Loading

Μήπως έχει έρθει η ώρα να καταργηθούν οι ζωολογικοί κήποι;

Η επίγεια κόλαση αγρίων ζωών ή ένα αναπόσπαστο μέρος της διατήρησης της άγριας ζωής;  

Ζωολογικοί κήποι σε όλες τις Μεγαλοπόλεις του κόσμου περιορίζουν όλων τον ειδών ζώα στις εγκαταστάσεις τους, παρουσιάζοντας τα στο κοινό, μελετώντας τα και συμβάλλοντας κάποιες φορές στην αναπαραγωγή τους, διαβεβαιώνοντας πως συγκεκριμένοι οργανισμοί δεν θα εξαθλιωθούν. Παρόλο που πολλοί βλέπουν τους ζωολογικούς κήπους ως έναν τρόπο για την προστασία των ζώων, άλλοι το αντιλαμβάνονται σαν τις βάναυσες φυλακές τους, όπου το ζώο πλήττει, κακοποιείται και χάνει κάθε επαφή με την φύση του. 

Μία ζωή στον κήπο των βασανιστηρίων!

Τα ζώα ζουν σε κλουβιά ειδικά διαμορφωμένα έτσι ώστε να θυμίζουν τον φυσικό τους  περιβάλλον, και είναι γεγονός ότι έχουν πρόσβαση σε νερό φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και δεν κινδυνεύουν από αλλά ζώα. Τα κλουβιά αυτά όμως, δεν παύουν να είναι κλουβιά, μέσα στα οποία τα ζώα είναι περιορισμένα, και αρκετές φορές απέχουν κατά πολύ σε μέγεθος από αυτό που χρειάζονται τα ζώα για την διαβίωση τους. Επίσης είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως η παροχή «πολυτελειών» όπως εγγυημένη τροφή δεν είναι η φυσική κατάσταση τον πολλών ζωών, τα οποία χάνουν επαφή με τον ένστικτο και την φύση τους.  

bing.com

Στριμωγμένα ασφυκτιούν, και συχνά είναι ανίκανα να εκθέσουν φυσικές συμπεριφορές όπως θα έκαναν στην φύση.  Δεν μπορούν να τρέξουν, να πετάξουν, ή να αναρριχηθούν, να ζευγαρώσουν και να κυνηγήσουν ελεύθερα. Οι περιορισμοί και η αποχή από το φυσικό στοιχείο συχνά επηρεάζουν την ψυχική υγεία των ζώων, τα οποία παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης, βηματίζουν μανιακά πάνω κάτω στα κλουβιά τους, κτυπούν το κεφάλι τους, ή απομονώνονται σε γωνίες του κλουβιού τους, και ακόμη αρνούνται την τροφή και ακόμη κοινωνικά ζώα αποφεύγουν την επαφή με αλλά ζώα στο κλουβί τους. Είναι επίσης  γεγονός ότι συχνά στα ζώα χορηγούνται αντικαταθλιπτικά, έτσι ώστε να μην είναι εμφανές το αρνητικό αντίκτυπο τις αιχμαλωσίας. 

medium.com

Προστασία ειδών προς εξαφάνιση.

Συχνά υποστηρίζεται πως οι ζωολογικοί κήποι συμβάλλουν στην προστασία και προωθούν την αναπαραγωγή των ζώων που κινδυνεύουν προς εξαφάνιση. Εδώ είναι σημαντικό να σημειωθεί πως τις περισσότερες φορές οφείλονται σε ανθρώπινα αίτια η απειλή αυτών των ζώων. Οπότε ενδεχομένως να ήταν καλυτέρα εάν προσπαθούσαμε πιο ενεργά για τη διατήρηση των φυσικών περιβαλλόντων των ζώων και να μην προωθούμε την  αιχμαλώτιση τους σε ζωολογικούς κήπους για την -συχνά ανεπιτυχώς-  αναπαραγωγή, ενώ συνεχίζουμε να καταστρέφουμε τα φυσικά τους σπίτια. Εδώ επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως μόνο ένα μικρό ποσοστό των ειδών που αιχμαλωτίζονται είναι προς εξαφάνιση, και ο κύριος λόγος που αυτά τα ζώα χάνουν την ελευθέρια τους είναι η ψυχαγωγία/γνώση που προσφέρουν στον άνθρωπο. 

salon.com

Κοινωνική προσφορά των ζωολογικών κήπων.

Και κάπου εδώ φτάνουμε σε ένα ακόμη επιχείρημα που συχνά χρησιμοποιείται για να αιτιολογήσει την ύπαρξη ζωολογικών κήπων. Προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα σε μικρούς και μεγάλους, και κάποιοι ακόμα υποστηρίζουν πως τους μαθαίνει να εκτιμούν και να σέβονται την φύση. Και αν και ο εκπαιδευτικός/ ψυχαγωγικός τους χαρακτήρα αποτελεί πραγματικότητα, πρέπει να αναγνωρίσουμε πως οι ζωολογικοί δεν είναι ο μόνος τρόπος μέσα από τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να θαυμάσει και να μελετήσει ζώα. Η τεχνολογία σε συνδυασμό με το απίστευτο ταλέντο κάποιων κινηματογραφιστών, μας προσφέρουν απίστευτα καλό και αξιόπιστο υλικό από τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, όπου μπορεί κάνεις να τα δει ελεύθερα στην φύση, και να καταλάβει πως πραγματικά ζουν και συμπεριφέρονται, και όχι πίσω από κάγκελα και γυάλες σε τεχνητά κλουβιά, απομονωμένα και μοναχικά. Ο ζωολογικός κήπος με την καμία δεν καλλιεργεί αγάπη για την φύση και τα ζώα, αντιθέτως, μαθαίνει πως η φύση και τα ζώα είναι δούλοι του ανθρώπου, που έχει κάθε δικαίωμα επιβολής, χωρίς να σέβεται και να αγαπά.  

fve.org

Μέχρι ακόμη και την προηγουμένη δεκαετία τα Τσίρκα με ζώα ήταν αποδεκτά. Τα πράγματα όμως τώρα έχουν αλλάξει, και λόγω της αυξανόμενης λαϊκής ανησυχίας για τη σκληρότητα της με την οποία αντιμετωπίζονταν τα ζώα, πολλές χώρες απαγορεύσαν τη χρήση τους στο τσίρκο. Μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε και την νοοτροπία μας όσον αφορά τους ζωολογικούς; Να καταλάβουμε πως δεν αποτελούν σπίτι για τα ζώα, αλλά φυλακές με επισκέπτες; Πως τα ζώα βασανίζονται στο όνομα την ανθρώπινης υπεροψίας. Πως δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επιμένουμε και να περιορίζουμε την μαγεία της φύσης!

Είτε στην Κύπρο, είτε ακόμη και σε μελλοντικά ταξίδια σου στο εξωτερικό, σκέψου δεύτερη φορά το πόσο αξίζει η επίσκεψη σου στο ζωολογικό και πόσο ταλαιπωρείς τα ζώα πχ ανεβαίνοντας σε καμήλες, κάνοντας ιππασία, καβαλώντας ένα ελέφαντα κτλ κτλ. Τα ζώα υποφέρουν κι εσύ απλά διασκεδάζεις!


***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com

***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: unsplash.com

svg

What do you think?

Show comments / Leave a comment

Leave a reply

svg
Quick Navigation
  • 01

    Μήπως έχει έρθει η ώρα να καταργηθούν οι ζωολογικοί κήποι;