Υποχόνδριος…. για όσους δεν έχουν ακούσει την λέξη αυτή, θα ήθελα να εξηγήσω απλά τι είναι. Υποχόνδριο ονομάζουμε το άτομο που είναι κατά φαντασία ασθενής, εάν ένα άτομο πιστεύει πως είναι άρρωστος χωρίς πραγματικά να έχει διαγνωστεί από κάποιον ειδικό.
Υπάρχουν μάλιστα παραδείγματα που λένε ότι αρκετά συχνά τέτοια άτομα, αν ακούσουν άλλους ότι είναι άρρωστοι, αρχίζουν να νιώθουν τα συμπτώματα και οι ίδιοι, ενώ είναι υγιείς. Πρόκειται φυσικά για ένα αποκλειστικά συναισθηματικό πρόβλημα, που έχει να κάνει κυρίως με το μυαλό των… «ασθενών»!
Οκ αυτό κάποτε μας κάνει να το βρίσκουμε αστείο και να γελάμε, όταν αναγνωρίσουμε τέτοια άτομα στον περίγυρό μας αλλά δεν είναι καθόλου αστείο! Τι γίνεται όταν με το πέρας το χρόνου βλέπεις τελικά ότι το πράγμα σοβαρεύει, ότι δηλαδή το άτομο που έχεις δίπλα σου είναι υποχόνδριο και έχει ψυχικές εμμονές με τις ασθένειες; Πως μπορείς να αντιληφθείς όταν ένα άτομο πραγματικά είναι υποχόνδριο και πως μπορείς εσύ να το αντιμετωπίσεις; Ή για να είσαι και σε αυτό το άρθρο… μήπως είσαι υποχόνδριος ο ίδιος ή στο έχουν πει και θέλεις να το εξακριβώσεις; Διάβασε λοιπόν πιο κάτω….
genenutrition.com
Συμπτώματα:
- Το άτομο αυτό νιώθει άρρωστο μόλις ακούσει συμπτώματα από άλλους αρρώστους.
- Έχει συνεχώς ψυχολογικές μεταπτώσεις οι οποίοι καθορίζονται κυρίως απ’ το πόσο σοβαρά έχει πιστέψει ότι έχει νοσήσει.
- Τέτοια άτομα υποτιμούν τις επίσημες ιατρικές γνωματεύσεις και τους ειδικούς και αμφιβάλλουν.
- Χρίζονται οι ίδιοι γιατροί και μελετούν την κατάσταση της υγείας τους και ψάχνουν αυτόβουλα, πχ στο διαδίκτυο.
- Υπάρχει μία διαρκής ανησυχία ότι θα αρρωστήσει.
- Συχνά πείθουν τον εαυτό τους πως τα ασήμαντα θέματα υγείας, είναι ζητήματα ζωής και θανάτου.
- Ποτέ δεν θα ικανοποιηθούν με την πρώτη ιατρική γνώμη, και ψάχνουν πάντα δεύτερες.
- Το σπίτι τους μοιάζει με φαρμακείο.
- Ξεκινάνε τη μέρα τους γκρινιάζοντας.
dest.com
Η ασθένεια δεν θεραπεύεται πλήρως
Άτομα με αυτήν την διαταραχή δεν εστιάζουν στην θεραπεία αλλά στην ασθένεια. Αυτό δείχνει έναν αρνητισμό, αφού ο ασθενής, εκούσια δεν ψάχνει τη θεραπεία, αλλά αντιθέτως παραμένει ισχυρογνώμονας και ασχολείται περισσότερο με το να την κωδικοποιήσει.
Γι’ αυτό και οι τρόποι αντιμετώπισης δεν είναι πάντα τόσο εύκολοι, γιατί χρειάζεται υπομονή και ηρεμία απέναντι σε τέτοια άτομα. Δεν μπορείς να καυγαδίζεις με το άτομο αυτό γιατί πολύ απλά δεν θα καταφέρεις τίποτα, πάρα μόνο να πιστεύει πως θέλεις το κακό του. Καθησύχασε τον ήρεμα και φρόντισε να τον κάνεις να λογικευτεί, στο βαθμό που σου το επιτρέπει.
Αυτό μπορείς που μπορείς να κάνεις επίσης είναι στις περιπτώσεις που σου παρουσιάζει τον εαυτό του σαν ασθενή και αφού έχουν βγει επίσημες γνωματεύσεις που αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, να του μιλάς με σταθερή φωνή, θετική χροιά φωνής και να του αλλάζεις θέμα.
Η πίεση δεν οδηγεί πουθενά
Μην προσπαθήσεις όμως να του επιβάλεις να επισκεφθεί έναν ειδικό, γιατί δεν θα το κάνει μάλιστα θα σταματήσει να σε εμπιστεύεται και εσένα. Χρειάζεται χρόνο για να εμπεδώσει ότι όντως αυτό που γίνεται δεν είναι φυσιολογικό, έτσι ώστε να πάρει την απόφαση να δει ένα ειδικό (ίσως για χιλιοστή φορά).
Καλύτερο αυτί
Ναι αυτό πρέπει εσύ να γίνεις, να ακούς, χωρίς να τον διακόπτεις ή να τον ειρωνεύεσαι. Ίσως αυτό είναι που χρειάζεται, να κερδίσει την προσοχή σου.
Ενημερώσου
Αν ανήκεις στο στενό οικογενειακό περιβάλλον αυτού του ατόμου μπορείς να μιλήσεις με κάποιον ειδικό έτσι ώστε να σε καθοδηγήσει στον τρόπο που θα προσπαθήσεις να βοηθήσεις όσο μπορείς και εσύ (εάν ο ίδιος ο ασθενής δε θέλει να μιλήσει κατ’ ευθείαν σε ειδικό).
Ενναλακτικές δράσεις
Εάν υπάρχει περιθώριο, μπορείς να σπρώξεις το άτομο αυτό σε εναλλακτικές δράσεις, όπως πχ. μία βόλτα στην εξοχή ή άσκηση, για να αποσπάται η προσοχή τους.
Οπωσδήποτε αυτό το πρόβλημα δεν είναι αστείο και ούτε μπορεί να βρεθεί λύση από την μια μέρα στην άλλη. Τα άτομα αυτά χρειάζονται ειδική μεταχείριση, συνήθως είναι πολύ αγχώδη, με ιδιόρρυθμη προσωπικότητα. Παρόλ’ αυτά εμείς αν έχουμε κάποιο άτομο με αυτήν την ψυχική διαταραχή προσπαθούμε όσο μπορούμε να το βοηθήσουμε με υπομονή γιατί αυτό είναι ίσως το πιο ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση αυτών των … ασθενών (;)
Πηγές:
onmed.gr
psychologynet.gr
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: proionta-tis-fisis.com
What do you think?
Show comments / Leave a comment