Loading

Μονοήμερη εκδρομή στο Όμοδος

Βράδυ Δευτέρας στο σπίτι. Αναπολώντας τα ταξίδια που κάναμε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Τόσες χώρες της Ευρώπης, τόσες καινούργιες πόλεις εκτός και εντός των ορίων της Κύπρου. Και κάπου εκεί σκέφτομαι: Τόσα μέρη εντός του μικρού μας νησιού που δεν έχουμε δει ποτέ ή ακόμα και άλλα που ούτε τα έχουμε ακούσει. Γιατί λοιπόν αφού τώρα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον τόπο μας να μην το εκμεταλλευτούμε όσο περισσότερο γίνεται;

Στάση πρώτη: Στο όμορφο και γραφικό Όμοδος.

Ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Αρκετά δημοφιλές χωριό το τελευταίο διάστημα. Φωλιασμένο στην πλαγιά ενός βουνού με απέραντους αμπελώνες ανήκει στα ονομαζόμενα «Κρασοχώρια».

Τα λιθόστρωτα γραφικά δρομάκια και τα πετρόκτιστα σπιτάκια με τις παραδοσιακές κεραμοσκεπές, τις πολύχρωμες πόρτες και τις διάφορες διακοσμήσεις των μπαλκονιών, συνθέτουν την ιδανική μονοήμερη εξόρμηση, που θα σου χαρίσει μία γνήσια ματιά στον πολιτισμό του νησιού.

Ένα άλλο πολιτιστικό στοιχείο του Ομόδους είναι τα πολλά μουσεία που το χωριό φιλοξενεί, τα οποία μπορείς να επισκεφτείς ώστε να έρθεις σε επαφή με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας. Μερικά από αυτά το Μουσείο Αγώνος, η Πινακοθήκη και το Μουσείο Διάσωσης Δαντέλας.   

Κεντρικό σημείο του χωριού, το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού. Η γιορτή του Σταυρού είναι στις 14 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία που το χωριό κάθε χρόνο κατακλύζεται από κόσμο και πιστούς που σπεύδουν από όλη την Κύπρο για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.

Καθώς περιπλανιέσαι στα στενά δρομάκια της κοινότητας, την προσοχή σου θα κεντρίσουν σίγουρα τα μικρά μαγαζάκια κατά μήκους τους. Μαγαζάκια με τοπικές δημιουργίες των κατοίκων του χωριού. Κοσμήματα, παραδοσιακά προϊόντα λαϊκής τέχνης και περίτεχνα κεντήματα.

Αν βρεθείς στο Όμοδος δεν πρέπει να παραλείψεις να γευτείς, εκτός φυσικά από το τοπικό κρασί, και τις τοπικές νοστιμιές σε κάποια από τις μικρές ταβέρνες του χωριού. Μετά το φαγητό επιβάλλεται να δοκιμάσεις και τα αυθεντικά παραδοσιακά, πεντανόστιμα αρκατένα κουλούρια. Από προσωπική εμπειρία θα πρότεινα να επιλέξεις την «Αρκατένα Φωτεινή». Το παραδοσιακό έδεσμα του χωριού από μία πιο σύγχρονη οπτική! Δοκίμασε τα αρκατένα με σοκολάτα και θα με θυμηθείς.

Στον δρόμο από και προς τον ορεινό αυτό παράδεισο θα συναντήσεις πολλά Οινοποιεία τα οποία μπορείς να επισκεφτείς και να γνωρίσεις την διαδικασία παραγωγής των ντόπιων κρασιών και να δοκιμάσεις τα κορυφαία από αυτά. Με προσοχή όμως μην το παρακάνεις με το ποτό, γιατί ο δρόμος της επιστροφής μπορεί να γίνει επικίνδυνος!

Αν λοιπόν σχεδιάζεις μία μίνι μονοήμερη ή και διήμερη εξόρμηση, το Όμοδος είναι η ιδανική επιλογή για να σε φέρει κοντά στην κυπριακή κουλτούρα!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μονοήμερη εκδρομή στο Όμοδος