Ακούγοντας τη λέξη «μικρόβια», σκεφτόμαστε συνήθως τις αρνητικές επιδράσεις που έχουν στον οργανισμό μας. Αυτό συμβαίνει, επειδή ασχολούμαστε κυρίως με τα παθογόνα (βλαβερά) μικρόβια, εκείνα δηλαδή που εισβάλλουν στο σώμα μας και μας προκαλούν ασθένειες. Είναι, όμως, όλα τα μικρόβια παθογόνα; Μήπως υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μικρόβια είναι ευεργετικά και χρήσιμα για την υγεία μας;
Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, τα περισσότερα μικρόβια δεν είναι επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Και μάλιστα, πολλά από αυτά προσφέρουν σημαντικά οφέλη τόσο στον άνθρωπο όσο και στους υπόλοιπους οργανισμούς.
Συμβιωτικά βακτήρια:
Ο οργανισμός μας «φιλοξενεί» τεράστιο αριθμό μικροβίων τα οποία αναπτύσσονται στο σώμα μας και ονομάζονται «φυσιολογική χλωρίδα». Ο αριθμός των μικροβίων που ζουν στο σώμα μας είναι δεκαπλάσιος σε σχέση με τα δικά μας κύτταρα! Τα μικρόβια αυτά είναι ακίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ αρκετά θεωρούνται αναγκαία για την επιβίωσή μας. Για παράδειγμα, τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο παχύ μας έντερο, συμμετέχουν στη λειτουργία της πέψης, ενώ παράλληλα παράγουν βιταμίνες (π.χ. βιταμίνη Κ) τις οποίες ο οργανισμός μας αδυνατεί να συνθέσει.

tovima.gr
Φωτοσυνθετικά βακτήρια:
Η λειτουργία της φωτοσύνθεσης δεν πραγματοποιείται μόνο από τα φυτά, αλλά και από ορισμένα βακτήρια. Για παράδειγμα, τα κυανοβακτήρια εκτελούν τη λειτουργία της φωτοσύνθεσης, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς και τις θάλασσες και στον εμπλουτισμό τους με οξυγόνο. Έτσι, συμβάλλουν στην επιβίωση των υδρόβιων οργανισμών.
Αζωτοδεσμευτικά βακτήρια:
Τα βακτήρια αυτά συναντώνται τόσο στο έδαφος όσο και στις ρίζες κάποιων φυτών που καλούνται «ψυχανθή» (π.χ. φασολιά, φακή, τριφύλλι, μπιζελιά). Χάρη στα συγκεκριμένα βακτήρια, τα φυτά μπορούν να δεσμεύουν το άζωτο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξή τους.

image.freepik.com
Μικρόβια χρήσιμα για την παραγωγή φαρμάκων:
Κι όμως! Πολλά φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, παράγονται από μικρόβια, κυρίως από μύκητες ή βακτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πενικιλίνη -το αντιβιοτικό που ανακαλύφθηκε πρώτο- η οποία προήλθε από έναν μύκητα, του γένους Penicillium.
Μικρόβια χρήσιμα στη βιομηχανία τροφίμων:
Ορισμένα βακτήρια χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, γιαούρτι κ.ά.). Επιπρόσθετα, κατά τη διαδικασία παραγωγής ψωμιού και αλκοολούχων ποτών (π.χ. κρασί, μπίρα), ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ζυμομύκητες. Επομένως, η χρησιμότητα των μικροβίων είναι εμφανής και για την παραγωγή τροφίμων.

andreasgeorgioubio.yolasite.com
Αποικοδομητές:
Η λειτουργία της αποικοδόμησης, που πραγματοποιείται κυρίως από μύκητες και βακτήρια, έχει τεράστια σημασία για τη διατήρηση της σταθερότητας στα οικοσυστήματα και κατ’ επέκταση την επιβίωση όλων των οργανισμών. Τα μικρόβια που δρουν ως αποικοδομητές, διασπούν νεκρούς οργανισμούς, επιστρέφοντας παράλληλα στο περιβάλλον ουσίες που είναι απαραίτητες στα φυτά, για μπορέσουν να φωτοσυνθέσουν ξανά (π.χ. νερό, διοξείδιο του άνθρακα). Επομένως, οι αποικοδομητές είναι υπεύθυνοι για την ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται άπειρες φορές από τους οργανισμούς.
Ας μην κατηγορούμε πάντα τα μικρόβια, λοιπόν! Αρκετά από αυτά μπορούν να μας φανούν χρήσιμα, ενώ κάποια άλλα είναι απαραίτητα για την υγεία μας!
***Απαγορεύεται η μερική ή ολόκληρη αναδημοσίευση του άρθρου σε άλλα sites χωρίς τη συγκατάθεση του beezdom.com
***Πηγή φωτογραφίας εξωφύλλου: blackmoresinstitute.org
What do you think?
Show comments / Leave a comment