυγαριά , σε καμία μεριά δεν γέρνει περισσότερο. Παρόλα αυτά γνωρίζοντας πως όλοι έχουν κάνει κάποιο ταξίδι με παρέα , θα ήθελα να προτείνω σε όλους να κάνουν και τουλάχιστον ένα μοναχικό ταξίδι στη ζωή τους. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και τα οριά του . Το αίσθημα της ελευθερίας που νιώθεις  όταν ταξιδεύεις μόνος είναι πρωτόγνωρο αφού εσύ και μόνο αποφασίζεις για εσένα.

***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μόνος Vs Παρέα σημειώσατε Χ.