Loading

Μήπως η γυναίκα είναι η πιο σκληρή κριτής των γυναικών;

svg30 Σεπτεμβρίου, 2021LovebeezΚΟΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα εν έτει 2021; Κάθε γυναίκα λοιπόν έχει κάποια καθήκοντα τα όποια της δίνονται κατά την γέννηση της. Θα πρέπει να είναι μετρημένη, σοβαρή, σωστή επαγγελματίας, μητέρα, σύζυγος, φίλη, κόρη. Όλα αυτά βέβαια θα πρέπει να τα έχει υπό έλεγχο σε όλους τους τομείς. Επίσης δεν θα μπορούσα να μην σχολιάσω την εικόνα που θα «πρέπει» να έχει, η οποία θα συνάδει με τα εκάστοτε κοινωνικά πρότυπα. «Επιβάλλεται» λοιπόν να είναι πάντοτε περιποιημένη, ντυμένη σωστά, βαμμένη, τα νύχια της άψογα και τα μαλλιά της «στην τρίχα», που λέμε. Όλα αυτά σας θυμίζουν κάτι; Αν όχι τον εαυτό σας, τότε σίγουρα την μητέρα, την φίλη, την κόρη ή την αδερφή σας.

Δεν θέλω να αναπτύξω ένα φεμινιστικό μανιφέστο σε καμία περίπτωση. Τις μάχες που έδινε, δίνει και θα δίνει η γυναίκα είναι γνωστές. Το ότι η πατριαρχική κοινωνία στην οποία ζούμε ήταν πάντοτε ενάντια στα γυναικεία δικαιώματα είναι κι αυτό γνωστό. Αυτό όμως που δεν είναι γνωστό είναι το γεγονός πως τελικά αυτό που παρατηρώ εγώ εν έτει 2021 είναι πως ο μεγαλύτερος  κριτής της γυναίκας είναι η ίδια η γυναίκα. Ναι, ναι πολύ καλά διαβάζετε. Και πριν προλάβετε να προτάξετε τα στήθη σας και να με αμφισβητήσετε πρώτα διαβάστε αυτά που έχω να σας πω.

Θα μιλήσω με παραδείγματα και γεγονότα και θα δείτε πως στο τέλος, θα είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά. Ας ξεκινήσουμε από την γέννηση του ανθρώπου. Πως θα μπορούσε μια γυναίκα να κρίνει μια άλλη θα σκέφτεστε. Πόσες φορές δεν έχουν κριθεί γυναίκες που έπρεπε να γεννήσουν με καισαρική τομή και όχι με φυσιολογικό τοκετό; Έχουν χαρακτηριστεί ως «τεμπέλες» έχουν ακούσει «αν δεν ήθελες να πονέσεις να μην έκανες παιδί», μέχρι και το πιο επικό όλων «πως θα καταλάβεις ότι έχεις γεννήσει;». Να πάμε στον θηλασμό; Έχετε άραγε δει τι συμβαίνει σε αυτές τις ομάδες υπέρ του θηλασμού; Έχει τύχει να διαβάσετε με τι περιφρονητικά επίθετα χαρακτηρίζονται οι γυναίκες που δεν  έχουν θηλάσει; Για να μην σχολιάσω την μετέπειτα ανατροφή του παιδιού. Να πάμε στα σχόλια που γίνονται για την εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας σε μια βραδινή έξοδο; Όπως τα «τι έβαλε αυτή, νομίζει πως είναι ωραία, καλά πως έχει αυτή τέτοιον γκόμενο» και μπορώ να συμπληρώσω κόλλες ολόκληρες που θα μιλούν για κάθε είδους σχόλια.

Βλέπουμε φίλες να μην κάνουν κομπλιμέντα μεταξύ τους γιατί ζηλεύουν η μια την άλλη. Και νομίζετε πως είστε φίλες; Κορίτσια γιατί; Έχουμε να παλέψουμε με στερεότυπα, με κοινωνικά πρότυπα, με την ίδια την κοινωνία, γιατί και μεταξύ μας; Γιατί να μην στηρίζουμε η μια την άλλη; Γιατί έχουν καταφέρει να μας κάνουν έτσι;

Πάντοτε με τις φίλες μου ήμασταν πολύ χαλαρές και δεν μπαίναμε σε τέτοιες μικρότητες. Μια μέρα λοιπόν έκανα ένα σχόλιο σε μια κοπέλα για το πόσο ωραία ήταν και ξέρετε τι μου απάντησε; «Είσαι η μοναδική φίλη μου που μου κάνει τέτοια κομπλιμέντα». Εκεί σοκαρίστηκα, γιατί την κοπέλα την ήξερα ελάχιστα. Οι φίλες της, δεν της είχαν πει πότε «φτου σου, κουκλάκι είσαι σήμερα» και αναρωτιέμαι γιατί.

Αν δεν στηρίξουμε εμείς τους εαυτούς μας και η μια την άλλη ποιος θα το κάνει; Είχα ακούσει κάποτε σε μια ομιλία μιας γυναίκας που έκανε την έξης ερώτηση «μήπως τελικά βολεύει πάρα πολύ την κοινωνία οι γυναίκες να μην είναι ενωμένες; Μήπως αυτή η «κόντρα» των γυναικών δεν είναι κάτι το οποίο είναι στην φύση μας αλλά κάτι το οποίο πλαγίως μας διδάσκουν;’’.

Γυναίκες όλου του κόσμου αγαπηθείτε και μην αφήνετε να μας χειραγωγούν με αυτόν τον τρόπο. Δεν θέλω να πιστεύω πως χάσαμε το παιχνίδι, υπάρχει καλοσύνη μέσα μας. Ας την μοιραστούμε λοιπόν.


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: istockphoto.com

ΚΟΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Γεια σας, είμαι η Κορίνα. Λίγο τρελή, μιλάω πολύ, γεμάτη ανησυχίες για τον κόσμο γύρω μου. Μια καλαμαρού αισθητικός που ζει στη Λευκωσία και έχει άποψη (σχεδόν) για όλα και θα την εκφράζω με το δικό μου μοναδικό τρόπο!

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μήπως η γυναίκα είναι η πιο σκληρή κριτής των γυναικών;