Ας υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε στο 2022, ανοιξιάτικα (λέω εγώ τώρα), έτοιμοι για ένα φανταστικό τριήμερο στη Θεσσαλονίκη. Κλαμπ, μπαράκια, εστιατόρια, μαγαζιά, χωρίς μάσκες, χωρίς περιορισμούς… και μετά ξυπνάτε. Αυτό που διαβάσατε, δυστυχώς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μια ουτοπία ή ένα όνειρο.
Για τη Θεσσαλονίκη, άμα θέλει κάποιος πάει. Το κομμάτι με τις μάσκες και τους περιορισμούς πρέπει να κρατήσετε. Δεν θέλω να σας πανικοβάλω αλλά ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει. Και τι εννοώ με το «να μείνει»; Θα σας το ξεκαθαρίσω σε 5 βασικά σημεία.

1. Μάσκες
Αχχχ… Αγαπητές σε όλους (πφφφφ… καλά…) και σωτήριες (τουλάχιστον για μένα). Ο Π.Ο.Υ. ενδέχεται να επιβάλει την χρήση μάσκας ως απαραίτητη για τα επόμενα 5 χρόνια. Ο λόγος: η αποτροπή ενδεχομένων αναζωπυρώσεων που μπορούν να προκύψουν από «κρυφά κρούσματα», δηλαδή άτομα που μπορεί να φέρουν τον ιό σε περίοδο συμβίωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς μπορεί να τον μεταδώσουν, παρόλο που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως συμβαίνει και τώρα. Γι’ αυτό σε κλειστούς χώρους όπου μαζεύεται πυκνά πολύς κόσμος (π.χ. αεροπλάνα και τρένα), χώρους επεξεργασίας τροφίμων και κέντρα υγείας (π.χ. νοσοκομεία, ιδιωτικά ιατρεία κλπ.) αναμένεται ότι θα επιβάλλεται η χρήση της μάσκας.

2. Αποστάσεις
Χμμμ… Αυτό είναι κάτι που με βολεύει, για να πω την αλήθεια. Πριν την έκρηξη της πανδημίας, ο κόσμος είχε ξεχάσει την έννοια του όρου «προσωπικός χώρος». Ο ένας πάνω στον άλλο… Είναι αυτό που λέμε μερικές φορές: κάθε εμπόδιο για καλό. Ε… τελικά βγήκε και κάτι θετικό. Αναμένεται ότι στα κέντρα ψυχαγωγίας (π.χ. κλαμπ, μπαράκια) ή στους χώρους με ουρές (π.χ. υπεραγορές, κρατικές υπηρεσίες) θα επιβάλλεται η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

3. Υγιεινή
Όπως και πριν, ακόμη ένα καλό αποτέλεσμα της πανδημίας. Να θυμηθούν πλέον μερικοί να κάνουν και κανένα μπάνιο πού και πού. Τα μέτρα υγιεινής αναμένεται ότι θα τηρούνται πολύ αυστηρά, με την συχνή αποστείρωση των χεριών μας μέσω αντισηπτικών και άλλων μεθόδων που εφαρμόστηκαν εν καιρώ πανδημίας. Λίγη υγιεινή δεν βλάπτει. Επιτέλους!

4. Ταξίδια
Και τι δεν θα έδινα για ένα ταξίδι στις Η.Π.Α. τώρα . Πλέον, όμως, όλα μας τα ταξίδια θα κρίνονται από 3 καθοριστικά κριτήρια: διαβατήριο εμβολιασμού, αρνητικό τεστ PCR πριν την αναχώρηση και αρνητικό γρήγορο τεστ (rapid test) κατά την άφιξη μας στον προορισμό μας. Αυτή η μέθοδος ελέγχου είναι πολύ πιθανόν να ακολουθείται για τα επόμενα 5 χρόνια, ωσότου οι ειδικοί να δώσουν το πράσινο φως για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

5. Νέα καθημερινότητα – Νέα κανονικότητα
Όταν θεωρηθεί ότι είμαστε σε μια ασφαλή πορεία προς την έξοδο από την τραγική αυτή πανδημία, τότε μπορούμε να επιστρέψουμε στην νέα μας καθημερινότητα, ή χειρότερα ρουτίνα. Μάσκα σε κάθε μια τσάντα ή τσέπη, αντισηπτικό σε κάθε κτήριο, αποστάσεις και πάει λέγοντας… Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό αυτό, όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας με την γρίπη των χήρων, τον ιό της ισπανικής γρίπης το 1918 και πολλές άλλες ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν πολύ πιο σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Θα πρέπει όμως πρώτα να βρούμε την νέα κανονικότητα.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ για να μείνει. Εάν όμως καταφέρουμε να προσαρμόσουμε την ζωή μας με βάση την υγιεινή και τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. και του κάθε κράτους αντίστοιχα, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο κορωνοϊός θα αποτελεί μια συνηθισμένη ίωση. Μέχρι τότε, όμως, ακολουθούν πολλές δόσεις του εμβολίου και πολλές μέρες αποστασιοποίησης και εκτεταμένης προσοχής. Ας μην είμαστε εγωιστές, λοιπόν. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να είναι εγωιστής. Η φύση, όμως, λειτουργεί σαν ένα και όχι ένας. Κανένα στοιχείο της, κανένα όν, κανένα σύμπαν δεν λειτουργεί αυτούσια ή εγωιστικά. Ο εγωισμός, λοιπόν, δεν χωράει στην φύση.
Πηγές:
www.nature.com
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: canva.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment